АЕЦ "Белене": Историята на проекта

Над 40 години продължава сагата с втората ядрена централа на България

Белене, след като правителството обяви, че спира проекта за АЕЦ "Белене"
Белене, след като правителството обяви, че спира проекта за АЕЦ "Белене"
Белене, след като правителството обяви, че спира проекта за АЕЦ "Белене"    ©  Красимир Юскеселиев
Белене, след като правителството обяви, че спира проекта за АЕЦ "Белене"    ©  Красимир Юскеселиев

Началото на 70-те години на XX век

Започват проучванията за избор на площадка за втора АЕЦ.

1981 г.

Правителството одобрява площадка "Белене" за изграждане на втора АЕЦ.

1987 г.

Започват строителните работи по проекта, който предвижда четири блока с руските реактори ВВЕР-1000/V-320.

1990 г.

Проектът е редуциран до два блока и строителните работи се ограничават заради липса на финансиране.

1991 г.

Правителството на Димитър Попов взема решение за замразяване на проекта.

26 януари 2000 г.

Висшият експертен технически съвет на Държавната агенция по енергетика и енергийни ресурси и НЕК определят площадката в АЕЦ "Белене" за предпочитана за изграждането на нова ядрена мощност. Решението няма правна сила.

18 януари 2001 г.

Вицепремиерът в кабинет на Иван Костов, Петър Жотев, внася доклад в Министерския съвет за състоянието на площадката на АЕЦ "Белене" и възможностите за възобновяване на проекта чрез привличане на частен инвеститор, който да финансира довършването на централата.

7 април 2002 г.

По време на учредителното събрание на НДСВ Симеон Сакскобургготски обявява, че проектът ще се възобнови.

Юли 2003 г.

НЕК избира консорциум между Parsons Europe и "Рискинженеринг" за консултант за ОВОС и технико-икономическия анализ за централата.

29 април 2004 г.

Правителството на Симеон Сакскобургготски взима решение за изграждането на "Белене". Това решение е било секретно и става известно след дълга съдебна битка на няколко неправителствени организации срещу кабинета.

8 април 2005 г.

Кабинетът "Сакскобургготски" взима официално решение за изграждането на ядрена централа на площадка "Белене" с максимална мощност 2000 мегавата. На 11 май 2005 г. е обявена процедура за избор на изпълнител.

30 ноември 2005 г.

НЕК избира Parsons Europe за архитект инженер на АЕЦ "Белене".

Октомври 2006 г.

Руската "Атомстройекспорт" е избрана за изпълнител. НЕК и "Атомстройекспорт" подписват споразумение, с което се ангажират да сключат бъдещ договор за инженеринг, доставка и строителство на проекта. Такъв обаче не е подписан. S&P понижават кредитния рейтинг на НЕК.

5 ноември 2008 г.

Въпреки липсата на договор двама изпълнителни директори на НЕК подписват Допълнение 5 към споразумението, с което поръчват оборудването с дълъг цикъл на производство на стойност 673.9 млн. евро.

8 декември 2008 г.

Изпълнителният директор на НЕК Любомир Велков пише писмо на министъра на енергетиката Петър Димитров, с което го уведомява, че избраната за стратегически инвеститор RWE отказва да инвестира средства в проекта, докато по него не станат ясни всички детайли.

12 декември 2008 г.

Подписва се споразумение за създаване на съвместно дружество за развитие на проекта АЕЦ "Белене" между германската RWE и НЕК.

9 март 2009 г.

Направена е официална първа копка на възобновяването на площадката на АЕЦ "Белене" от премиера Сергей Станишев

28 октомври 2009 г.

RWE обявява окончателно, че се оттегля от проекта.

Март 2010 г.

Новият премиер Бойко Борисов посещава площадката на АЕЦ "Белене" и вижда "висша форма на корупция" и един "гьол за 800 млн. лв.".

3 ноември 2010 г.

Пред агенция ТАСС Борисов казва, че с "цялото си сърце подкрепя АЕЦ "Белене".

30 ноември 2010 г.

Подписан е меморандум за създаване на обща проектна компания за АЕЦ "Белене" между НЕК и "Росатом". Руската компания обещава да намери западен инвеститор.

5 април 2011 г.

НЕК подписва поредния меморандум с "Атомстройекспорт". Енергийния министър в кабинета на ГЕРБ Трайчо Трайков обвинява изпълнителния директор на компанията Красимир Първанов (от 2017 г. досега е представител на България в "Лукойл Нефтохим") в национално предателство.

15 март 2012 г.

Бойко Борисов уволнява Трайчо Трайков от правителството си, за което липсват официални мотиви.

28 март 2012 г.

Правителството на Бойко Борисов прекратява проекта, след като не успява да намери стратегически инвеститор. Решението е подкрепено и с акт на парламента.

Януари 2013 г.

Провежда се референдум за изграждането на АЕЦ "Белене". Поради ниската избирателна активност въпросът отива за обсъждане в парламента, където е взето решение за окончателното спиране на проекта.

2013 г.

Пред Международния арбитражен съд в Париж е образувано дело от "Атомстройекспорт" срещу НЕК във връзка с изграждането на АЕЦ "Белене".

Юни 2016 г.

Международният арбитраж осъжда НЕК да заплати 628.9 млн. евро за оборудването, което е поръчала с Допълнение 5 през 2008 г. Държавата отпуска заем на НЕК за плащане на сумата.

Октомври 2016 г.

Прокуратурата обвини двамата бивши директори на НЕК Мардик Папазян и Любомир Велков за подписаното допълнително споразумение за "Белене" с руснаците. По-късно по темата "Белене" стават обвиняеми и бившите министри Румен Овчаров, Петър Димитров и Делян Добрев.

Ноември 2016 г.

Българският енергиен холдинг възлага на БАН да изготви цялостен анализ за бъдещето на АЕЦ "Белене".

Юни 2017 г.

"Росатом" проявява интерес да участва в евентуална реализация на проекта за ядрена централа в България като строител. Това е станало ясно на среща на енергийния министър Теменужка Петкова с генералния директор на руската корпорация Алексей Лихачов.

Юли 2017 г.

"Реалистично е до края на годината да се обяви процедура за приватизация на проекта за АЕЦ "Белене", за да се види дали ще има частен интерес към изграждането му", заявява енергийния министър Теменужка Петкова.

Ноември 2017 г.

Представено е резюме от икономически анализ на БАН, който манипулативно рисува сценарии, в които изграждането на централата е икономически обосновано.

Декември 2017 г.

Народното събрание възложи на министъра на енергетиката в срок до 30 юни 2018 г. да подготви доклад за възможностите за реализация на проекта.

Февруари 2018 г.

Премиерът Бойко Борисов обяви "нова" идея за реализацията на проекта АЕЦ "Белене" - това да стане общобалкански проект, който да се финансира с помощта на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), като в него се включат вече закупените реактори за непостроената атомна централа.

16 май 2018 г.

Министерският съвет взе решение за възобновяване на проекта за АЕЦ "Белене" и го изпрати за разглеждане в парламента. С решението беше даден срок на енергийния министър Теменужка Петкова до 31 октомври да изготви процедура за избор на стратегически инвеститор.

Май 2018 г.

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов бяха поотделно на официални посещения в Русия и се срещнаха с Владимир Путин. Сред основните теми на разговорите беше именно АЕЦ "Белене".

7 юни 2018 г.

Народното събрание (без гласовете на ДПС) даде мандат на правителството за преговори с потенциални инвеститори в централата.

27 юни 2018 г.

Правителството на Бойко Борисов официално отмени мораториума за изграждане на АЕЦ "Белене" от 2012 г.

Септември 2018 г.

"Уорли Парсънс" осъди НЕК за 37 млн. евро заради прекратен договор за АЕЦ "Белене" по времето на Драгомир Стойнев в края на 2013 г.

Март 2019 г.

С 6 месеца закъснение НЕК обяви процедура за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", но реалният й старт беше даден чак на 22 май след публикуването й в Официалния вестник на ЕС. Според условията държавата не трябва да участва с финансиране или гаранции за изкупуване на енергията.

Март 2019 г.

Пред руски медии директорът на "Росатом" Алексей Лихачев обяви, че компанията ще участва в конкурса за изграждане на втората атомна централа в България само ако условията гарантират рентабилността на проекта.

Август 2019 г.

Постъпилите заявления в процедурата за "Белене" са 13 - 7 за стратегически инвеститор, 2 за доставчик на оборудване и изпълнение на технически дейности, както и 4 за миноритарно участие и изкупуване на електроенергия. Реалните намерения обаче са предимно на руската "Росатом", Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) и корейската Хидро-атомна корпорация. Френската Framatome (бившата Areva) и General Electric пък ще бъдат доставчици и изпълнители, които могат да участват и във финансовото структуриране на проекта, но без да стават акционери. Именно тези пет остават и в шортлистата.

Август 2019 г.

Електроенергийният системен оператор не включва АЕЦ "Белене" в 10-годишната си прогноза за развитие на сектора.

Юни 2020 г.

Три от петте компании в кратката листа за преговорите обявиха, че са постигнали споразумение за сътрудничество и на практика формират алианс. Става дума за руската корпорация "Росатом" и заявилите готовност за доставка на оборудване компании Framatome (Франция) и GE Steam Power (САЩ).

Ноември 2020 г.

Северна Македония официално обяви, че отказва да участва с 25% в проекта за АЕЦ "Белене".

Декември 2020 г.

Американският посланик Херо Мустафа е на официално посещение в АЕЦ "Козлодуй", по време на което обявява категорично послание от САЩ: руското оборудване за АЕЦ "Белене" може да се ползва за нов блок в Козлодуй в комбинация с американски технологии.

Януари 2021 г.

На фона на задаващите парламентарни избори, без да отчита усилията по съживяване на АЕЦ "Белене" и за организирането на процедури за привличане на инвеститори, правителството на Бойко Борисов обяви, че платените и доставени два руски реактора за "Белене" ще се ползват за 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Януари 2023 г.

Служебният кабинет на президента Румен Радев представя стратегическа визия за развитието на енергетиката, в която е заложено изграждането на АЕЦ "Белене".

Май 2023 г.

Служебният енергиен министър Росен Христов посещава площадката на "Белене" и обявява, че централата може да бъде реализирана в партньорство с френската EDF.

Юли 2023 г.

Народното събрание отмени решението си от май 2018 г. и възложи на правителството да води преговори с Украйна за продажба на оборудването за АЕЦ "Белене". За охраната и поддръжката му през годините се плащат милиони.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    it_scum avatar :-P
    Жълтопаветник Програмист
    • + 1

    куче влачи рейс.

    Нередност?
  • 2
    quq12624285 avatar :-|
    Krasimir Tunchev

    Икономически неоправдан проект-затова никой не иска да строи АЕЦ!Колко ще струва и кога и как ще се изплати?Никой не знае.

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    Аз знам. Няма да се изплати никога.

    Нередност?
Нов коментар