🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Капитал 100": Корпоративните гиганти чупят нови рекорди

Приходите на най-големите сто компании в страната, които "Капитал" подрежда за седемнадесета поредна година, скачат с невижданите 60%

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Стоте най-големи компании в България отчитат гигантски скок на приходите - 60%.
  • Двата двигателя на историческия ръст са войната в Украйна и инфлацията.
  • Новата класация "Капитал 100" показва, че миналата година е рекордна за дружествата за електричество, газ, дизел, оръжие, олио, торове.

Нов рекорден ръст на приходите с 60% и още по-високи печалби отчитат водещите 100 дружества в България по размер на бизнеса им за 2022 г. Това показват данните от класацията "Капитал 100", която медиата изготвя за 17-а поредна година. Изданието ще бъде публикувано на 28 юли и ще даде поглед върху конкретните шампиони по сектори, най-печелившите и растящи дружества, топ работодателите и други разрези на големия корпоративен бизнес в страната.

Година на нови върхове

Измерено в числа, стоте местни бизнес гиганта имат рекордните общи приходи 132 млрд. лв., което е с 60% повече спрямо година по-рано. В по-широката извадка на топ 300 компании ръстът е малко по-умерен, но също така изключително висок - с 50%. Съвкупният оборот на най-големите 300 компании е 166 млрд. лв., или колкото целия БВП на България за 2022 г. За сравнение - данните от подадените пред Националната агенция за приходите (НАП) данъчни декларации показват, че сумарно всички 375 хил. работещи дружества в страната отчитат скок на оборотите си с 34% до 611.5 млрд. лв. С други думи, челната стотица от "Капитал 100" формира над 20% от целия отчетен оборот пред НАП за 2022 г.

В тези внушителни ръстове, разбира се, има и инфлация. Но средногодишно за 2022 г. тя е 15.3% - което е двойно по-ниско и от скока в най-широката кохорта на всички действащи фирми. В пъти по-слаб е и ръстът на икономиката - 3.4% през 2022 г. Дори износът, който с ускорението си от 39% за изминалата година скача най-много в целия ЕС, не доближава постижението на най-големите 300 компании.

И още един рекорд - за първи път в корпоративната история на страната цели 35 дружества в "Капитал 100" имат приходи над 1 млрд. лв. За сравнение - през 2021 г. такъв оборот имаха 20 компании, година по-рано броят на милиардниците беше 15, а в много години групата им е била с под десет члена.

Бумтящи печалби

Върхово е постижението и при финансовите резултати на едрия бизнес в страната. През 2022 г. печалбите на топ 100 достигат 8 млрд. лв., като скачат с 27% спрямо отчетените година по-рано от същата стотица 6.3 млрд. лв. Формално шампион е държавната централа ТЕЦ "Марица-изток 2" с отчетена печалба близо 1.2 млрд. лв. Реално обаче рекордът е на АЕЦ "Козлодуй", където приходите надвишават разходите с над 4 млрд. лв., но финалното число е смалено до 730 млн. лв. заради плащания към фонда за компенсиране на високите цени на тока за бизнеса. В челната тройка е и още един държавен енергиен гигант - НЕК, който заема вицешампионската позиция с близо 1.1 млрд. лв. печалба за 2022 г.

Извън тях всеки пети в топ 100 е с плюс над 100 млн. лв., а само седем дружества са работили на загуба през изминалата година. Изненадващо най-съществените минуси записват три представителя на иначе най-бумтящия сектор на енергетиката. При най-новата и модерна централа в страната - ТЕЦ "Ей И ЕС Гълъбово", която приключва годината с минус 531 млн. лв., обаче обяснението е счетоводно - обезценка на активи. Сходно е и обяснението за загубата над 100 млн. лв., записана от държавния газов доставчик "Булгаргаз" - обезценки на съхранения в "Чирен" природен газ. Не така стоят нещата при традиционно губещата "Топлофикация София" - с минус 351 млн. лв. през 2022 г. тя записва своеобразен негативен рекорд и продължава да влошава състоянието си, като всички планове за модернизирането и оздравяването й си остават мираж.

Красноречиво е и сравнението с общо отчетените от всички компании в страната 55.2 млрд. лв. печалба - близо една шеста от резултата се дължи на челната стотица от класацията "Капитал 100". Корпоративните гиганти обаче отстъпват макар и малко по ръста на финансовия резултат - в топ 100 той е с 27% спрямо 28%, постигнати общо от бизнеса в България според данните на НАП.

Първите десет

При водещата стотица има силни размествания. Лесно може да се отгатне, че съставът й се състои основно от енергетика и горива. Ето участниците в азбучен ред, а финалната класация - на 28 юли:

  • АЕЦ "Козлодуй"
  • "Акспо България"
  • "Астра биоплант"
  • "Аурубис България"
  • "БиЕй глас"
  • "Булгаргаз"
  • "Лукойл - България"
  • "МЕТ енерджи трейдинг"
  • НЕК
  • ТЕЦ "Марица-изток 2"

По сектори

На фона на избухналите цени на тока и природния газ не е изненадващо, че и в тазгодишното издание на класацията бумът на приходите е основно в тези сектори. Всъщност една четвърт от водещите 100 са с дейност в сферата на енергетиката, а общият им оборот е почти 50 млрд. лв.

Инфлацията даде тласък и на резултатите на компаниите за храни и напитки, които допълват тройката на най-растящите сектори, макар и с доста по-скромен ръст на фона на гигантските скокове в енергетика и горива. Надолу в подреждането следват транспортните дружества, подкрепени от нормализирането във веригите на доставки, и заводите за машини и оборудване, където оборотите се ускоряват с възстановяването на пазарите след пандемията.

Единственият свиващ се сектор е строителството, където без нови държавни поръчки бизнесът на големите инфраструктурни играчи се свива въпреки нарасналите през миналата година цени на някои суровини и материали.

Класацията "Капитал 100" е част от абонаментния план Premium на "Капитал". Всички читатели с такъв абонамент ще имат достъп до изданието на 28 юли.

Изданието ще се продава и в търговската мрежа, където ще може да бъде открито след 28 юли - в магазините Inmedio, във веригите "Фантастико", "Билла", OMV, Lukoil, Shell, както и в мрежата за разпространение на "Икономедиа". Цената на списанието е 59 лв.

Класацията може да бъде купена в хартиен или в електронен формат и от сайта на "Капитал". До 25 юли може да направите предварителна поръчка на преференциална цена и с подарък "Капитал 100" за 2022 г. в pdf формат.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    coffee.bean avatar :-|
    coffee.bean
    • - 2

    Номинален ръст, основан на инфлацията не е реален ръст. Човек не яде повече хляб, бисквити, месо и сирене. Не купуват повече коли и къщи и строителни материали (като количество). Просто цените им се повишиха с 50%. Това не е реален ръст. Съответно и фирмите могат да купят по-малко.

    Нередност?
  • 2
    nikimouse avatar :-|
    nikimouse

    Проф. д-р на ик. науки Методи Кънев:
    Защо при анализа "Колко растат компаниите в различните сектори" няма данни за приходите по отношение на:
    - здравни услуги на болниците;
    - за частни лекарски услуги (чиито кабинети са наричани иронично "бръснарници");
    - за постъпленията на аптеките, носещи същото иронично название.

    Нередност?
Нов коментар