🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ивайло Старибратов ще е кандидатурата на ПП-ДБ за кмет в Пловдив

Общата кандидатура стана ясна около месец и половина преди местния вот на 29 октомври

В 46-ото Народно събрание проф. д-р Ивайло Старибратов бе народен представител, избран от листата на "Демократична България" в Пловдив
В 46-ото Народно събрание проф. д-р Ивайло Старибратов бе народен представител, избран от листата на "Демократична България" в Пловдив
В 46-ото Народно събрание проф. д-р Ивайло Старибратов бе народен представител, избран от листата на "Демократична България" в Пловдив    ©  Юлия Лазарова
В 46-ото Народно събрание проф. д-р Ивайло Старибратов бе народен представител, избран от листата на "Демократична България" в Пловдив    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Засега двете политически партии не са коментирали, но самият Старибратов потвърди пред медиите, че той ще е кандидатът на обединението ПП-ДП.
  • Другият спряган доскоро претендент, Манол Пейков, даде пълната си подкрепа за дългогодишния директор на математическата гимназия в Пловдив.
  • Кандидатът на ГЕРБ все още остава неясен. Бившият кмет Славчо Атанасов, депутатът от "Възраждане" Ангел Георгиев и независимият кандидат Тони Стойчева са останалите претенденти за кметското място.

В събота бе поставено още едно от парчетата от пъзела за кметската надпревара във втория по големина град в страната. Ивайло Старибратов ще е общата кандидатура за кмет на Пловдив на "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Решението е взето на лидерска среща в четвъртък вечерта.

Информацията, която неофициално се знае от дни, се появи по социалните мрежи и медиите в събота следобед, точно 49 дни преди местните избори, които ще се проведат на 29 октомври. Към този момент от двете политически партии не са излезли с официална позиция, но без да дава подробности, самият Старибратов разкри пред Plovdiv24, че номинацията му предстои да бъде одобрена "на национално ниво от националните съвети". Изборът му е компромисен вариант, след като от ПП не харесаха кандидатурата на Манол Пейков, която от "Да, България" (част от "Демократична България") подкрепяха.

За избора на бившия директор на пловдивската математическа гимназия потвърди и самият Манол Пейков. В дълга публикация във Facebook той разказва, че преговорите за избора кой да бъде кандидатът за кмет на Пловдив са били "дълги, тежки и напоителни", като обяснява, че "това беше една напълно естествена (и здравословна, бих казал) борба на визии, на гледни точки, на характери, на амбиции".

В публикацията споделя още, че не знае дали Старибратов би имал по-големи шансове за явяване на балотаж и спечелване на кметското кресло, но припомня, че на последните парламентарни избори, когато ПП-ДБ участваха с обща листа в Пловдив, обединението измести ГЕРБ от първата позиция.

"В новия си коалиционен формат ПП-ДБ има напълно реален шанс да вкара в новия общински съвет от три до четири пъти повече съветници (между 12 и 16 души)" (в момента те са едва четирима - бел. ред.) пише той, като обяснява, че това "наистина би могло да промени играта на пловдивски терен - и да врътне кранчето на огромна част от отявлените корупционни течове, характерни за настоящото управление".

От написаното от Манол Пейков става ясно, че той подкрепя кандидатурата на Старибратов и че не възнамерява да бъде независим кандидат, за което се говореше от месеци, при положение че не бъде издигнат от обединението. В публикацията си той разкрива още, че ще участва в листата за общински съвет, но ще бъде на последното 51-во място. Целта на Пейков е да "потвърдя и на практика своята подкрепа", визирайки очакванията именно той да бъде издигнат от ПП-ДБ. "Дори и да получа достатъчно преференции, за да разместя листата, на този етап възнамерявам да остана в Парламента", пише още той.

Коментарите под публикацията му и по темата въобще не закъсняха. Мненията са разнопосочни. Едни са разочаровани, че Манол Пейков не е избран да се бори за кметската позиция в Пловдив, и заявяват, че няма да гласуват за кандидата на ПП-ДБ. Други уважават позицията му и го поздравяват за нея, но и ще подкрепят Старибратов на местния вот в края на октомври.

Пейков събра голяма популярност покрай акциите си по събиране на средства за генератори за Украйна, помощи за засегнатите от земетресението в Турция и Сирия, спасяването на къщата на Димитър Талев в Прилеп, бус за планинското спасяване и много други. В същия момент той бе замесен и в няколко скандала, случили се в парламента, в които главно действащо лице освен него бе всеки път и представител от ПП "Възраждане".

Кой е Ивайло Старибратов?

Той бе народен представител в 46-ото Народно събрание, избран от листата на "Демократична България" в Пловдив. В просъществувалия по-малко от два месеца парламент той бе заместник-председател на постоянната парламентарна комисия по образование и наука и член на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

Понастоящем Ивайло Старибратов е преподавател в катедра "Компютърни технологии" към Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" (ПУ) и е ръководител на катедра "Методика на обучението и квалификацията". Има дългогодишен опит в сферата на образованието като учител, а в продължение на 13 години е директор на Математическа гимназия "Акад. Кирил Попов" в Пловдив. Член е на управителния съвет на Съюза на математиците в България (СМБ), както и председател на секцията му в Града под тепетата. През последните над десет години работи усилено за изследване на дигитализация в образованието и администрацията.

Старибратов има повече от 60 публикации в научни списания и за научни конференции. Автор е на учебници, сборници, методически ръководства и монография с 1000 авторски задачи. Създател е на ежегодни турнири по математика и информатика.

Останалите претенденти

Засега в Пловдив са ясни само част от кандидатите за кмет. Сред първите бе независимата кандидатура на адвокат Тони Стойчева, която се издигна самостоятелно и не очаква да бъде подкрепена от някоя от партиите в Града под тепетата. Тя спечели обществена подкрепа през последните години с ангажираността си по актуални теми в града като подаряването на Панаира на Георги Гергов, казуса с терените в парк "Отдих и култура", застрояването на остров Адата в река Марица и др.

В началото на август от "Възраждане" обявиха, че техният кандидат за кметското кресло в Пловдив ще бъде Ангел Георгиев, настоящ депутат в 49-ото народно събрание, избран от листата на партията в областта. Той е юрист по образование, като бе депутат и в предните два парламента.

Друг от кандидатите бе обявен в началото на септември, когато коалицията "Съединени за Пловдив", обединение на местните "Кауза България" и "Новите лидери", обявиха, че влизат в борбата за кметското място със Славчо Атанасов. Той вече е бил на този пост в периода 2007 - 2011 г., издигнат от ВМРО-БНД и подкрепен от ГЕРБ и други десни формации. Преди това за един мандат е кмет на район "Тракия", когато и печели най-голяма популярност сред пловдивчани. На следващите три вота през 2011, 2015 и 2019 г. стига до балотаж на местните избори, но и в трите случая ги губи от кандидата на ГЕРБ. Междувременно е депутат в 43-ото и 44-ото Народно събрание, избран от листите съответно на "Патриотичен фронт" и "Обединени патриоти".

Все още се очаква да бъде обявена кандидатурата на ГЕРБ. За мястото в момента се спрягат настоящите кметове на районите "Тракия" и "Централен", Костадин Димитров и Георги Стаменов. Друго име, което доскоро се спрягаше, бе това на Радомир Чолаков, който се смята за близък до лидера на партията Бойко Борисов, както и до Николай Пловдивски, митрополит в Града под тепетата.

Не се очаква Иван Тотев, бивш кмет на Пловдив два мандата (от 2011 до 2019 г.) и председател на местната структура на ГЕРБ, да бъде издигнат, след като още на предните избори през 2019 г. той сам (по неговите думи тогава) се отказа от надпреварата. Тогава бе избран сегашният кмет Здравко Димитров, но след като в началото на февруари тази година Борисов свали доверието си от него, е напълно изключено да бъде издигнат отново от ГЕРБ. В същия момент Димитров неведнъж е давал заявки, че желае да се кандидатира отново, но не е ясно дали това е все още на дневен ред и дали ще е независим, или подкрепен от друга политическа сила.

Не на последно място името на Дани Каназирева, бивш областен управител, назначен от Бойко Борисов, и депутат от ГЕРБ в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание, се спряга за избор на партията, но засега няма такива индикации.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    murttle avatar :-|
    murttle
    • - 3
    • + 6

    Ами честит пореден мандат на ГЕРБ.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 7

    Няма да е този. Няма как да е и Манол П.
    Както няма как да е ДС внуч,то в София, дето вече се оплита в логорея: хем комунистическият режим бил престъпен, хем ченгетата от ДС били патриоти...

    С келявото управление - доста им е и просъществуването на сглобката цели 4 месеца. Допускам, че тя няма да надживее местните избори.
    Стига не да довтаса някой пети заместник на третия помощник на зам.държавния секретар, кайто да набие чемберите на баце...

    Нередност?
  • 3
    tyc16215409341055258 avatar :-@
    Maria Simova
    • - 5
    • + 4

    Aaa, merci, не го щем!

    Нередност?
  • 5
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 5

    По-добре Старибратов отколкото текущите стари мутри

    Нередност?
  • 6
    b.davidkov avatar :-P
    masay
    • - 4

    Вечната теория за по-малкото зло!
    Което обаче винаги намира начин много бързо да порастне...

    До коментар [#5] от "Бай Ганьо":

    Нередност?
  • 7
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 4

    До коментар [#6] от "masay":

    Кое е точно злото в Старибратов и как сега мутрите дето запалиха тютюневите складове и заграбиха панаира са приемлив път за Пловдив? Кога ще кажем, че града ни не е Варна и свинщини не търпим...

    Нередност?
  • 8
    knh021185507 avatar :-P
    knh021185507
    • + 1

    Дечицата от Харвард се опитват да ни продадат идеята как играят 4D шах, но изглежда, че в коалицията ПП-ДБ просто се опитват да налагат интересите си. И то изглежда в ущърб на ДБ, които (за огромна разлика от ПП) от 2019-та успяха да направят коалиция и да лансират разпознаваеми местни участници. На предходните избори поне в София са справиха доста добре, като с течението на времето успяха да изградят и силни представителства в страната. Това важи особено силно за Пловдив с Манол Пейков. Това казвам като човек, който грам не симпатизира на персоната му, нито на акциите му.

    Изглежда, че коалицията разчита на това, че в Пловдив взеха 5 х. гласа над Герб (36 х. срещу 31 х.) на последните избори. Само че на последните през 2022 избори, ПП бяха в паритет с Герб(по 30 к. гласа закръглено), а ДБ си докараха допълнителни 10 к гласове (с 3х. гласа под Възраждане, между другото). Очевидно 1+1 не е 2 след като ефективно се стига до 10% по-нисък резултат от механичния сбор. Тоест за мен изглежда, че победата в Пловдив град не е гаранция за кметското място, особено захвърляйки фигура с локален и национален обхват като Пейков. При наличие на някакво по-дългосрочно мислене в коалицията ПП-ДБ, може би Пловдив с Пейков щеше да има потенциала да се превърне в същата визитна картичка, както за Герб е Бургас. Като това тук е доста по-лека задача поради относително добре развитата икономика, добра инфраструктура, културен профил на града.

    Дори един бърз поглед в youtube - видеата на Пейков с късопишещите заигравки с Костадинов са с десетки хиляди гледания, а това на Старибратов как обикаля с електричката си... с едва 300.

    Отстрани погледнато изглежда, че ПП-ДБ предпочитат да се прострелят в крака, а не да заложат на победа във втория най-голям град. При това тук въобще не калкулираме ефектите от записите, евентуален отлив на избиратели покрай сглобката с техните антагонисти от Герб.

    ПП, за разлика от ДБ, изглежда виждаха процеса на поемане на властта пирамидално, в посока от горе по вертикалата, типично като екзалтирани студенти със някаква стартъп идея. Дори заперчеменият стратег, текущо трудоустроен като министър на финансите, правеше някакви високопарни паралели с похода на Герб и местните избори. Това, което убягва на перчема е, че Герб изгради местен апарат и още през 2007-ма спечели в София, Пловдив, Бургас и други големи градове. Едва 2 години по-късно успяха да вземат и парламентарните избори. Партия не се гради само около лидерите на върха, реалното строителство е от долу нагоре. Уроците от две поредни загуби - една тежка през ноември и една още по-тежка през април тази година (от механични около 700 х. гласа за ПП + ДБ през ноември 2022 се сринаха с около 10% до 620 х.) не са научени. Със символния акт за регистриране на Пейков на последно място изглежда, че и ДБ правят ход, с който да натрият носа на пепетата, ако амбициите им да наложат собствен човек пред разпознаваемия такъв им донесе неуспех.

    Нередност?
Нов коментар