Делян Добрев: Какво стана с онези 700 млн. данък печалба, която "Лукойл" обеща да внесе?

Познавам Асен Василев от 30 години, но с него нямаме "лоша кръв", казва още депутатът от ГЕРБ и допълва, че бензинът и дизелът може да поскъпнат най-много с 1 ст., ако спрем руския петрол

Делян Добрев ще опита отново да прокара предложението за отмяна на дерогацията на вноса на руския петрол
Делян Добрев ще опита отново да прокара предложението за отмяна на дерогацията на вноса на руския петрол
Делян Добрев ще опита отново да прокара предложението за отмяна на дерогацията на вноса на руския петрол    ©  Георги Кожухаров
Делян Добрев ще опита отново да прокара предложението за отмяна на дерогацията на вноса на руския петрол    ©  Георги Кожухаров
Във вторник (25 юли). по време на обсъждането на Бюджет 2023 г. на второ четене в парламентарната бюджетна комисия депутатът от ГЕРБ Делян Добрев внесе изненадващо предложение за отмяна на дерогацията, която сега позволява на "Лукойл Нефтохим Бургас" да внася и използва руски петрол. Мотивът на Добрев бе, че компанията не прави задължителните вноски към държавата. Това предизвика ожесточени дискусии сред депутатите, като в крайна сметка за предложението гласуваха само ГЕРБ и ДПС, поради което то беше отхвърлено. Основният мотив на групата на ПП-ДБ да не подкрепи отмяната на дерогацията беше, че липсва анализ как това ще се отрази на цените на горивата и въобще ще може ли рафинерията да продължи да работи.

Тъй като темата е важна за икономиката като цяло и засяга пряко хората, потърсихме Делян Добрев за коментар.

Предложихте вчера при обсъждането на Бюджет 2023 дерогацията за внос на руски петрол да отпадне, но това не беше подкрепено от мнозинството депутати. Темата обаче не е затворена напълно - ще направите ли нов опит да я подложите на обсъждане в парламента?

Разбира се. Аз говоря по тази тема от първия ден на дерогацията. Вече повече от година твърдя, че ползите от нея са изцяло и единствено за руските компании "Литаско" и "Лукойл" и ползата за българските потребители е кръгла нула. Ама хайде да го кажем и кое е това мнозинство, което защити милиардните свръхпечалби за Путин на гърба на българския потребител - БСП, "Възраждане" и ПП-ДБ. Депутинизацията отиде на кино.

Основният мотив да искате отпадане на декларацията е, че "Лукойл" не изпълнява закона и не внася във Фонда "Сигурност на електроенергийната система" разликата в цената между руския петрол "Уралс" и "Брент". Но как е възможно това, кой е контролният орган, който не си е свършил работата в случая?

По закон основните функции са на министъра на икономиката. Защо служебният министър, а и този редовният не са приложили закона не е ясно. Чух по медиите, че сегашният министър щял да направи проверка. Какъвто и да е отговорът на този въпрос, е факт, че законът влезе в сила преди повече от 6 месеца, а вноските във фонда са точно нула лева и нула стотинки. Можем да си зададем и други въпроси: Какво стана с онези 700 млн. данък печалба, която обещаха да внесат през 2023 г.? Няма ги, няма авансови вноски в този размер. За пореден път ни правят на маймуни. Стига толкова! Държавата трябва да отнеме дерогацията, която им беше предоставена и която им позволява да трупат милиарди свръхпечалби.

Как може да се гарантира, че други участници на пазара няма да внасят руски горива и да ги прикриват документално, за да бъдат в по-добра ценова позиция, след като държавата очевидно не се справя добре с контрола?

Вносът на руски горива е забранен от регламент на ЕС. Както се контролира за вноса на всяка друга контрабанда, така ще се контролира и това.

Правили ли сте анализ за това какво би се случило с цените на горивата на вътрешния пазар при спиране на вноса на руски петрол? И какво бихте казали на хората, ако цените се повишат?

С просто око се вижда, че като се извади ДДС и акциз, ние плащаме повече отколкото плащат в редица държави в ЕС. Тоест нашият бензин и дизел е скъп, дори в повечето случаи по-скъп. Защо да се повишат?

Освен това още миналата година говорих с петролната асоциация. Те ми обясниха, че "Лукойл" държи цените на едро на бензина и дизела 1 стотинка под вноса, за да взема максимален пазарен дял. Тоест по тази логика в най-лошият случай цените ще се повишат с 1 стотинка на литър.

Откъде и какъв петрол би внасяла рафинерията, за да продължи да работи?

До началото на войната в Украйна "Лукойл" внасяше 50% неруски нефт. Изведнъж с дерогацията този процент става почти 100 заради ниската цена на този петрол заради санкциите. Откъдето са внасяли тези 50% до началото на 2022 година, оттам могат да внасят и 100%.

Беше ли съгласувано предложението, което направихте, с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов?

Да. Борисов знаеше, че ще внеса такова предложение и подкрепя категорично отнемането на дерогацията.

Отстрани тези ваши предложения изглеждат и като лично заяждане с финансовия министър Асен Василев. Има ли я наистина тази линия?

Познавам Асен Василев от 30 години (двамата се пеели в хор "Лира" към хасковската езикова гимназия - бел. ред.). Нямаме "лоша кръв" между нас. Критикувам го професионално, защото смятам, че той и неговата политика са виновни за рекордната инфлация в България през 2022 г., липсата на навременни компенсации за тока и газа на бизнеса, провала в ПВУ, посредниците по газа, "Джемкорп", дерогацията за "Лукойл", която лично издейства в полза на Путин, и много други.

Възможно ли е всъщност "Лукойл" да крие някаква информация за вноса на петрол, след като ГЕРБ години наред обясняваше как затяга контрола.

Не знам. За това трябва да питате Асен Василев и Агенция "Митници". ГЕРБ не управлява вече 2.5 години.

Ако решим, че не искаме вече "Лукойл" в България, може ли да привлечем друг голям играч от сектора или опцията е рафинерията да бъде поета от местни бизнес структури?

"Лукойл" е частна компания. Въпросът Ви е некоректен. Държавата и политиците в нея не могат да определят дали една частна компания ще се продаде или не, още по-малко да определи кой да е новият собственик.

Знаете ли какъв е ефектът за бюджета от работата на "Лукойл" - положителен или отрицателен е той, защото знаем, че не плаща данък печалба тук, но миналата година например получи десетки милиони компенсации за електроенергия.

Получи компенсации като всяко друго предприятие в България. Не мога да отговоря и на този въпрос. Питайте Асен Василев - той прави срещи с тях, шантажира ЕК, за да им издейства дерогация, вчера в комисия изложи всички руски опорки за "Лукойл", сигурен съм, че може да ви обрисува розова картина колко печели държавата от руския монополист.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scs591119180 avatar :-|
    Гаргамел
    • + 8

    Делянчо, де са данъците на Лукойл за последните 12 годин, когато управлявахте еднолично? Говорим за едни поне 12 милиарда, без лихвите!

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 4

    Стана това, което става с хората, които обменят валута пред чейндж бюрото, вместо вътре в него, защото са ги заговорили с обещание за по-изгоден курс. А Делянчо да не се прави на дръж ми шапката - неговото предложение за 1 лев по-евтин бензин от свръхпечалбата на Лукойл беше беше по естество същата идея, която сега се оказва въздух под налягане.

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 4

    Целият ДД е въздух под налягане! Някой бил "обещал да плати данъци"?!
    Плащането на данъци не е обещание, а е задължение, което следва от подадени по закон и в срок декларации.
    И така: дължи ли Лукойл орпоратимен данък или не?
    Реално това е въпросът.

    Нередност?
Нов коментар