Битката за кмет на Пловдив: рингът все още е празен

По-малко от 3 месеца преди старта на кампанията основните политически партии и формации все още нямат кандидатури, а битката за втория по големина град в България крие изненади

Кандидатурата на ГЕРБ все още не е ясна, но е сигурно, че партията няма да заложи нито на Иван Тотев, нито на Здравко Димитров, като не е ясно дали този път ще бъда избран близък до Тотев човек.
Кандидатурата на ГЕРБ все още не е ясна, но е сигурно, че партията няма да заложи нито на Иван Тотев, нито на Здравко Димитров, като не е ясно дали този път ще бъда избран близък до Тотев човек.
Кандидатурата на ГЕРБ все още не е ясна, но е сигурно, че партията няма да заложи нито на Иван Тотев, нито на Здравко Димитров, като не е ясно дали този път ще бъда избран близък до Тотев човек.    ©  Владислав Христов
Кандидатурата на ГЕРБ все още не е ясна, но е сигурно, че партията няма да заложи нито на Иван Тотев, нито на Здравко Димитров, като не е ясно дали този път ще бъда избран близък до Тотев човек.    ©  Владислав Христов
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ (със съвместна кандидатура) са най-вероятните играчи на балотаж през есента.
  • Двете формации обаче все още нямат избран кандидат, като се очаква до края на този месец да има категорични имена.
  • По всичко личи, че ще има разнообразие от независими кандидати, като се очакват изненади от ВМРО, БСП и "Възраждане".

"В България София не е сама. Един от градовете, с които се конкурираме най-много, е Пловдив". С тези думи на представянето на кандидата за кмет на София Васил Терзиев широкото обединение между ПП-ДБ, "Спаси София" и "Екипът на София" направи реверанс към втория град, напомняйки, че там битката на местните избори ще е не по-малко важна.

Пловдив прилича на София по това, че вече над десетилетие се управлява от ГЕРБ. И не по много друго. Едно от нещата, по които не си приличат двата града, е фактът, че никоя от основните две формации - ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, засега не е намерила кандидат за кмет.

Имена на терена има много, някои от които вече са обявили намеренията си. Но политическите формации така и не са взели решение, а хаосът отзад подсказва, че ситуацията не върви към бързо разрешение.

ПП-ДБ

Основната опозиция на ГЕРБ, подобно на София, се очаква да е обща кандидатура на "Продължаваме промяната" - "/Демократична България". Именно при съвместното им явяване при последните парламентарни избори на 2 април партията на Борисов изгуби първото място в Пловдив.

Докато общите действия в София се подготвяха от месеци насам, в Пловдив обединението на силите между ПП-ДБ и местните формации и граждански организации по примера на София обаче е в твърде начален етап и вероятно няма да доведе до излъчването на такава обединителна кандидатура. В случай че двете партии не стигнат до издигането на един човек, това силно ще разконцентрира вота на избирателите между т.нар. реформаторски партии и техните представители.

Основните четири фигури, които се спрягат за потенциални кандидати, са депутатите Росен Костурков от ПП, Йордан Иванов от ДСБ, Ивайло Старибратов и Манол Пейков от "Да, България". От тях най-видимата кандидатура към момента е на Пейков, който още през април (след последния парламентарен вот) обяви, че истинската му битка ще е наесен. Пейков има и платформа, през която да работи: силната популярност, която натрупа покрай каузите си за помощта за Украйна и турското земетресение. Неофициално към кандидатурата на Пейков има възражения от други членове на коалицията и към момента самият той не е препотвърдил дали ще се кандидатира сам, дори да не бъде подкрепен от ПП-ДБ.

Всъщност нито една от двете формации не е заявила категоричната си позиция "за" или "против" издигането на един кандидат. Въпреки това по думите на Росен Костурков в момента от двете партии тече социологическо проучване, посредством което не само да се запознаят отблизо и подробно с проблемите на гражданите, но и да изградят профила на своя евентуален кандидат.

"Имаме сформиран екип, не седим със скръстени ръце", коментира той, като обясни, че се работи по управленска програма без значение от лицето, което ще бъде избрано за кандидат-кмет съвместно от екипи на ПП и ДБ, както и от наскоро формираната гражданска организация "Пловдив град за хората".

"Идеалният вариант за 28-те областни града е да намерим по един Васко Терзиев във всеки град. За съжаление, в Пловдив до момента не намираме такъв", обясни той. Костурков добави, че са правени проучвания с бизнес фигури от града, но "истината е, че в Пловдив, за разлика от София, хората се идентифицират с промяната на управлението, но не искат да излъчват кандидат".

Костурков определи слуховете за имената като "валидни кандидат-кандидатури", но коментира, че до момента не е взето никакво решение - "нито са отхвърлени, нито е разговаряно с тях". По думите му в средата или най-много до края на този месец би трябвало да са взели решение за лицето, което ще издигнат.

Йордан Иванов от ДСБ също коментира лаконично ситуацията. "Аз съм човек, който обича Пловдив, обича местната власт и се занимава с регионално развитие. Това мога да отговоря на въпроса. Критичен съм към самономинациите", коментира по повод на това дали той ще бъде издигнат за кмет. Той също потвърди, че формално не е взето решението, но "се работи, водят се разговори на национално ниво, важно е обединението, важно е партнирането с граждански организации и е важно да има нова визия за Пловдив", но категорично отрече към момента да има конкретно име за кмет.

"Иван Тотев, който победи Бойко Борисов във вътрешнопартийните си битки, се опитва да кадрува на всички партии и не просто трябва да прекратим това, а градът трябва да не попада в ръцете та ГЕРБ, защото има реален риск Тотев да управлява следващите 4 години", казва Иванов.

ГЕРБ

На този фон досегашните управляващи също нямат яснота за евентуален кандидат. След като досегашният кмет Здравко Димитров се отцепи от партията и също така понесе сериозни имиджови удари, стана ясно че и лидерът на партийната структура в Пловдив и бивш кмет на града Иван Тотев също няма да бъде издигнат. Това потвърди самият Тотев пред "Марица" (беше потърсен многократно от "Капитал", но безуспешно).

За себе си съм решил, че тези местни избори не са моите избори. Аз няма да участвам нито за кмет на Пловдив, нито за общински съветник.

Иван Тотев пред в. Марица
Иван Тотев пред в. Марица

лидер на ГЕРБ в Плодив и бивш кмет

Тотев обясни още, че започва провеждане на срещи на районните структури в града, в рамките на които се очаква всеки район да предложи своя районен кмет за кандидат, като по този начин се опита да каже, че ще бъдат обсъдени всички вариант за кандидатура. Това най-вероятно е типичният похват на Борисов да проверява настроенията към даден кандидат, преди да вземе окончателното решение. Неофициално друг източник от партията на Борисов също посочи, че към момента се обсъждат номинации сред районните кметове.

Един от настоящите такива - Костадин Димитров, който три мандата вече управлява "Тракия" и е близък до Тотев, беше сочен като сериозен фаворит. Още преди месеци Димитров получи публична похвала от страна на Борисов по време на едно от посещенията му в Пловдив. На последното заседание на общинския съвет Димитров с предложение "на микрофон" от групата на ГЕРБ и без предварително обсъждане получи щедър подарък - 5.2 млн. лв. за "улична мрежа". Сумата неколкократно надвишава ежегодните бюджети на всеки район, като не стана ясно нито какво налага този трансфер, нито кои улици ще се ремонтират или изграждат.

Самият Костадин Димитров обаче отказа да коментира тези твърдения, като обясни, че до октомври има много време, процесът е дълъг и веднъж щом кандидатът на партията е ясен, ще бъде обявен публично.

Друго име, което доскоро присъстваше в предположенията на други партии, е на местния депутат от ГЕРБ Радомир Чолаков, който е рамо до рамо с Борисов при посещенията му в града. Той също така, е много близък до друга силна фигура в Пловдив - митрополит Николай.

Кандидатура на Чолаков обаче би била възможна само ако Борисов е решил окончателно да дистанцира местната структура от Тотев, което засега не личи. Самият Чолаков категорично отрече пред "Капитал" подобни слухове, като обясни, че обсъждания в тази насока няма и няма да има. "Предпочитам да помагам на бъдещия кмет на Пловдив от ГЕРБ от мястото, на което съм сега", коментира той.

"Възраждане", ВМРО, Здравко Димитров, БСП и още

Не по-малко значение в местните избори може да изиграе партията на Костадин Костадинов. На последните парламентарни избори през април "Възраждане" увеличи най-много резултата си в Пловдив-град, като за тях гласуваха 18 293 души, което беше близо 16% от гласовете в града.

Няколко източника посочиха, че потенциален кандидат на "Възраждане" съвместно с патриотите и други по-малки местни формации е независимият кандидат в няколко последователни вота и бивш кадър на ВМРО Слави Георгиев, който е един от най-изтъкнатите опозиционери на кмета Здравко Димитров. Самия Георгиев отрече пред "Капитал" той да е кандидатура както на ВМРО, така и на "Възраждане", като обясни, че за момента не е водил никакви разговори с нито една партия по повод явяването си на изборите - било то като кмет или съветник. "Самият аз не съм решил какво ще правя и не мога да дам категоричен отговор", обясни той, като добави, че вероятно също ще изчака по-големите партии да обявят кандидати си, за да се ориентира в политическата обстановка в града.

За ВМРО остава възможност да заложат на своя кадър и бивш кмет Славчо Атанасов, а за "Възраждане" най-възможният кандидат е Ангел Георгиев - областен координатор и депутат от Пловдив. И от двете партии обаче не отговориха на изпратени от "Капитал" въпроси до редакционното приключване на текста.

Под въпрос остава и кандидатурата на Дани Каназирева, която остана трета на изборите през 2019 г. Въпреки че след това беше областен управител и депутат от ГЕРБ, Каназирева вероятно няма да е представител на кметските избори от партията на Борисов, а ще бъде издигната от своята формация "Съюз за Пловдив".

Към момента също все още не е ясно дали БСП ще издигат свой кандидат, доколкото на предните кметските избори партията издигна Николай Радев, който през 2022 г. се дистанцира от БСП и към момента социалистите не разполагат със силни фигури в града. Радев пък от своя страна заедно с групата на общинските съветници създадоха формацията "Алтернатива за Пловдив", които вероятно ще играят съвместно с партията на Стефан Янев "Български възход", която подкрепиха на изборите за НС през април.

Най-неясна изглежда да е ситуацията при т.нар. президентска кандидатура и евентуалното участие на поддръжници на Румен Радев в местните избори. През последните месеци активно се спряга името на бившия вътрешен министър от служебното правителство Иван Демерджиев. "Моята роля на общественик ще продължи. Ще развивам тази роля и ще се боря на този терен. Ще видим докъде ще ме отведе това. Ситуацията предопределя дали и къде ще се реализира определен човек и дали обществената функция ще прерасне в политическа или не. Нека да изчакаме събитията да се развият, нека да изчакаме да дойде съответният момент", каза той в ефира на bTV преди няколко дни.

Досегашният кмет Здравко Димитров, въпреки че няколко пъти посочва, че не се е отказал от битка за втори мандат, засега не е дал индикации дали ще го направи самостоятелно или не. Димитров се опитва да се позиционира като опозиция на досегашните си колеги от ГЕРБ, с което се приближава до президента, но това не му гарантира нищо.

Независимият кандидат

За сметка на неясните партийни сметки вече е ясна първата независима кандидатура - тази на Тони Стойчева, която спечели обществена подкрепа през последните години с ангажираността си по актуални теми в града (Панаира, зелените площи и др). "Не съм водила разговори с нито една политическа партия за подкрепа на кандидатурата ми. Не очаквам да получа подкрепа на партиите, смятам, че всяка от тях ще издигне политическа фигура за кандидат за кмет", категорична е тя, като обясни, че смята, че има шансове за балотаж, както и че не очаква изненади от опонентните си от партиите.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 3
    • + 1

    ППДБ сигурно по аналогия с Терзиев в София ще заложат за Пловдив на внук на Мирчо Спасов или на Димитър Стоянов...

    Нередност?
Нов коментар