Как ГЕРБ ползва партийната си субсидия за SLAPP дела

Партията на Борисов плаща на свой депутат адвокатски хонорар, за да преследва критика срещу Делян Добрев

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев поиска и получи от съда запор на сметките на Илиян Васиилев
Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев поиска и получи от съда запор на сметките на Илиян Васиилев
Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев поиска и получи от съда запор на сметките на Илиян Васиилев    ©  Велко Ангелов
Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев поиска и получи от съда запор на сметките на Илиян Васиилев    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Партията на Бойко Борисов ГЕРБ е организирала класическо SLAPP-дело (дело шамар) срещу енергийния експерт Илиян Василев, за което е платила от държавната си субсидия. Това съобщително изречение съдържа поне два проблема: на първо място, как формацията и нейните фронтмени организират отмъщения на несъгласни с тях и на второ място - че средствата от субсидията се разходват в противоречие със закона.

За ситуацията се разбра в края на миналата седмица, след като Илиян Василев я описа във Facebook. В поста си той обяснява (и подкрепя с документи), че за две негови публикации в социалната мрежа от 2021 г. депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев завежда искове на обща стойност 52 000 лева. Нещо повече - като в класическо дело шамар Добрев и неговата адвокатка Рая Назарян (също депутат от ГЕРБ, нашумяла като част от преговорния екип на партията покрай несъстоялата се ротация) искат запор на сметките на Василев и го получават от съда.

В рамките на година и седем месеца икономическият анализатор и продуцент по това време на предаването "Алтернативата" по ТВ1 Илиян Василев остава със запорирани сметки. Тъй като е в пенсионна възраст, той може да ползва месечно средства в рамките на една минимална работна заплата от банковите си авоари въпреки запора. "През тази година и половина, в която живях с блокирани сметки, ми беше много трудно, включително и да финансирам "Алтернативата", пише Василев в социалната мрежа.

Публикациите на Василев, които са причинили "безсъние" и "стрес" на Делян Добрев, са свързани с евентуално руско влияние в енергетиката в България и строежа на "Турски поток".

Хонорарът от ГЕРБ е в противоречие със закона

Озадачаващо в тази ситуация е, че начинанието е партийто финансирано от ГЕРБ. Това става ясно от фактура за 2400 лева, която Назарян представя пред Районен съд - Хасково, където в момента двете страни отново спорят. Причината за актуалното дело е, че Добрев губи спора с Илиян Василев. Съдът преценява, че Василев не го е оклеветил, не му присъжда исканите 52 000 лева, а напротив - Добрев трябва да плати разноските по делото. На свой ред обаче Василев завежда иск срещу депутата от ГЕРБ заради дългия запор на авоарите му.

От документацията по делото в хасковския съд обаче се вижда, че хонорарите на Назарян са платени не от Добрев, както би следвало да бъде, а от ГЕРБ. Защо партия би плащала за адвокатски услуги по дело за клевета остава загадка. "Капитал" опита да се свърже с административния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов и депутата адвокат Рая Назарян. Паунов не отговори на обажданията, а колежката му поиска писмени въпроси. Впоследствие тя написа, че според нея чл. 73 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) допуска плащане като изпълнение на задължението на клиента от страна на трето лице. "За адвоката вътрешните отношения между клиента и третото лице са ирелевантни, дори в хипотезата на чл. 74 от ЗЗД", допълва Назарян. От отговора ѝ обаче не става ясно защо приема подобна хипотеза, тъй като възложител би следвало да бъде клиентът ѝ. Ако ГЕРБ "възложи" защитата на Добрев на адвокатката му Назарян, излиза, че юристката и партията уреждат личните отношенията на бившия министър.

Според адвоката на Илиян Василев - София Разбойникова, следващата стъпка е партийна централа "да плати дело за развод". "Клеветата е лично дело, няма никаква логика партия да плаща за него", допълни тя.

Отделен е въпросът как се изразходва партийната субсидия на ГЕРБ. Според чл. 29 от Закона за политическите партии формациите разходват средствата си "за подготовка и участие в избори, за осигуряване работата на партийните структури, за организационни разходи по провеждане на мероприятия и за други присъщи за дейността на партията разходи". Очевидно е, че хонорари на адвокати няма как да бъдат заведени към нито едно от тези пера, при положение че става дума за лично дело на народен представител.

И още: реално погледнато, двата иска на Делян Добрев срещу Илиян Василев блокират сметките, от които той твърди, че е плащал част от издръжката на "Алтернативата", и отговарят на класическото разбиране за дело шамар, което цели ограничаване на публичната критика.

Междувременно през март Европейският парламент прие директивата за защита именно от SLAPP дела.

Бонус: как ГЕРБ разбират публичността

Централна тема в тези искове е как от позицията на силата се налагат ограничения в свободата на словото на медии, общественици и правозащитни организации. Затова е и структурно важно разбирането за публичността и как тя работи.

В този смисъл особено показателно е как я разбира най-голямата партия в България. Според адвокатката и депутат от ГЕРБ Рая Назарян, когато съдът преценява "щетите", нанесени на колегата ѝ от постовете на Илиян Василев във Facebook, магистратите трябва да вземат предвид, че "той (Добрев) е известен в обществото професионалист". Ето защо, твърди тя, "тиражирането на долнопробни лъжи относно авторитета му на общественик представлява деяние, което притежава относително по-голяма степен на вредоносност от най-често проявяваната в аналогични случаи".

Подобно схващане противоречи на съдебната практика и в България, и в чужбина, според която колкото по-публична е една личност, толкова по-малка е степента на защита на личния ѝ живот. Това изтъква и адвокатката на Илиян Василев.

"Във въззивната жалба (на Рая Назарян - бел.авт) се твърди, че обществена личност, в случая политикът Делян Добрев, има по-висока степен на защита в ситуация на публично изразяване на позиции и възгледи, различни от неговите, защото те биха могли да накърнят отношенията му с обществото, основаващи се на доверие. Напротив, именно поради тази причина публичната личност е поставена във фокуса на общественото внимание и следва да търпи по-сериозна намеса в правото си на личен живот в случаите, когато става дума за дебат по въпрос от обществен интерес, какъвто безспорно е настоящият случай", пише Разбойникова.

В крайна сметка съдът преценява, че клевета няма. Което става и основание за новото дело - на Илиян Василев срещу Добрев, с което ищецът иска да бъде компенсиран за това, че над година и половина не е разполагал със средствата си заради наложения му запор. Какво ще се случи по него предстои да видим. Едно изглежда ясно отсега: съдът едва ли ще признае на Добрев, че е направил разход за адвокат. Защото разходът е направен всъщност от ГЕРБ. А дали за ГЕРБ ще има последици, че са разходвали субсидията си в противоречие на закона - също би било казус. Практиката досега обаче показва, че подобни нарушения се подминават.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 1
    • + 19

    Ако имахме истинска журналистическа гилдия, щяха да поканят Василев в национална телевизия да доразвие тезите си и Добрев щеше да разбере какво значи "ефект на Страйсънд".

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 18
    • + 2

    Вас какви ви интересува с какви пари ще бъде осъден един доказан и ясен клеветник като този Василев? Вие сега сте се загрижили и правите защита на клеветниците, които клеветят във ваша полза, дори може и вие да им плащате с пари от фондациите на Америка за България, а не ви интересува този наистина ли е казал клевети или не. Всеки клеветник трябва да бъде осъден и така е редно!

    Нередност?
  • 3
    rgv1603274139689352 avatar :-|
    Георгиев
    • - 1
    • + 13

    Първо Герб нямат право да ползват парите на данъкоплатците за извън партиината дейност.
    Друг е въпроса дали Василев е бил използвал клевети по отношение на Деян Добрев..

    Нередност?
  • 4
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 15
    • + 2

    До коментар [#3] от "Георгиев":

    Айде бе нямат прави, всички адвокати станахте и големи разбирачи :( Уронване престижа на партията от клеветник-рецивидист - това малка причина ли е да се ползва държавната субсидия, за да се защити партията! Аз като данъкоплатец подкрепям всеки лев даден срещу клеветниците!

    Нередност?
  • 6
    bajhuj avatar :-|
    Николай Колев
    • - 1
    • + 16

    До коментар [#2] от "scuby":
    До коментар [#4] от "scuby":
    Ш-ш-ш, това не са пари на ГЕРБ, а пари дадени на ГЕРБ от държавата (всички нас). И в закона е записано, какво може да парвят партиите с тях.
    Знам, че на някои им е друдно да схванат разликата, ама това не променя нещата.

    Нередност?
  • 7
    baldur avatar :-P
    Non serviam
    • + 12

    В тази държава има един Делян по-гнусен от ДП (10).
    ГЕРБ не се свенят да газят всеки закон с калните си цървули. И все пак с партийна субсидия в първия мандат бяха купили две бронирани аудита. И се чудим защо нямаше последствия за комрад Пфенинг, когато развъртя далаверата с къщата.
    За какво ще похарчат субсидия в следващия мандат:
    1. за липосукция на другарката сРачева?
    2. за присаждане на перчем на дървеното Томи?
    3. купуване на вила в Сочи за Великия Маркучаджия?

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 3

    Няколко уточняващи въпроса на първо четене:

    1. Може ли депутат да упражнява професията си на адвокат?
    2. Има ли конфликт на интереси да представлява в съд организация, към която принадлежи?
    3. Редно ли е лице/организация да се обърне към съд, когато смята, че е накърнено доброто му/ѝ име?
    4. Класификацията SLAРP не е ли англосаксонския прочит на култовата реплика "Бият Паниковски"?
    5. "Делото" срещу Асандж SLAРP ли е (през ум не ми минава да ги съпоставям с "посланика"...)?
    6. Има ли държавна институция, която одитира и заверява партийните отчети за харченето на субсидиите?

    Ами значи всичко случващо се е допустимо и като се махнат партизанските пристрастия, и като се има пред вид, че ППДБ след изборите отново се гласят да застанат мисионерската на мафията (без въобще да гледат красиво или не ще ѝ е лицето), може би е излишно да се вдига чак толкова предизборна патардия за един - реално - личностен конфликт...
    Защото verba volant, scripta manent. Ако ме разбирате, за да избегнем след два месеца четене на тъкмо обратните (в психоментално естество) декларации и да запазим лице не само с бурни декларации във фейса...

    Нередност?
  • 10
    bajhuj avatar :-P
    Николай Колев
    • + 6

    До коментар [#8] от "D-r D":
    1. ДА
    2. НЕ
    3. Лице - да, организация - зависи. Но задаването на въпроса издава неинформираност.
    4. Не е релевантно.
    5. НЕ
    6. Да, Сметната палата, която, о, чудо, се оглавява от ЕКСПЕРТА Димитър Главчев.

    Други компетентни диагнози?

    Нередност?
Нов коментар