Как точно ББР катастрофира с "Роудуей кънстракшън" и Вълка

Основното обезпечение срещу дадените 150 млн. лв. кредит са съмнителни договори с "Главболгарстрой" и "Кристална вода"

Под ръководството на Стоян Мавродиев държавната ББР се впусна в серия съмнителни големи експозиции. След края на управлението на ГЕРБ темата беше активно подета от Кирил Петков, който стана служебен икономически министър през 2021 г.
Под ръководството на Стоян Мавродиев държавната ББР се впусна в серия съмнителни големи експозиции. След края на управлението на ГЕРБ темата беше активно подета от Кирил Петков, който стана служебен икономически министър през 2021 г.
Под ръководството на Стоян Мавродиев държавната ББР се впусна в серия съмнителни големи експозиции. След края на управлението на ГЕРБ темата беше активно подета от Кирил Петков, който стана служебен икономически министър през 2021 г.    ©  Анелия Николова
Под ръководството на Стоян Мавродиев държавната ББР се впусна в серия съмнителни големи експозиции. След края на управлението на ГЕРБ темата беше активно подета от Кирил Петков, който стана служебен икономически министър през 2021 г.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Заемът за свързаната с Румен Гайтански фирма е отпуснат по времето и с подписа на Стоян Мавродиев.
  • Сегашните директори внасят сигнал в прокуратурата за два сключени (и вероятно моментално прекратени) договора за доставка.
  • Огромният кредит е обоснован с напудрена с нереалистична дейност от кариери, неслучили се доставки и обществени поръчки.
  • Сега министър Пулев и новият надзор на ББР търсят основно вина от последните директори, а не толкова при отпускането на заема.

ББР е катастрофирала институция. Това обяви служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев в една от серията си изяви, посветени на това да дискредитира, доколкото може, съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и назначеното от него ръководство на държавната банка.

Атаките бяха по всякакви линии, а последната от 20 декември е дори през наследството от епохата на ГЕРБ и раздадените по времето на главния изпълнителен директор Стоян Мавродиев (2017-2020) огромни съмнителни кредити. Самият Пулев гледа на този период по-скоро благосклонно, като обяснява, че 90% от печалбата идва от тях и те издържат банката и плащат заплатите. "Да, има шепа проблемни кредита от 700 общо, за които също нищо не е направено от хората на Петков", завърши той.

А детайлите, макар и без конкретни имена на фирми, дойдоха от новоназначения от Пулев надзорен съвет на ББР. Според съобщението им има три големи неизрядни длъжника с по над 50 млн. лв. задължения и провизии над 50%, които са описани като група от компании в сферата на пътното строителство, транспортна фирма и производител на електроинструменти. Зад тези закодирани послания прозират "Роудуей кънстракшън"/"Пътстройинженеринг", "Транспект"/"Юнион ивкони" и "Спарки"/"Спарки Елтос". Но определено фокусът на обвиненията е по адрес на първата голяма експозиция от 150 млн. лв., където според надзорниците предприетите действия са "непоследователни и неоправдано забавени".

"Капитал" за пръв път разказа за кредита за "Роудуей кънстракшън" още дни след отпускането му през 2019 г., но сега можем да попълним картината как е било оркестрирано най-голямото единично бедствие в баланса на ББР и какво е правено за справянето с него. А тази картина показва, че за съжаление щетата е заложена още при сключването на договора за кредит и дори и при перфектно менажиране от страната на ръководството на държавната банка след това трудно може да се очаква да се спаси нещо съществено.

Пътностроително произшествие

За тези, които не помнят, на 17 юни 2019 г. ББР отпуска 148.5 млн. лв. на "Роудуей кънстракшън" - наскоро създадена компания, косвено свързана с Румен Гайтански-Вълка и регистрирана на софийския бул. "Цариградско шосе" 48-50, където са ситуирани много официално притежавани от него фирми - включително и "Волф" АД. Целта на кредита е да се финансира до 90% от цената за придобиване на 5 112 240 акции, или 99.615% от капитала на "Пътстройинженеринг". Те са собственост на "Био майнинг", което на свой ред е официално притежавано от Гайтански.

Така в резултат на операцията от ББР излизат 150 млн. лв. и отиват към приближения до Ахмед Доган бизнесмен. Сделката още тогава будеше недоумение как е обезпечена, тъй като финансовите отчети на "Пътстройинженеринг" по никакъв начин не можеха да оправдаят оценка 165 млн. лв. - за 2018 г. фирмата от момчилградското село Груево отчита 16.5 млн. лв. активи, 13.6 млн. лв. приходи и едва 13 хил. лв. счетоводна печалба, като дава работа на около 170 души.

Разковничето се оказват три стари малко използвани концесии за добив на строителни материали, с които компанията разполага, два съмнителни договора за изкупуване на огромни количества от тях, една независима оценка, която приема безрезервно очакванията за стотици милиони левове приходи в следващите години, и един грандиозен бизнес план, стъпващ на всичко това.

Добив на хартия

Първата част от магията се оказват три концесии на "Пътстройинженеринг". Най-ранната за находището "Джебел" е подписана още през 2007 г. и е за добив за базалтоандезити и андезитови туфобрекчи, като доказаните запаси са внушителни - близо 6.2 млн. куб.м от първите и 400 хил. куб.м от вторите. Въпреки това през годините кариерата не е използвана чак толкова активно и до 2018 г. "Пътстройинженеринг" е добила 774 хил. тона фракции и е платила сумарно 324 хил. лв. концесионно възнаграждение на държавата.

Втората също от 2007 г. е "Колибар чешма" за добив на мрамори. Там картината е аналогична - кумулативно добити 46 хил. тона (от 913 хил. куб.м запаси) и внесени едва 32 хил. лв. концесионни възнаграждения, като по времето на получаването на заема находището не се експлоатира. При това по договор и двете изтичат в края на 2021 г., като обаче има опция да се подновят за още 15 години.

Концесията "Воденицата-4" за добив на гнайси от 2011 г. пък е със срок до 2036 г., но също за първите седем години са добити едва малко над 6.4 тона и държавата е получила срещу това 38 хил. лв. Като цяло отчитаните от компанията продажби на материали (асфалт и фракции) през годините варират от под 1 до над 4 млн. лв. - числа, които трудно могат да обосноват съществена оценка на концесиите.

Това ударно се променя близо година преди заема от ББР - в средата на 2018 г. На 2 юли "Пътстройинженеринг" подписва договор с "Главболгарстрой" за производство и доставка на жп баласт фракция. Договорената цена на тон е 35 лв. без ДДС. Нещо повече, строителната компания се задължава да поръчва месечно минимум 70 хил. тона за срока на договора до края на 2028 г., като има и клауза "вземай или плащай", т.е. независимо дали има заявка, трябва да се плати минималното количество. Или казано по-друг начин, на хартия "Пътстройинженеринг" получава гарантиран месечен приход 2.45 млн. лв.

Само седмица по-късно на 9 юли се подписва аналогичен договор с "Кристална вода" - строителна компания, която също се свързва с Румен Гайтански. Тя се наема да изкупува по 100 лв. на тон асфалтобетон, като минималното месечно количество е 25 хил. тона - или още 2.5 млн. лв. сигурен оборот.

Така изведнъж, стъпвайки на тези числа, "Пътстройинженеринг" си поръчва независима оценка и експертите от "Адванс експертни оценки" преценяват, че чистата стойност на активите на компанията е малко над 130 млн. лв. От тях основната част са оценките на "Джебел" (106 млн. лв.) и неработещата "Колибар чешма" (9 млн. лв.). Освен това компанията разполага с асфалтова база и естествено, строителна техника.

Защо пък да не стана гигант

Така заложените по-големи приходи от продажба на материали на база на двата договора помагат и за оценката по другия ползван метод - на дисконтираните парични потоци. Благодарение на тях изведнъж се оказва, че вместо по няколко милиона годишно компанията очаква да получава по 40 - 50 млн. лв.

Но има и още една част от уравнението. "Пътстройинженеринг" представя и бизнес план за развитието си от 2018 до 2021 г. от 39 стр. В него компанията, която в последните години изпълнява предимно малки локални обществени поръчки по ремонти и пътно поддържане в Кърджалийско, дава заявка да се превърне в един от най-големите строители на инфраструктурни обекти в страната и да достигне 5% пазарен дял.

Как? Компанията обявява, че си е набелязала 24 проекта от Транспортната стратегия на държавата до 2030 г. с очаквана стойност 359 млн. лв., за които смята да кандидатства. Сред тях най-значими са жп отсечката Ихтиман - Пловдив за 176.3 млн. лв. и планираното изграждане на околовръстен път на Кърджали за 109 млн. лв. Естествено, няма как да сме сигурни, че това ще се случи, но мениджмънтът на дружеството има ясен план Б: "В случай че "Пътстройинженеринг" АД не бъде избран за изпълнител на някой от тези проекти, те ще бъдат заменени с изпълнението на други проекти, предвидени в стратегията."

Затова и компанията приема постигането на целта си за "реалистично и изпълнимо в предвидените срокове" и смело си залага планове как приходите от строителство ще растат до 41.5 млн. лв. за 2018 г., 79 млн. лв. за 2019 г., а по-натам и до над 120 млн. лв. Оценителите залагат малко по-скромни допускания за по около 60 млн. лв., но заедно с продажбите на материали достигат сходни обороти. А на база на тях успяват да оценят компанията на над 340 млн. лв., стъпвайки на тези очаквани огромни парични потоци, и решават да приемат нея за меродавна, а не получените 130 млн. лв. по метода на чистата стойност на активите.

Всичко това позволява на ББР да подходи с особен "консерватизъм", когато на 26 февруари 2019 г. получава искане за кредит от създадената два месеца преди това "Роудуей кънстракшън". Главният експерт в "Корпоративно банкиране" Станимира Малиновска взема за база оценката, но претегля двата подхода и я редуцира с допускания на банката, като така получава финална оценка 171.5 млн. лв. на компанията - все пак малко над планираната цена за покупка на "Пътстройинженеринг" 165 млн. лв.

Планираните парични потоци и очакваното покритие на заема се приемат доста безкритично, въпреки че след подписването на договорите с "Главболгарстрой" и "Кристална вода" няма постъпили плащания. Дори и изложени факти като това, че предвидените минимални покупки от "Кристална вода" на асфалтобетон надхвърлят с 23% всички разходи за материали на фирмата, не са способни да хвърлят достатъчно съмнение.

Свързаностите между купувач и продавач също са напълно игнорирани и разгледани повърхностно. Дори отвъд адресните регистрации от самото начало "Роудуей кънстракшън" е представлявано от адвоката на Румен Гайтански Иван Георгиев. А собственик и управител на "Каменни фракции" (мажоритарният акционер в "Роудуей" по времето на поискания кредит) е Тонка Тенчева - дъщеря на Иван Тенчев, който е изпълнителен директор на "Кристална вода" и други контролирани от Гайтански дружества.

Така като крайно след съгласуване с различни други звена в банката, включително с началниците на управления "Корпоративно банкиране" (Николай Мирчев), "Риск" (Валери Маренски), "Правно" (Тихомир Чемширов) и "Сигурност" (Людмил Селановски), предложението стига до ръководството. И след одобрения от надзорния и управителния съвет договорът е подписан на 17 юни 2019 г. от изпълнителните директори Стоян Мавродиев и Николай Димитров. Само пет дни по-рано срокът на концесиите "Джебел" и "Колибар чешма" са удтлжени с по 15 г. от тогавашния енергиен министър Теменужка Петкова. Това е и ключовото условие на ББР да може да се усвои целия заем. Остава до голяма степен необяснимо защо ако наистина реалната им стойност е стотици милиони, държавата не ги е оценила по-достойно, а се съгласява да получава по-скоро символична такса.

Има ли какво да се спасява

Но всичко това е минало и наследство. Сега обвиненията на новия надзорен съвет на ББР са, че въпреки гръмките заявки на Кирил Петков назначеното от него ръководство на банката е бездействало.

"За периода от 22.06.2021 г. до 18.05.2022 г. (почти година след назначаването на ръководството на ББР от служебния министър на икономиката на 22.06.2021 г. и повече от 5 месеца след встъпване в длъжност на редовното правителство на 13.12.2021 г.) по нея не е предприето никакво действие. Едва на 18 май тази година е взето решение за пристъпване към изпълнение върху търговското предприятие с назначаване на управител на едно от дружествата в групата", обявява председателстваният от адв. Росен Карадимов надзорен съвет, като констатира още, че "погасеният дълг след предприемане на действия по събирането до датата на проверката е 0 (нула) лева".

Тази тежка констатация обаче може би е малко пресилена. Първо, както е бил структуриран кредитът, в началото има гратисен период, после започват да се плащат само лихви и чак към падежа му десет години по-късно се очаква плащане на главницата. Така че в началото той формално е редовен и обслужван, а от март 2021 г. до края на годината "Роудуей кънстракшън" се възползва и от ковид мораториума. Така чак след изтичането му в началото на 2022 г. компанията започва да трупа просрочие, което дава основания кредитът да бъде обявен за предсрочно изискуем и да се предприемат действия.

Освен това според според изказвания на хора от управлението на ББР и от документи, с които "Капитал" разполага, е известно, че още през 2021 г. са подавани сигнали към различни институции, включително в прокуратурата, ДАНС и МВР. Там се констатира, че и по двата договора за доставка на строителни материали не са получени никакви постъпления. Приложена е и кореспонденция между "Роудуей" и "Главболгарстрой", което обяснява липсата на поръчки с текущата ситуация и с корона кризата, като в писмото не се коментира съществуването и изпълнението на договора и клаузата "вземай или плащай".

Според сегашните надзорници е било необходимо ББР по-рано да назначи свой управител и да изиска "предприемането на активни действия спрямо контрагенти на дружеството за изпълнение на сключени договори за продажба", макар да не е ясно на какви основания и с какви способи е можело да стане това. "През октомври 2022 г. е одобрено предявяване на искове срещу контрагенти на длъжника за заплащане на неустойки поради неизпълнение на задълженията по договори за закупуване на материали за пътното строителство", отчита все пак надзорния съвет.

По информация на "Капитал" наистина вече са внесени искови молби спрямо "Главболгарстрой" и "Кристална вода", така че опциите банката да успее да събере нещо по тях ще зависят от съда. Но ако се вярва на сигналите на директорите на ББР, шансовете може и да не са големи. В един от тях се разказва за среща с член на надзорния съвет на "Главболгарстрой", на която им е било обяснено, че договорът е бил прекратен една седмица след като е бил сключен. "Капитал" потърси за коментар "Главболгарстрой" и "Кристална вода" по темата, но коментар не беше получен от никоя от компаниите.

"Така изложените обстоятелства ни дават достатъчно основание да считаме, че договорите са подписани от страните единствено с намерение да се ползват за предоставяне на кредита, а банката е била въведена в заблуждение чрез предоставяне на невярна информация и документи, послужили за вземането на решението за финансиране", пишат още през 2021 г. изпълнителните директори Цанко Арабаджиев и Владимир Георгиев. Те констатират още, че според тях така нанесените вреди от "Роудуей" и тогавашното ръководство на ББР са за поне 38.7 млн. лв., колкото са били начислените провизии към онзи момент.

Какво и как е предприето по тези сигнали и дали прокуратурата също счита, че може да се говори за умишлено нанесени вреди, засега остава мистерия.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aax1418207112384988 avatar :-(
    AAAvAAA^ЯЯЯ
    • + 7

    Ясно е на кого служи г-н Пулев - само слепеца и нашата широка общественост не вижда. Познатия метода да очерним справедливите за да заблудим широката публика.....
    Жалко е, че г-н Радев (и цялото му правителство) само хабят пари и разделят обществото! Президент ли е това? Големи са очите на страха и на парите .... за малко изпуснаха контрол и вече мърсуват....

    Нередност?
  • 2
    aceton avatar :-|
    асен георгиев
    • + 7

    както повечето престъпници в нашата страна, мавродиев си е на свобода и косъм няма да падне от главата му. уви!

    Нередност?
  • 3
    chudomor avatar :-|
    chudomor
    • - 2

    Гюнтер ще оправи имиджа ...

    Нередност?
  • 4
    chudomor avatar :-P
    chudomor
    • - 3
    • + 1

    ГБС явно не плаща достатъчно на медията, макар че пълни Дневник с платени буламачи.
    Ама с рекетьорите е така ...

    Нередност?
  • 5
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 5
    • + 1

    Този Мавродиев и кръволакът Борисов не са в ББР и в упралвението на държавата от 2 години. В ББР измамниците и шарлатани Киро и Асан си вкараха отдавна своите приятели-некадърници на високи заплати, за да свършат нещо. Интересно е да се види до кога ще манипулирате полезните идиоти с предишните и всеки провал да го приписвате на някой друг! Да не се окаже пак прав лошият Борисов, че целта ви е да източите ББР и да я фалирате. Усещам как пак ще го припишете с медиите си на някой друг. Скоро банка не е фалирала!

    Нередност?
  • 6
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо

    До коментар [#5] от "scuby":
    Редовния scuby! Банка последно време по времето на Буци, много поздрави да му пратиш!

    Нередност?
  • 7
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо

    *фалира

    Нередност?
  • 8
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1

    До коментар [#6] от "Бай Ганьо":

    Вие дори не помните какво се е случвало и за това медии ви манипулират толкова лесно и се стига до тук. Последната банка която фалира беше КТБ на Цветан Василев при управлението на Орешарски. Правителството на Борисов беше свалено от групировката тогава Пеевски-Цветан Василев и протести с парите от КТБ. Тогава ГЕРБ пак спечели изборите макар и да им направха Костинброд по сигнал на Манолова и изпълителя им от Тв7 Бареков, не без помоща на прокруратурата на Цацаров, но ГЕРБ не успяха да направят правителство. Правителство се случи с мандат на ДПС подкрепено от БСП и златния пръст на Сидеров. Тогава на най-високата трибуна в държавата издигнаха за председатели на парламента Христо Бисеров и Май Манолова. Тогава мислих, че по-голямо дъно и срам тази държава няма да преживее, но тогава не знаех какво ще се случва сега. Христо ти Бисеров щеше да вади зъбите на тези ГЕРБ и направиха Пеевски шеф на ДАНС. Последваха масови протести, Пеевски се скара с Василев и направиха атака по банката КТБ. Хората започнаха масово да телят пари и втората банка, която беше тръгнала беше ПИБ - Фибанк. Тогава Станишев видя на къде отиват нещата, изплаши се и бързо дадоха неформално цялата власт на Борисов и ГЕРБ. Тогава Европейската банка подкрепи веднага с 1,5 милиарда ликвидността на ПИБ и нещата се стабилизираха. Вие дори не разбрахте какво можеше да се случи ако и ПИБ беше фалирала тогава. И понеже не поните и не знаете събитията измамници и шарлатани с медии лесно ви излъгаха и сега вижадаме резултатите, а най-лошото те първа предстои!

    Нередност?
Нов коментар