🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Решението за завода за боклук на Вълка изненадващо се отложи

Екоинспекцията във Велико Търново отмени заседанието за инсталацията два дни след като го беше насрочила

Очакванията бяха, че второто обсъждане на завода за боклук на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка в експертния екологичен съвет в РИОСВ - Велико Търново, ще спре инвестиционното му намерение, но заседанието изненадващо беше отложено
Очакванията бяха, че второто обсъждане на завода за боклук на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка в експертния екологичен съвет в РИОСВ - Велико Търново, ще спре инвестиционното му намерение, но заседанието изненадващо беше отложено
Очакванията бяха, че второто обсъждане на завода за боклук на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка в експертния екологичен съвет в РИОСВ - Велико Търново, ще спре инвестиционното му намерение, но заседанието изненадващо беше отложено    ©  dnes.bg
Очакванията бяха, че второто обсъждане на завода за боклук на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка в експертния екологичен съвет в РИОСВ - Велико Търново, ще спре инвестиционното му намерение, но заседанието изненадващо беше отложено    ©  dnes.bg
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Експертният екологичен съвет към РИОСВ - Велико Търново, трябваше да обсъжда за втори път дали да позволи завода за боклук на Румен Гайтански-Вълка, но заседанието беше отменено.
  • Официалният мотив на директора на РИОСВ за отлагането е "необходимост от отстраняване на процедурни пропуски", но има съмнения за натиск от страна на екоминистерството в полза на проекта
  • Това се случва на фона на заявката за протести на гражданите на община Павликени срещу реализацията на проекта, който ще изгаря внушително количество битови отпадъци

На 24 ноември трябваше да се проведе второто заседание на експертния екологичен съвет в РИОСВ - Велико Търново, на който трябваше да се реши дали да се даде зелена светлина на намерението на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка да строи мегазавод за изгаряне на отпадъци в землището на с. Върбовка. Изненадващо обаче заседанието беше отменено само два дни след като беше насрочено. По информация на "Капитал" подготвяното проекторешение е било срещу одобрението на инвестиционното намерение.

От съобщението на страницата на регионалната екоинспекция, което беше пуснато в понеделник вечерта, няколко часа след края на работния ден, се посочва, че мотивът за отлагането е "необходимост от отстраняване на процедурен пропуск". А на следващия ден - във вторник, беше уточнен какъв е този пропуск - след първото заседание на съвета, проведено в края на януари, в РИОСВ - Велико Търново, са постъпили много допълнителни становища от различни ведомства и възражения от засегнати граждани, в които се посочва, че информацията в доклада по ОВОС за инвестиционното намерение на фирмата на Гайтански - "Петрургия", е непълна и недостатъчна. "Те не са предоставени на инвеститора за коригиране и допълване на доклада", се казва в съобщението на регионалната екоинспекция.

Това означава, че заседанието се отлага за неопределено време, докато инвеститорът се запознае с възраженията и евентуално отстрани пропуските.

Съмненията

Отлагането на разглеждането на доклада по ОВОС, който трябваше да одобри или да спре намерението на Гайтански да строи завод за каменна вата и инсталация за изгаряне на отпадъци, дойде в момент, когато жителите на община Павликени се готвеха за протест пред сградата на РИОСВ в четвъртък. По подобен начин те изразиха недоволството си и по време на първото заседание на експертния екологичен съвет в края на януари.

Плановете на близкия до почетния председател на ДПС Ахмед Доган бизнесмен са да изгради инсинератор, който да изгаря 56 тона боклук на час, което е много повече от бъдещия инсинератор на "Топлофикация София", чийто капацитет е 22.5 тона на час.

Проектът първоначално беше обявен като завод за каменна вата на фирмата "Петрургия", чрез която Гайтански притежава 35-годишна концесия за добив на базалт до село Върбовка, спечелена през 2013 г. Впоследствие обаче се разбра, че всъщност изгарянето на битовите отпадъци ще е основната суровина за производството на електроенергия за завода, което по груби сметки означава, че инсталацията ще произвежда 420 хил.тона RDF на година.

Внушителното количество отпадъци, които ще се изгарят в инсинератора, и многото въпросителни около инвестиционното предложение на фирмата концесионер "Петрургия" притесни жителите на Павликени заради вероятността от замърсяване на въздуха, водата и земеделските земи в близост до бъдещия завод за каменна вата. Те първо се обединиха срещу проекта, като създадоха инициативен комитет "За Павликени", а неотдавна той прерасна в гражданско сдружение "Ти решаваш", което е и основен организатор на протестите. Подписка срещу построяването на инсталацията имаше и в съседната община Севлиево, която също може да бъде засегната от работата на инсинератора.

От тази гледна точка не е изключено отлагането на разглеждането на въпроса да е свързано с опит недоволството на жителите на Павликени да бъде притъпено.

Има обаче и други по-сериозни притестения. Отлагането на заседанието стана в деня, в който по неофициална информация на "Капитал" директорът на РИОСВ - Велико Търново, Мая Радева е била извикана на среща в Министерството на околната среда в София, което породи съмнения за оказан натиск решението на въпроса да бъде отложено във времето. Радева зае поста ден след като предишният експертен екологичен съвет одобри доклада по ОВОС само с един глас повече, но отказа да го придвижи напред с аргумента, че са необходими становища и на други институции. Според правилника за дейността на експертните екологични съвети крайната дума за това дали да се даде разрешително по ОВОС или не има директорът на съответната регионална инспекция, независимо от това какво е решил експертният съвет.

В случая с оценката на въздействие на околната среда на инвестиционното намерение на фирмата на Гайтански има и още едно притеснение и то е свързано с политиката на ротация на директорите на регионалните инспекции на служебния министър на околната среда Росица Карамфилова. Според нея директорите от едно РИОСВ се командироват за един месец като директори в друг регион.

Само преди няколко дни Мая Радева се върна от Русе, където за един месец ръководеше структурата, а начело на РИОСВ - Велико Търново, беше колежката й инж.Цонка Христова. Според местни политици най-вероятно надеждите на инвеститора са били по време на нейното управление проектът за завод за отпадъци да бъде прокаран, нещо, което очевидно не се е случило. Нищо обаче не пречи сега, докато инвеститорът "се запознава с възраженията", да бъде направена друга ротация и Радева да бъде заменена с удобен на Гайтански директор на РИОСВ - Велико Търново.

Как първия път беше спрян проектът

Предишният път, в началото на февруари, протестиращите постигнаха частичен успех, като решаваща роля за това изигра тогавашният министър на екологията Борислав Сандов. Въпреки че екологичният съвет, който се състои от експерти от различни ведомства, представители на местната власт и неправителствени организации, одобри с един глас инвестиционното намерение на Гайтански, директорът на РИОСВ - Велико Търново, Мая Радева поиска допълнителна информация и становища и така въпросът беше отложен и процедурата по ОВОС беше върната в изходно положение.

Радева обаче беше назначена от тогавашния министър на околната среда Борислав Сандов ден след заседанието на експертния съвет. Тя зае мястото на Цонка Христова, която пък зае поста по време на предишния служебен кабинет на президента Румен Радев и за която имаше съмнения, че ще прокара проекта за завода за каменна вата на Гайтански.

Самото заседание на експертния екологичен съвет тогава също премина драматично. То продължи цели осем часа. Срещу подкрепата на доклада по ОВОС за завода бяха само представителите на двете неправителствени организации - "За земята" и "Балканка". Шестима се въздържаха, а девет бяха "за", като сред тях бяха и двама от кметовете на засегнатата община - на Павликени, която беше представена от зам.-кмета Анастасия Вачева, и на с. Върбовка - Ивелин Розинов.

Те подкрепиха доклада по ОВОС въпреки отрицателните становища на двете неправителствени организации и на част от представителите на различните ведомства. И според представителите на сдружението "Ти решаваш" именно техните гласове са се оказали решаващи за одобрението на решението за ОВОС в експертния екологичен съвет.

Какви са очакванията сега

По тази причина протестиращите от Павликени нямат надежда при второ обсъждане на инвестиционното предложение за изграждането на завода двамата представители на местната власт да променят позицията си от предходното заседание на експертния екологичен съвет. Първо, защото кметът на с.Върбовка Ивелин Розинов, е избран на поста от ДПС и е бил в депутатските листи на движението в няколко парламентарни избора. При тази ситуация едва ли може да се очаква той да гласува против проекта на Гайтански, който, освен че е близък до почетния председател на ДПС Ахмед Доган, преди време за кратко беше и негов бизнес партньор в общата им фирма "Уотър Витал" ООД.

В съзвездието на ДПС

Макар че общинските съветници от Павликени още през март гласуваха решение, с което задължиха кмета на общината Емануил Манолов да гласува против даването на разрешение за строителството на инсинератора, най-вероятно позицията му също няма да претърпи съществена промяна. Според общинския съветник Цанко Цонев през последните години кметът всячески е подпомагал намерението на Гайтански да осъществи инвестиционното си намерение. Общественото обсъждане е станало без предварително разгласяване и в разгара на епидемията от COVID-19, когато в залата са се допускали само хора със серфитикати за поставена ваксина. Освен това то е станало между коледните и новогодишните празници в края на миналата година и на практика хората са нямали време да се запознаят с инвестиционното намерение на "Петрургия".

Въпреки че все още не е ясно дали изобщо този проект ще получи разрешение за изграждане, общинският съвет в Павликени е одобрил общински терени за изграждането на път към бъдещия завод за каменна вата.

През 2020 г. пък общинският съвет е взел решение да продаде на концесионера "Петрургия" 7 терена частна общинска собственост с обща площ малко над 63 дка. Според общинския съветник Цанко Цонев това е станало в нарушение на Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд и закона за собствеността и ползването на земеделските земи, защото това са непотърсени земи на собственици, върху които има мораториум за продажба.

Сделките са станали по предложение на "Петрургия" с аргумента, че производствената площадка на базалт от находище "Върбовка" не удовлетворява капацитета на бъдещото разширяване на производството. Интересно е, че земите първоначално са продадени на фирмата "Насипни материали", чийто собственик е близката до Гайтански Ася Христова, която впоследствие ги препродава на "Петрургия". Христова фигурира като собственик и в други фирми от кръга на бизнесмена като "Кристална вода" и консорциума, който държи концесията на летището в Горна Оряховица.

Кметът на Павликени Емануил Манолов е от БСП, но принадлежи към т.нар. опозиция на лидера Корнелия Нинова, чийто флагман в област Велико Търново е сегашният служебен министър на спорта Весела Лечева, известна с близките си отношения с различни фигури от ДПС, между които покойния член на ръководството на движението Камен Костадинов.

Директорът на РИОСВ - Велико Търново, ще има крайната дума

Въпреки очевидното лобиране на местната власт за инвестиционното намерение на Гайтански надеждите на хората от Павликени проектът за мащабния завод за боклука да бъде спрян са свързани с мнението на част от експертите от екологичения съвет и представителите на неправителствените организации, чиито становища на предишното обсъждане бяха отрицателни. Според становището на Данита Заричинова от природозащитната организация "За земята" заложените от инвеститора мерки не дават гаранция за доказана ефективност и превенция на потенциално замърсяване, както и не са представени научни доказателства за тяхната ефективност. Има и опасения по отношение на потенциалното замърсяване на въздуха след строежа на инсталацията, както и на транспортирането на пепелта след изгарянето, част от която е опасен отпадък. Притесненията на представителя на сдружението "Балканка" Пенчо Пандъков пък са свързани с проблеми при планираното водоползване на бъдещия завод, както и пречистването на отпадните води и токсичните вещества.

"Надяваме се, че ще бъдат взети под внимание и многобройните жалби срещу проекта на граждани и земеделски производители", казва Цанко Цонев. В този дух беше и публикуваното миналия петък съобщение от РИОСВ, в което се казваше, че по време на второто заседание на експертния екологичен съвет ще бъдат отчетени всички възражения, становища и предложения на заинтересованите страни във връзка с разглеждането на доклада по ОВОС на инвестиционното предложение на фирмата "Петрургия".

Засега обаче с тях първо ще се запознае инвеститорът, а решението дали проектът му ще получи подкрепа или ще бъде спрян се отлага за неопределено време.