🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ПП и ДБ ще се явят с единни кандидати за кметове и общи листи за общински съветници

Коалицията ще се регистрира в ЦИК в началото на следващата седмица

След съвместното си участие на парламентарните избори коалицията ПП-ДБ ще се яви заедно и на местния вот през октомври
След съвместното си участие на парламентарните избори коалицията ПП-ДБ ще се яви заедно и на местния вот през октомври
След съвместното си участие на парламентарните избори коалицията ПП-ДБ ще се яви заедно и на местния вот през октомври    ©  Георги Кожухаров
След съвместното си участие на парламентарните избори коалицията ПП-ДБ ще се яви заедно и на местния вот през октомври    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) ще участват в местните избори като коалиция с общи кандидати за кметове и общи листи за общински съветници. Решението първо беше взето от лидерите на партиите от коалицията и препотвърдено от ръководните органи на трите формации от ДБ ("Да, България", ДСБ и "Зелено движение") в четвъртък вечерта. Според депутати от ПП през уикенда предстои заседание на широкото ръководство на партията за местните избори, но при предишното заседание те вече са подкрепили общото явяване с коалиционните партньори от ДБ.

Предстои обединението да се регистрира в ЦИК в началото на следващата седмица, защото крайният срок за регистрация на партиите и коалициите за изборите за местна власт е 13 септември (сряда). Получаването на регистрация като коалиция на национално ниво означава съвместно участие във всички общини, а ако в някои от тях към обединението искат да се присъденият други формации, ще могат да го направят чрез регистрация в общинските избирателни комисии. Такъв е моделът в София, където ПП и ДБ ще се явят с единна кандидатура за кмет и обща листа за общински съветници заедно с партия "Спаси София". Те номинираха кандидата си за кмет на столицата - предприемача Васил Терзиев, още в края на юни. Тогава беше обявен и водачът на листата за общински съветници на обединението- Борис Бонев, лидер на "Спаси София".

До решението за общо явяване на кметския вот се стигна след тежки преговори между лидерите на ПП и ДБ в продължение на няколко дни, а депутати от коалицията признават, че все още няма окончателно решение около общите кандидати за кметове в редица областни градове. Напрежение предизвиква и реденето на листите с кандидатите за общински съветници на двете формации.

Особеният случай в Бургас

Депутати от двете формации казват, че най-голямо е напрежението около номинацията на коалицията за кмет на Бургас. За поста беше номиниран депутатът от ПП и лидер на партия "Средна европейска класа" (СЕК) - Константин Бачийски. От ДБ обаче имат свой кандидат - народният представител Димитър Найденов. Освен това от формацията заявяват, че не могат да подкрепят Бачийски заради националистическите му изяви. По тези причини от ДБ не изключват да се стигне до варианта двете формации да се явят с обща листа за общински съветници и с двама кандидати за кмет. Депутати от ДБ казват, че на този етап все още няма окончателно решение по въпроса, но ако това се случи, Бачийски ще се кандидатира за кмет с регистрацията на собствената си партия, а Найденов ще бъде издигнат от инициативен комитет.

Подобно напрежение между коалиционните партньори има и в Стара Загора, където разделението е на три и все още няма решение кой ще бъде номиниран за кандидат-кмет. Все още ПП и ДБ нямат кандидат за кмет и за Плевен. Там първоначално се е обсъждал вариантът да бъде подкрепен сегашният кмет Георг Спартански, който при участието си в предишните два местни вота беше подкрепен първо от бившия "Реформаторски блок", а след това и от ДБ. Имало обаче и аргументи срещу подкрепата за него, така че засега не е ясно кои от мотивите "за" или "против" ще надделеят.

Подобна е ситуацията и във Видин, където за номинацията за кмет на коалицията ПП-ДБ спорят бившият депутат от ПП Иво Атанасов, който премина в партията от "Има такъв народ", и бившият областен управител по времето на Кирил Петков - Любен Иванов от ДБ (ДСБ). Според депутати окончателно решение и по този казус няма.

Къде още имаше напрежение

В други няколко областни града - Пловдив, Варна и Русе, също имаше спорове около кметските номинации, но те бяха решени в полза на кандидати на ПП. Интересното е, че в Пловдив изборът за кандидат за кмет беше между депутата от ДБ ("Да, България") Манол Пейков и Ивайло Старибратов, който беше народен представител от гражданската квота също на "Да, България". Зад Старибратов обаче застанаха от ПП и това наклони везните към неговата кандидатура. Според депутати от ДБ се очаква Манол Пейков да влезе в листата за общински съветници, но на по-задните позиции като знак, че коалицията в Пловдив е единна.

Спорът за кандидата на ПП и ДБ във Варна беше между бившия областен управител на града по времето на управлението на Кирил Петков - Благомир Коцев, и депутата от ДБ ("Да, България") Стела Николова, която участва и на предишните избори в кметската надпревара. В крайна сметка обаче решението е за поста да бъде номиниран Коцев.

Напрежението около номинацията за кмет на Русе беше между бившия депутат от ПП - адвокатката Рена Стефанова, и народния представител от ДБ ("Да, България") Иван Белчев. Според депутати общият кандидат на коалицията ще бъде Стефанова. Любопитно е, че на последните парламентарни избори Белчев успя чрез преференции да измести Стефанова, която беше втора в листата на коалицията.

Почти сигурни кандидати за кметове от ПП-ДБ са народният представител Йордан Терзийски от партията на Кирил Петков и Асен Василев - за Велико Търново, колегата му Петър Куленски - за Пазарджик, и Искрен Арабаджиев - за Ловеч. В Благоевград номинираният за кмет от коалицията е адвокатът Методи Байкушев, също от "Продължаваме промяната".

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    nikolai1982 avatar :-|
    Nikolai Kavrakov
    • - 4
    • + 6

    На снимката комунист,до комуниста,децата им и внуците.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 5

    Протокомунисти+протомафиоти+протофашисти=ППДБ.
    Тия са просто невероятно погребение на всичко, което някога сме знаели за демокрацията като принципи.
    Едно положително нещо не са свършили, откакто се пробват във властта! Едно!
    А ако по някаква случайност сомуникациите на Козак се повредят за седмица, държавата ще застине на стоп кадър, защото тия урунгели няма да знаят какво да правят, а и няма кой да им каже...

    Тъжна работа!

    Нередност?
  • 4
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 2
    • + 5

    Както обещаха Асен Василев и Киро Петков на "заседанието" от изтеклия запис, тия избори ще се правят с овладяно МВР, с овладяно Информационно обслужване, с овладени областни управи. И ходенето на хората да гласуват ще е просто безсмислен узаконяващ беззаконието акт.
    А че на 9 септември ППДБ си обявяват ОФ-то, е просто рудимент от комунистическото потекло на водачите им.
    Веднъж комунист - завинаги комунист!

    Нередност?
  • 5
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1
    • + 4

    Това са измамници!
    Щяха да ликвидират мафията, а управляват с лицето й Борисов. Щяха да направят провова държавата, а пишат законите с Пеевски.
    Щяха да изкоренят ДС, а изтикват синове и внуци на генерали от ДС.
    Измамници!

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Липсват Пеевски и Борисов.
    И белезници.
    Ще дочакама и това време.

    Нередност?
Нов коментар