Кой ще разследва престъплението срещу главния секретар на МВР?

Живко Коцев оттегли оставката, за която казва, че е подписана под натиск от министъра и "високопоставено лице от прокуратурата"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ден след като внезапно подаде оставка главният секретар на МВР Живко Коцев я оттегли. На сайта на ведомството решението му за напускане беше мотивирано с "лични причини", а в следващите 24 часа той беше неоткриваем, докато не се появи в петък следобед заедно с доскорошния премиер Николай Денков. Двамата дадоха пресконференция и обявиха, че заявлението за напускане на Коцев е било подадено под натиск и не е "личен акт", а телефонът му е бил временно отнет. Ако това се потвърди означава, че главният секретар е жертва на престъпление. По думите на Николай Денков е ясно и кои са извършителите: вътрешният министър Калин Стоянов и "високопоставено лице от прокуратурата".

Едно към едно

"Оттеглям оставката си, провокирана е и подадена под огромен психологически и морален натиск. Виждам какво се случва в системата на МВР. Срещу мен се развива огромна кампания, стои огромна армия, която желае да ме дискредитира като личност и професионалист - мен и моите близки", каза Коцев.

От думите на Денков се разбра, че Коцев е разказал за оказания му натиск и на президента. "Процедурата по уволнението няма да бъде задвижена, президентът знае. Той е съгласен, че при тези обстоятелства това не е редно", каза премиерът в оставка.

"Оказа се, че всъщност той (Коцев - бел.ред) е подал молба за напускане под натиск - както от страна на министъра на вътрешните работи, така и от страна на много високопоставени лица в прокуратурата", каза още Денков.

По информация на "Капитал", потвърдена преди ден от четири независима източника, Коцев е имал две срещи с изпълняващия функцията главен прокурор Борислав Сарафов. Едната на 3 април, в деня, в който в дома и офиса му са направени претърсвания, а другата на 4 април (след като оставката беше оповестена рано сутринта). Според информация на БНР в четвъртък Коцев е забелязан в Съдебната палата на етажа на главния прокурор.

Главния секретар беше попитан от журналисти дали по време на въпросните срещи е бил заплашван и дали високопоставеното лице в прокуратурата, за което говори премиерът е Борислав Сарафов. Той не отрече. Думите му бяха: "Няма да влизам в подробности, но оставката не е мой личен акт".

Койще разследва евентуалното престъпление?

Стои въпросът кой ще разследва упражнена принуда спрямо главния секретар на МВР при положение, че обвинените от него и Денков са най-висшите представители на разследващите институции в страната.

Потърсихме за коментар пресаташето на вътрешния министър и прокурора Христо Кръстев, който е говорител на Софийска градска прокуратура. И двамата не отговориха на обажданията, така че нямаме засега информация дали са предприети спешни мерки за разследване, при положение че главният секретар на МВР и премиерът в оставка съобщават публично за сериозно престъпление. Изпълняващият функцията главен прокурор Борислав Сарафов също не вдигна телефона си.

При това ново развитие на обстоятелствата не е ясно каква ще е професионалната съдба на Калин Стоянов. Часове по-рано номинираният за служебен премиер Димитър Главчев подаде името му за министър на вътрешните работи и в бъдещия служебен кабинет. Като причина той да запази поста Главчев посочи именно с напускането на главния секретар, защото МВР не можело да остане без двамата си ръководители в навечерието на избори.

Някой е взел телефона на Живко Коцев

Междувременно стана ясно защо Живко Коцев е бил неоткриваем през целия четвъртък, след като на страницата на МВР се появи съобщението за "оттеглянето по негово желание".

Според Денков известно време главният секретар в бил без телефон, защото някой му го отнел. Не стана ясно кой и как е отнел устройството, нито дали това е било със заповед, както и дали е източвана някаква информация от апарата.

Премиерът в оставка дори е пратил писмо до шефа на ДАНС, за да пита къде е Коцев, тъй като за известно време никой не е можел да се свърже с него.

От прокуратурата няма информация Коцев да е бил разпитван, нито пък за претърсвания в дома му. За такива съобщи адвокатката на арестуваната в сряда шефка на агенция "Митници" Петя Банкова. Пред БНР юристката коментира, че в неформални разговори служителите на КПКОНПИ са разказали за обиските.

Акцията в агенция "Митници" беше на ДАНС и антукорупционната комисия под ръководството на прокуратурата. Засега оскъдна информация по случая е съобщена само от държавното обвинение. Банкова е обвиняема за участие в престъпна група заедно с още трима души, а мярката ѝ за неотклонение ще се гледа от съда в събота. Каква е връзката на Коцев с нея и защо в рамките на тази акция е имало претърсвания в офиса и дома му (по неговите собствени думи) не е ясно.

Министър на правосъдието, ad hoc прокурор, ВСС

От цялата объркана, частична и неясна информация до момента е известно със сигурност, че по думите на премиера в оставка и на Коцев: вътрешният министър Стоянов и "високопоставено лице в прокуратурата" са принудили главния секретар да напусне.

При така оповестените данни в идните дни би трябвало да се развият няколко паралелни институционални сюжета. На първо място ad hoc прокурорът, назначен специално да разследва престъпления на главния прокурор, следва или да бъде сезиран или да се самосезира и да установи принуждавал ли е Борислав Сарафов главния секретар на силовото министерство да подаде оставка.

Разследване би следвало да се образува и в държавното обвинение. То би трябвало да провери участието на Калин Стоянов в казуса.

Не на последно място при подобни данни министърът на правосъдието има правомощията да организира дисциплинарно производство във Висшия съдебен съвет срещу и.ф. главния прокурор.

При сложната ситуация с правителство в оставка все още действащият правосъден министър Атанас Славов има време до понеделник да стори това. От думите на президента е ясно, че той ще издаде указ за назначаване на служебния кабинет на 8 април. Тогава в длъжност министър на правосъдието ще встъпи Мария Павлова, която и е заместник-главен прокурор и приближена на Борислав Сарафов.

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    uprsport avatar :-?
    Uprsport
    • - 1
    • + 7

    ДАНС е новия ГЕШЕФТ.
    И не говорим за престъпление, а за опит за преврат, след като са ограничили без причина главния секретар на МВР.
    ГЕРБ затрива България.

    Нередност?
  • 4
    freejustice avatar :-|
    freejustice
    • - 8
    • + 3

    До коментар [#2] от "borodino":

    Гледната точка на скъпата руска водка си я запази за себе си.

    Нередност?
  • 6
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 4
    • + 4

    Ако въпросният бъде на бърза ръка включен в листите на ППДБ, за да получи имунитет, а впоследствие и депутатски имунитет срещу крими разследването, нещата ще станат много ясни: гл.секретар е нужен на мушмороците от ПП-ДБ, за да е контрапункт на министъра на вътрешните работи, който рязко им стана неудобен, защото видимо е отказал да направи нещо...
    Въпросът е, че се разчита на касата памет на простолюдието.
    Пропагандистите разчитат на същото.

    Нередност?
  • 7
    freejustice avatar :-|
    freejustice
    • - 5
    • + 4

    До коментар [#5] от "D-r D":

    Вие от къде знаете кои са ФАКТИТЕ, та се изказвате като последна инстанция.
    А пък нали вие лично искате България да се провали за Шенген и за еврозоната, трябва да се радвате, че идва руский мир и руската конвертируема рубла, както едно време при СССР.

    Нередност?
  • 9
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 3
    • + 3

    Това ли ще е новата "карта на потока" с по десетина статии на ден за да ни убедят как Мафията мачка "добрите сили"! Двама трима мафиоти само днес техни кадри са разкрити дето са приели да участват в мафиотското служебно правителство. На тяхно място само едно попълнение главсек-а! Тренда не е добър... Слаби актьори, тъп сценарий, малък бюджет - 10% на изборите...

    Нередност?
Нов коментар