Кандидатът на ГЕРБ за здравната каса се оттегли, този на БСП беше отхвърлен

Неофициалната причина е твърдото несъгласие на ПП-ДБ. Новият кандидат е директорът на педиатричната болница д-р Благомир Здравков

Фаворитът на ГЕРБ за здравната каса се оттегли по лични причини
Фаворитът на ГЕРБ за здравната каса се оттегли по лични причини
Фаворитът на ГЕРБ за здравната каса се оттегли по лични причини    ©  Асен Тонев
Фаворитът на ГЕРБ за здравната каса се оттегли по лични причини    ©  Асен Тонев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

* Статията е допълнена в 16.30 часа

В деня, в който трябваше да бъдат гласувани в пленарна зала кандидатите за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) сочената за фаворит Иванка Динева, която беше издигната от ГЕРБ, внезапно се оттегли по процедурата по лични причини. Намеци, че след изслушването в здравна комисия, "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ) все пак са продължили да обмислят дали да я подкрепят и да преглътнат проблематичните обстоятелства около Динева, имаше още в неделя. Тогава стана ясно, че между ГЕРБ и ПП-ДБ през уикенда са текли преговори, а премиерът Николай Денков и лидерът на СДС Румен Христов съобщиха по "Нова телевизия", че няма съгласие по кандидатурата за управител на НЗОК. Тази сутрин пък Владислав Панев, заместник-председател на парламентарната група на ПП-ДБ, обяви пред bTV, че не е убеден, че Иванка Динева ще е финалният кандидат на ГЕРБ-СДС за управител на НЗОК и очаква те да я изтеглят заради определени резерви.

Новата кандидатура

В понеделник източници на "Капитал" съобщиха, че ГЕРБ са предложили на партньорите си нова кандидатура за НЗОК и това е д-р Благомир Здравков, изпълнителен директор на Националната педиатрична болница "Проф. Д-р Иван Митев" и кандидат за здравен министър в проектоправителството на проф. д-р Николай Габровски от миналия парламент. Според друг източник на "Капитал", пожелал анонимност, ПП-ДБ са приели идеята за д-р Здравков.

Няма време

Въпросът беше по какъв начин ще се реши процедурата в толкова напреднала фаза, тъй като според Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), който беше променен през януари след отстраняването на последния управител проф. Петко Салчев, парламентът имаше срок от шест месеца да избере управител. Мандатът на временно управляващия подуправител д-р Йорданка Пенкова изтича на 12 юли.

Начините да се излезе от казуса, след като двете кандидатки - Иванка Динева и Жени Стайкова, представиха програмите си и декларираха решимост да се борят за поста и доверието на депутатите, лекарите и пациентите, са няколко.

Проблемите в CV-то на Иванка Динева, които вероятно доведоха до оттеглянето ѝ

Ако Динева не беше си направила отвод, а ГЕРБ наистина бяха оттеглили доверието си от нея, вероятно тя щеше да претърпи отрицателен вот в пленарна зала. Сега кандидатът е само един - Жени Стайкова, и вероятно тя ще получи само гласовете на издигналата я партия БСП.

С това процедурата се проваля. Тъй като по закон подуправителят не може да продължи повече да управлява касата, вероятно депутатите ще гласуват удължаване на мандата му с поправка в закона, която да бъде приета на две четения.

След това спокойно ще започнат нова процедура за избор на управител, тъй като юристи твърдят, че новият кандидат не може да се включи в текущата процедура, а и няма време да бъде изслушан и гласуван в зала до четвъртък.

Решението на казуса. Кандидатът на БСП беше отхвърлена

Заедно с внасянето на отвода на Динева, в деловодството на парламента постъпи и законопроект от проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ), който да реши казуса с управителя на НЗОК.

Според проекта, ако мандатът на управителя е бил прекратен предсрочно и нов управител не е бил избран, надзорният съвет упълномощава подуправителя да изпълнява неговите функции до избора на нов управител.

В мотивите си Ангелов отбелязва, че парламентът последно си е дал срок от шест месеца да избере нов управител, след предсрочното прекратяване на мандата на последния управител. "В действащата нормативна уредба по отношение на други органи на управление, които се избират от парламента, подобно времево ограничение липсва. Към момента не са налице обективни факти и обстоятелства, които да обуславят необходимостта от наличието на конкретен срок за избор на нов управител", казва Ангелов.

Проектът предвижда да бъде одобрен спешно и да влезе в сила от 12 юли.

С отвода на Динева и този законопроект, процедурата по избор на управител, изглежда приключи още преди гласуването в пленарна зала, за което остана единствено да се подкрепи или не кандидатът на БСП проф. Жени Стайкова.

Обсъждането стана терен за изказвания на половината парламентарна група на БСП и нейния лидер Корнелия Нинова.

Георги Свиленски коментира, че внесеният законопроект за удължаване на мандата на действащия подуправител обезмисля да се прави цирк, да се играе на демокрация, да се правят процедури.

Драгомир Стойнев от БСП беше още по-обстоятелствен и нападателен.

"Благодарение на ГЕРБ здравеопазването е най-съсипаният сектор през последните 15 години в държавата. Първо десните направиха така, че здравето се превърна в стока. След това от ГЕРБ направиха така, че специалистите напуснаха страната. Нароиха се безброй много частни болници за сметка на държавните, където главно се източва един огромен финансов ресурс. Липсата на специалисти е очевидна и всички говорят за колапс, който ни предстои след 2-3 години", заяви Стойнев.

Той продължи да напада безмислено частните болници и обяви, че "тежките случаи се прехвърлят на държавните болници, защото частните, облагодетелствани от политиката на ГЕРБ, направиха така, че завладяха целия пазар и хората са оставени сами да се оправят".

Корнелия Нинова обяви, че са избрали безупречен професионалист в лицето на Жени Стайкова, а Кристиян Вигенин каза, че благодарение на нея като председател на борда се строи усилено новата сграда на болницата в Ямбол. Едно от съмненията в сектора беше, че проф. Стайкова разбира добре оперативното управление на здравния сектор, тъй като по-голямата част от трудовия й стаж е минала в ХЕИ-Кърджали и в органите на общественото здраве.

Корнелия Нинова директно нападна управляващото мнозинство, че е оттеглило кандидата си в последния момент и е внесло законопроект за удължаване на мандата на сегашния оглавяващ касата и не обясняват защо това се случва. "Управляващите не могат да се разберат за порциите на властта", каза тя, убедена, че кандидатът им няма да бъде подкрепен.

Проф. Стайкова пък направи реверанс към управляващите като поименно спомена проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ) и доц. Васил Пандов (ПП), разказа накратко приоритетите си и накрая обясни как трябва да има акцент върху профилактиката, който ние поставихме в Кърджали заедно с д-р инж. Хасан Азис, който е кмет от ДПС.

С 147 гласа въздържали се, 17 - "против" и 59 "за" народните представители отхвърлиха кандидатурата на проф. Жени Стайкова като управител на НЗОК. Тя беше подкрепена от 23 депутати от ГЕРБ и 35 от "Възраждане", като един от депутатите на Костадин Костадинов е бил против. Въздържали се гласуват 49 депутати от ГЕРБ, 56 от ПП-ДБ и 11 от ИТН, против са 13 народни представители от ГЕРБ и трима от ПП-ДБ.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    Гледаме отново и отново театър на (партийния) абсурд!

    Управителят на НЗОК е поредният разпределител на бюджетни средства/държавни функции след председателя на Сметната палата, гуверньора на БНБ, членовета на ВСС, на КС, на Инсектората на ВСС, на КЕВР и пр, които са с изтекли мандата и времето им на поста се удължава изкуствено с преработки на законите. Само и само партийните интереси да са ненакърнени!

    Защо се прави това?
    Много ясно - за овладяване на паричните потоци и властовите ресурси в държавата.

    Сложното идво от там, че ППДБ на кадровата си скамейка нямат никого освен отявлени властомани, които нищо не могат и това обуславя необходимостта от съглашателство с мафията Герб-ДПС, което пък да не изглежда чак такова лизачество (каквото е) в очите на феновете им.

    Отново блокираният казус с партийното кандидатстване за управител на НЗОК трябва отново да бръкне в очите на можещата да мисли публика, че времето на партийните кандидати е отминало.

    Кандидатите трябва да се издигат единствено от професионалната общност - да са личности и експертен потенциал, а не партийни послушковци.

    Иванка Динева бе подкрепена както от болничната асоциация,така и от пациентски организации, докато спрягания за вариант директор на болница "Д-р Митев" е чисто партийна кандидатура, която да има "валентност" и към други партии от властовото съглашателство.

    Заменете партизаните с експерти, за да може да дръпне тая измъчена държава!
    Разговорът за антимафията ППДБ, която стана прислужник и легитиматор на мафията, е друга голяма тема, която - чудно защо? - не намира място тук...

    Нередност?
Нов коментар