В крайна сметка: Божков се е "самоекстрадирал"

Объркването дойде от документ на "Интерпол", пристигнал в България след кацането на Божков

Васил Божков пристигна в България в петък
Васил Божков пристигна в България в петък
Васил Божков пристигна в България в петък    ©  Велко Ангелов
Васил Божков пристигна в България в петък    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Объркването се получи от документ на "Интерпол"
  • Божков представи споразумение с прокуратурата в ОЕА, на база на което се прибира по своя воля
  • Въпросите около връщането му у нас остават

Дни след като бившият хазартен бос Васил Божков се върна в България, за което той сам съобщи във Facebook миналата седмица и беше арестуван, се разигра институционален водевил. Във вторник, когато Божков свидетелстваше за отношенията си с бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиарката на Борисов Севделина Арнаудова - с твърдението, че твърди, че им е дал над 60 млн. лева подкупи, прокуратурата забърка истинска каша с историята около връщането му миналия петък.

След продължило часове изясняване на въпроса екстрадиран ли е Васил Божков или се е върнал доброволно, отговорът се очерта като: и двете. Проследяването на информацията и документите по случая показа, че вероятно бившият хазартен бос се е "самоекстрадирал".

Абу Даби уведомява властите в София за екстрадицията, но информацията за това стига четири дни след кацането на Божков, което обърка и прокуратурата, и обществото.

Куриозното в цялата история е, че за да има процедура по екстрадиция, властите в двете държави трябва да извършат редица последователни стъпки, първата от тях е да има влязло в сила съдебно решение за нея. Следващата стъпка е държавата, която иска екстрадицията, да изпрати съдебна охрана, за да поеме обвиняемия от държавата, която да го екстрадира. Подобно нещо изобщо по случая "Божков" не се е случило - информацията за екстрадицията му се базира на писмо от офиса на Интерпол в Обединените арабски емирства (ОАЕ), в което тази дума се споменава.

България поиска екстрадирането на Божков още през 2020 г., след като той се укри в Дубай, но според неговите адвокати има решение на Върховния съд там, с което искането се отказва.

Липсата на неотменимите моменти от процедурата по екстрадицията са усъмнили българското обвинение, че става дума "точно за това", но все пак прокуратурата побърза да се похвали, че май случаят с Божков е именно такъв.

"Екстрадиран е!"

В предобедните часове на вторник от прокуратурата неофициално разпространиха новината, че бившият хазартен бос всъщност е бил екстрадиран в България, а не се е върнал по свое собствено желание. Това е записано в документа от Интерпол в Абу Даби, с който "Капитал" разполага.

Писмото е с дата 23 август. Според написаното в него Васил Крумов Божков предстои да бъде "екстрадиран" от ОАЕ два дни по-късно - на 25 август. Посочената причина са обвинения в пране на пари и даване на подкупи. Подобен детайл е изключително съществен, тъй като екстрадиран обвиняем може да бъде съден само за това, за което е екстрадиран от държавата, в която е бил.

В документа е описано още и кога точно ОАЕ ще върнат Божков в България, с номера на полета, както и за очаквания час на кацането на самолета на летище София - 15:15 ч.

Писмото е от Националното централно бюро (NCB) на Интерпол в Абу Даби до Националното централно бюро (NCB) в София. Изпратено е на 23 август, но от българската прокуратура твърдят, че то е пристигнало при тях в понеделник, на 28 август - четири дни по-късно. Интерпол обаче не общува с прокуратурата, а с Дирекцията за международно оперативно сътрудничество в МВР.

Пред "Капитал" от пресцентъра на МВР потвърдиха, че са получили писмо за екстрадицията на Божков, но то е пристигнало три дни след кацането му в България. "Документът за екстрадицията дойде на 28 август, понеделник", казаха от министерството. Оттам твърдят, че веднага са го изпратили на прокуратурата.

Съдебно решение за екстрадиция няма, а адвокатите на Божков още от 2021 г. твърдят, че Върховния съд в ОАЕ е отхвърлил искането на България за нея заради липса на достатъчно доказателства по обвиненията.

Всъщност цялата мистерия е заровена в изречението, че няма съдебно решение за екстрадиция.

"Не е екстрадиран"

Причината за объркването е, че най-вероятно Васил Божков сам е поискал да се прибере в България. Но понеже не е свален от системата за издирване на Интерпол, се е наложило оттам формално да известят българските власти, че обвиняемият в България за пране бизнесмен се прибира. Това обяснява и странното съдържание на документа, както и странният подател - Интерпол, а не както обикновено се случва при екстрадиция - съдебен акт.

Неофициално от прокуратурата в София не отхвърлиха пред "Капитал" такава възможност. Но не я и потвърдиха с обяснението "нямаме достатъчно документи".

Ето защо "Капитал" се свърза с офиса на Васил Божков, като оттам официално изпратиха споразумение между хазартния бос и прокуратурата в ОАЕ. Според документа на 20 юни тази година Божков се е появил в държавното обвинение на ОАЕ и е поискал да се върне в България. Така той получава сертификат, подписан от прокурор Мохамед Юсеф Алхамади. Сертификатът е с валидност два месеца.

"Не сме имали никакви проблеми - Божков поиска да се върне, уведоми властите в ОАЕ, подписа документите и се прибрахме. Летяхме в бизнес класа, без охрана, защото всичко се случва по искане на Божков", каза пред "Капитал" пиарът му.

Така в крайна сметка ситуацията отново стигна до изходната си точка с въпроса: защо се върна Васил Божков и как ще се развият делата, свързани с него.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • + 2

    " Самоекстрадирал" влага ли в смисъла си, че е бил държан там принудително или е можел да пътува, но поради липса на подходящи дестинации е решил да поостане. Разбира се докато не са го помолили учтиво да се пръждосва и решава да подготви "сцената" за "доброволното завръщане"...

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 2

    Голямо набутване ако мисли, че тук ще получи справедлив процес.

    Нередност?
Нов коментар