Мнозинството на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС подкрепи кабинета "Денков-Габриел"

Борисов и Карадайъ отсъстваха от гласуването на вота на недоверие, Пеевски участва от първия ред на парламента

Вотът на недоверие срещу правителството на Николай Денков не успя
Вотът на недоверие срещу правителството на Николай Денков не успя
Вотът на недоверие срещу правителството на Николай Денков не успя
Вотът на недоверие срещу правителството на Николай Денков не успя
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Внесеният от опозицията от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" (ИТН) вот на недоверие срещу правителството на Николай Денков за провала в сферата на енергетиката не успя. Искането беше подкрепено от 71 народни представители от трите опозиционни формации и независимия депутат Радостин Василев. Против оставката на кабинета и в негова подкрепа гласуваха 143 народни представители от мнозинството от коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС.

След гласуването лидерът на БСП Корнелия Нинова повтори заявеното предишния ден след дебата по искането за оставка на правителството намерение в най-скоро време социалистите да внесат нов вот на недоверие, този път по темата "сигурност".

Борисов на предизборно събитие

Резултатът от първия вот на недоверие срещу ротационното правителството "Денков-Габриел" беше предизвестен след като и лидерът на ГЕРБ - Бойко Борисов, и от ДПС увериха, че формациите им стоят плътно зад кабинета.

Въпреки заявената от ГЕРБ подкрепа обаче впечатление направи, че част от депутатите на първата политическа сила в парламента не участваха в гласуването. От общо 69 народни представители, колкото е числеността на парламентарната група на ГЕРБ, по време на гласуването в пленарната зала бяха 48. В гласуването не участва и лидерът на партията Бойко Борисов, който пропусна и дебата по вота на недоверие предишния ден. Малко преди началото на заседанието на парламента той написа в страницата си във фейсбук, че причината за отсъствието му е ангажимент в предизборната кампания. "За да няма спекулации с отсъствието ми от пленарна зала днес - уточнявам, че имам предварително обявена предизборна среща в град Разград. ПГ на ГЕРБ-СДС ще е в Народното събрание и ще гласува в подкрепа на правителството. Още веднъж припомням, че математиката на опозицията не излиза", коментира той в социалната мрежа. Преди това Борисов първо предупреди партньорите си от ПП-ДБ, че вотът на недоверие е математика, което прозвуча като заплаха, но ден след това каза, че се е пошегувал.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова оправда отсъствието от залата на 21 депутати от партията също с участия в предизборната кампания.

И Карадайъ го нямаше в залата

За разлика от Борисов в гласуването участва депутата от ДПС Делян Пеевски, който в последния месец публично изразява позициите на движението вместо формалния председател Мустафа Карадайъ, и взема отношение ежедневно по всякакви теми. От ДПС отсъстваха трима депутати, между които и Карадайъ. При избора на правителството в началото на юни тази година то беше символично подкрепено само от Карадайъ и Пеевски, а останалите депутати от движението не участваха в гласуването. С подкрепата за кабинета сега те на практика официализират присъединяването си към управляващото мнозинство в парламента. Още повече, че вече всички важни управленски и законодателни решения се вземат с участието на ДПС, а под внесените общи законопроекти на ПП-ДБ и ГЕРБ освен подписите на Кирил Петков, Атанас Анатасов, Христо Иванов и Бойко Борисов стои и името на Делян Пеевски.

Вот по време на избори

Внасянето на вота на недоверие от трите опозиционни партии съвпадна с недоволството на миньорите и енергетиците от мини "Марица изток" и топлофикационните дружества, които протестираха от две седмици и блокираха ключови магистрали и пътища с искане правителството да изтегли внесените в Европейската комисия в Брюксел териториални планове за въглищен преход. По време на дебата по вота от опозицията защитаваха тезата, че затварянето на въглищните централи ще докара до колапс енергетиката на страната. Мнозинството пък свърза искания вот на недоверие с предизборната кампания за предстоящите местни избори.

Преди гласуването премиерът Николай Денков определи аргументите на опозицията като "напълно измислени", а целта - като опит за изкуствено създаване на страхове сред хората. "Хората имат основания да са притеснени, но тези страхове са разпалени от политици, които си правят политическа агитация за изборите", каза той.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    beky avatar :-|
    1999
    • + 1

    Вместо да се изписват куп абревиатури, може просто да се цитира премиерът в сянка Делян Пеевски, който днес каза, че докато правителството е евроатлантическо, ще го подкрепя.
    Санкционираният по Магнитски Д.П.(срещу когото не се е чуло да има някакви приложени санкции - най-малкото в някаква несанкционирана от Магнитски банка има сметка, по която му превеждат заплатата) говори от името на посолствоТО.
    Санкциониран от МФ на САЩ е говорител на посолството на САЩ!
    Таш@к, г-жа Петрова...

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    До коментар [#1] от "1999":

    Дали са му изпитателен срок...

    Нередност?
Нов коментар