ТОП 10 на най-четените статии от политика и икономика за 2023 г.

Изборите, убийствата на Красимир Каменов-Къро и Алексей Петров, новите цени на тока, насилието над жени, хапчетата за отслабване и завръщането на Васил Божков

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ново правителство, нови кметове, нова война, нови заплати и осигуровки, нови модели в енергетиката и нови знакови убийства. Това накратко са най-четените истории през изминалата 2023 г. в секцията "Политика и икономика" на "Капитал". Много от тях ще определят и събитията през новата 2024 г.

Наред с това ни очакват нови избори - за европарламент, както и за президент на САЩ, което неминуемо ще има отражение върху глобалната политика, включително и върху България. Предстои ни да видим как и дали ще се случи ротацията в правителството и дали няма да има разрив в управляващото мнозинство, който да доведе до поредни предсрочни парламентарни избори.

Нека обаче си припомним какво развълнува най-много читателите през тази година.

№1 Избори, избори и пак избори

Дотолкова свикнахме да гласуваме през последните две години, че трите вота тази година - парламентарният и местният в два тура, някак минаха за нещо нормално. След гласуването през април, макар и трудно, беше сформирано правителство между ПП-ДБ и ГЕРБ, в което премиерите (а и министрите) трябва да се сменят на 9 месеца. Няколко месеца по-късно обаче към управляващото мнозинство вече съвсем явно се включи и ДПС с активната роля на председателя на парламентарната група Делян Пеевски. Към момента изглежда, че т.нар. сглобка има всички шансове да изкара дори цял 4-годишен мандат, макар често между политиците да прехвърчат искри.

На общинско ниво обаче ситуацията е малко по-различна. След над десетилетие почти пълна хегемония ГЕРБ загуби някой от основните си градове, включително София и Варна. Въпреки това на много места, сред които и столицата, липсва ясно мнозинство за управление в общинския съвет, като създаването на местни сглобки остава за началото на 2024 г.

А кои са районите кметове на София се оказа въпрос, който също вълнува голяма аудитория.

№2 Краят на Къро

На 25 май в дома им в Южна Африка бяха застреляни Красимир Каменов-Къро и съпругата му. Това стана скоро след като прокуратурата повдигна обвинения на Каменов и го обяви за международно издирване. Той беше обвинен задочно в поръчителство на убийството на бившия шеф на криминалната полиция Любомир Иванов през 2022 г.

В по-далечно минало Каменов беше известен като близък съратник на Христофорос Аманатидис-Таки, който през 2009 г. беше обвинен като ръководител на група за разпространение на наркотици и нанасяне на тежки телесни повреди, но около пет години по-късно обвиненията тихомълком отпаднаха. За зона на контрол на Къро дълго време се приемаше и ГКПП Капитан Андреево - практическото приватизиране на всички дейности на граничния пункт, което включваше т.нар. златен гьол, лабораторията за санитарен контрол и обслужването на тировете.

№3 Нито една повече

В средата на лятото стотици хиляди хора в различни градове, на различна възраст, с различни възгледи, различна култура и т.н., реагираха като един и излязоха на протест срещу насилието над жени.

Поводът бе малтретираната 18-годишна жена от Стара Загора. А по-дълбоката причина - стотиците насилвани, изтезавани, унижавани жени, чиито случаи често остават по различни причини без последствия за насилниците. Ето защо възгласът, който се чу в Стара Загора, София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Кърджали и други градове - "Нито една повече", беше колкото отчаян, толкова и заплашителен. Отчаян, защото обществото напълно основателно се усеща оставено само на себе си - без институции, без грижа, без гарант за правила и ред. Заплашителен, защото изоставеното общество лесно може да се превърне в раздаваща собствено правосъдие тълпа.

№4 По-висока заплата

Предложението на кабинета за увеличение на минималната работна заплата от началото на 2024 г. с близо 20% - от 780 до 933 лева, беше направено в края на август като резултат от новото обвързване със средните заплати. Повишаването с над 150 лв. наведнъж е най-голямото правено досега, но въпреки това минималният доход остава сред най-ниските в Европа.

Промяната е рязка и ще се отрази негативно основно на работодателите в малките населени места и в сектори с ниска добавена стойност. За работодателите освен разходът за самата заплата нарастват и вноските за осигуровки.

От друга страна, финансовият министър Асен Василев поддържа тезата, че няма как икономиката да се развива с ниски заплати и заради това следва ясна политика по увеличаване на доходите, включително и пенсиите, които предстои да бъдат увеличени отново през 2024 г.

№5 Вни-ма-ние, вни-ма-ние

Системата за ранно предупреждение през телефона влезе на няколко пъти във фокуса на новините. Първо, защото я нямаше, когато беше най-нужна - при бедствието по Южното Черноморие, и второ, когато неочаквано и хаотично започнаха тестовете с нея.

Изграждането на Bg Alert започна едва в края на 2022 г., въпреки че целеви средства по европрограма има налични от години. Макар да са разполагали с цели осем години, явно институциите са сметнали, че тази дейност не е толкова важна, за да й отделят капацитет - проектът е задвижен в най-последния възможен момент, към края на 2022 г., преди дейностите по старата програма да станат невъзможни.

Все пак в края на годината започнаха официалните тестове на системата и хората в различни градове започнаха да получават съобщения на мобилните си телефони. Остава през следващата година да видим как Bg Alert ще действа в реална обстановка. Да се надяваме само, че ще има възможно най-малко поводи да разберем това.

№6 Новата цена на тока

Най-голямата реформа в енергетиката от десетилетие тръгва с пълни гаранции за домакинствата до 2026 г. Държавата формално премахва регулираните цени на тока за бита от 1 юли 2024 г., с което отпада и ролята на НЕК като обществен доставчик на енергия. Реално обаче домакинствата ще имат таван на разходите и ще получават компенсации, подобно на тези, които се плащат на бизнеса от миналата година. Целта е да се избегне рискът от борсовите цени, но същевременно да се изпълнят изискванията за либерализация на пазара, така че да се отпушат плащанията по Плана за възстановяване - България чака 1.5 млрд. лв. до края на годината и още толкова през следващата.

Макар да не е записано изрично, този модел ще важи до началото на 2026 г., когато цените на тока трябва да бъдат изцяло пазарни, а само енергийно бедните домакинства да получават помощи.

№7 Убийството на Алексей Петров

Три месец след убийството на Красимир Каменов-Къро бизнесменът, бивша барета и друго знаково лице от българския преход - Алексей Петров-Трактора, беше застрелян в столичния квартал "Драгалевци". Убийството се случи след два неуспешни опита през август 2002 г. и октомври 2015 г.

Бизнес историята на Алексей Петров започва още през 90-те години на миналия век, в годините на "дивото" застраховане, когато то беше доминирано от групировки като СИК и ВИС-2. Тогава той е съдружник в един от ранните силови застрахователи "Аполо и Болкан" с известни лица Румен Николов-Пашата и Златомир Иванов-Баретата.

Безспорно най-голямата компания на Алексей Петров беше "Лев инс", макар от години той да няма пряко дял в нея. Формално акциите в застрахователя са разпределени между няколко дружества, а в Търговския регистър като действителен собственик е посочена Ива Павлова. Самият Петров не крие връзката си с нея и в една от последните си медийни изяви той нарича "Лев инс" "много успешен семеен бизнес". За 2022 г. премийният приход на застрахователя е 446 млн. лв.

№8 Евтина енергия от слънцето

Изминалата 2023 г. без съмнение беше повратът на електроенергийната система на страната. Тя постави рекорди по пускането на нови ВЕИ мощности, като тези от слънце почти се удвоиха. Това доведе до невиждана досега ситуация в сектора, при която цената на електроенергията става 4 пъти по-висока, когато слънцето залезе. Или казано по друг начин - видя се на практика, че соларните централи осигуряват най-евтиния ток на пазара. Това обаче е нож с две остриета, тъй като повече ВЕИ означава по-ниски цени на тока и по-трудно възстановяване на инвестициите. Стига се и до момента, в които има отрицателни цени на енергията, дори и в България.

№9 Проверете багажника за Черепа

Васил Божков е като светлото бъдеще - все идва, но никога не пристига. На почти равни интервали в последните три години някогашният хазартен бос все се прибира обратно в България от Дубай, за да разчиства сметки, да раздаде правосъдие и да подреди плочките пред църквата "Св. Седмочисленици". Само дето сметките остават неразчистени, правосъдие няма, а плочките си остават криви.

Това написахме през юни, когато за пореден път се чакаше прибирането на Божков в България и дори се пусна слух, че охрана на съдебната власт го чака на ГКПП Кулата, за да го поеме като защитен свидетел. Нищо подобно не се случи, но няколко месеца по-късно Божков наистина си дойде - със самолет. И за разлика от острите му изказвания в интернет, на местна почва той започна да се държи доста по-предпазливо.

В крайна сметка прокуратурата прекрати разследването за изнудване на Васил Божков от Бойко Борисов и Владислав Горанов, което остави усещане за разбирателство между тях.

№10 Хапчета за отслабване

Мечтата за отслабване без никакви усилия е стара като цивилизацията, актуална за всяка възраст и пол и, общо взето, невъзможна. Поне не и без диета и/или спорт. В последните двадесетина години редом с хранителните добавки и билки в сбъдването на мечтата плахо се включи и фармацевтичната индустрия, но без масови успехи. В последната година-две обаче нещата се промениха. Изведнъж започнаха да се забелязват популярни лица от шоубизнеса, спорта, политиката, които сякаш са се "стопили" за много кратко време. А в светските среди се шушука за "вълшебните" хапчета и инжекции.

По данни на фармацевтичния пазар в България около 70 хиляди души ги използват, за да свалят килограми - това са инжекциите "Оземпик", "Форксига" и "Трулисити", които са на пазара от началото на миналата година, а от лятото - и таблетките "Рибелсус".

И още нещо

Сред другите най-четени политически и икономически текстове на "Капитал", които за малко не попаднаха в класацията Топ 10 на 2023 г., са:

Фирмите ще декларират касови наличности над 50 хил. лв. всяко тримесечие. А компаниите с над 100 души персонал ще са задължени да плащат заплатите им само по банков път.

Максималният осигурителен доход за 2024 г. се повишава до 3750 лв. Мярката засяга 160 хил. души и бизнесът е против формула за определянето му

До-виж-да-не на синия талон. Безсмисленият "документ", който потвърждава наличието на друг документ, отиде в историята.