🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ГЕРБ най-накрая обявиха кандидат за кмет в Пловдив, но все още мислят за София

Очаквано кметът на "Тракия" Костадин Димитров е номинацията, но при общинските съветници и районните кметове има много нови лица

Бойко Борисов (седнал в средата) обяви в неделя сутрин кандидата на ГЕРБ за кмет на Пловдив. На снимката вляво от Борисов е Костадин Димитров.
Бойко Борисов (седнал в средата) обяви в неделя сутрин кандидата на ГЕРБ за кмет на Пловдив. На снимката вляво от Борисов е Костадин Димитров.
Бойко Борисов (седнал в средата) обяви в неделя сутрин кандидата на ГЕРБ за кмет на Пловдив. На снимката вляво от Борисов е Костадин Димитров.    ©  Георги Куманов
Бойко Борисов (седнал в средата) обяви в неделя сутрин кандидата на ГЕРБ за кмет на Пловдив. На снимката вляво от Борисов е Костадин Димитров.    ©  Георги Куманов
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

След толкова много недомлъвки, драми и чакане лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов все пак заложи на онзи кандидат в Пловдив, за който загатна още преди почти година. Настоящият кмет на район "Тракия" в Пловдив Костадин Димитров ще е изборът на ГЕРБ за битката за градоначалник на предстоящите местни избори на 29 октомври. Това обяви лично рано сутринта в неделя Борисов при свое изненадващо посещение в града.

Според Борисов е "имало много предложения", но са избрали Димитров поради успешното му кметуване в "Тракия". По време на пресконференцията на масата до Борисов за първи път не стоеше бившият вече координатор в града Иван Тотев, който беше махнат изненадващо преди седмица.

Същото заяви той и по отношение на кандидата за София, където имало "шест много добри кандидатури".

"Ще съобщя кандидата за кмет, когато си отида в столицата", отговори лидерът на ГЕРБ на въпрос от журналист. В последните дни няколко имена, включително на бившият вече ръководител на "Новини" в bTV Антон Хекимян, се завъртяха из медиите. За да оправдае липсата на имена досега, Борисов посочи, че "кандидатите на нашите некоалиционни партньори са слаби - от два месеца са на терен и вървят само надолу, защото има само хейт".

Без Тотев и без Димитров: ГЕРБ пробва наново

Димитров бе обявен малко преди приключването на срока за регистрация на листи и кандидат-кметове. Спекулациите относно кандидатурата на ГЕРБ във втория по големина град бяха много. Борисов загатна, че Димитров става за кандидат още при едно посещение през ноември миналата година.

В последно време обаче се случиха промени - Иван Тотев бе отстранен като шеф на пловдивската организация на ГЕРБ, след над десетилетие начело и два кметски мандата. Тази изненадваща промяна, която остави в ступор местните структури, хвърли сянка върху спряганата кандидатура на Димитров, че не се обявява, тъй като той е считан за близък с Тотев.

Самият той присъстваше на брифинга в централата на ГЕРБ в Пловдив.

Решението на Борисов очевидно подсказва, че от Димитров се очаква да се еманципира от бившия кмет, както и че ГЕРБ играят на сигурно, без да залагат на нови лица, каквито очевидно и няма много. Партията на Борисов има сложната задача да се представи като едва ли не опозиция на сегашния кмет, въпреки че в по-голямата част от мандата му Здравко Димитров беше представител на ГЕРБ. През февруари, след серия от скандали самият Бойко Борисив обяви, че сваля доверието си от Димитров. Оттогава насам групата на ГЕРБ в съвета играе понякога заедно с кмета, понякога против него.

Заедно с името на кандидат-кмета, в неделя бяха оповестени още листата за общински съветници, както и кандидатите за шестте района на града. От всички единствено Георги Стаменов е издигнат за нов мандат като кмет на район "Централен". За останалите пет района има нови имена, като трима са и малко познати лица от редиците на младежката организация на ГЕРБ. Самият Борисов изтъкна, че "половината листа и трима от петима районни кметове са нови лица."

Сред имената от листата за общински съветници личат такива на сегашни общински съветници, както и управляващият район "Западен" Димитър Колев, който е новият председател на местната структура на партията след оттеглянето на досегашния и бивш кмет в два мандата Иван Тотев.

Изненадващо в листата беше името на Слави Георгиев, който в момента е независим общински съветник и напоследък беше особено гласовит и активен срещу администрацията на Здравко Димитров. За него при обявяването му Димитър Колев обясни, че е от гражданската квота. За самия Георгиев до скоро имаше предположения, че той също ще се кандидатира за кмет.

Мост, околовръстно, дострояване на стадиони

Костадин Димитров е магистър по математика в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски". Също така е вицепрезидент на Българската федерация по таекуон-до ITF, като преди това е дългогодишен състезател в този спорт. Управлява район "Тракия" вече трети пореден мандат като на изборите през 2019 г. печели още на първи тур с подкрепа от 60%. Преди това е заместник-кмет в район "Централен".

Борисов каза за него, че е "тих и мълчалив човек", което на самата пресконференция Димитров потвърди, като не каза много. Кметът на "Тракия" обясни, че тепърва ще бъде завършена управленската му програма от екипа, с който ще работи. Отказа да изведе основните си приоритети от нея като обясни, че тя ще бъде подробно представена на по-късен етап.

Вместо него, отново думата имаше самият Борисов в типичния му стил, който заяви, че в Пловдив ще се правят "мост, околовръстно и дострояване на стадиони". "Ще показвате на хората пътя Пловдив - Асеновград и ще им казвате, че и Околовръстното ще изглежда така", поръча той на местната структура.

Останалите претенденти

След като кандидатът на ГЕРБ за кметското кресло е вече ясен, частите от предизборния пъзел в надпреварата под тепетата вече са ясни. Сега остава единствено да бъдат наредени от имащите право на глас пловдивчани.

Счита се, че сред големите претенденти ще е именно Костадин Димитров, който е разпознаваемо лице с позиции в политиката в Пловдив над десетилетие. Негов съперник ще бъде не особено известния до момента Ивайло Старибратов, издигнат от ПП-ДБ и обявен, макар и неофициално, точно две седмици преди кандидата на ГЕРБ. Той надделя във вътрешно-партийния избор над очаквания от обществеността претендент Манол Пейков, който е много добре познат с благотворителните си кампании.

През предходната седмица стана ясно, че друг от кандидатите да управляват Пловдив ще е бившият градоначалник от 2007-2011 г. Славчо Атанасов, като този път той обединява няколко малки местни партии. През тази седмица, пък един от първите издигнати кандидати, независимата Тони Стойчева, се отказва от битката за града, а ще се съсредоточи в тази за район "Западен". Тя ще има подкрепата на ПП-ДП и по всяка вероятност ще попадне и в листата на обединението за общински съветници.

Сред останалите кандидати са Ангел Георгиев от "Възраждане", доскорошният главен редактор на вестник "Марица" Руси Чернев, както и Веселин Костов от гражданското сдружение "Браво, Пловдив". ИТН на Слави Трифонов издигна Станислав Балабанов.