Борисов беше оневинен за "Барселонагейт", Борислава Йовчева още е разследвана за пране на пари

Прокуратурата е прекратила разследването срещу бившия премиер за покупката на къщата в Барселона, нямало никакви данни, че това е станало с негови действия или от негови сметки

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Темата накратко
  • Прокуратурата е прекратила разследването "Барселонагейт", в което бе замесено името на бившия премиер Бойко Борисов.
  • Това става месец и половина след като прокуратурата прекрати разследването за кюлчетата и пачките в чекмеджето на Борисов.
  • Прокуратурата установила, че няма данни за пране на пари в покупката на къщата в Барселона, нито за участие на Борисов в нея, но ще продължи да разследва сметките, фирмите и имотите на Борислава Йовчева по подозрение за пране на пари.

Софийската градска прокуратура обяви, че е прекратила разследването "Барселонагейт", образувано през ноември 2020 г. по данни за пране на пари, в които бе замесено и името на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Екип от прокурори стигнал до извода, че няма доказателства, които да сочат по несъмнен и категоричен начин, че организирана престъпна група е изпрала пари чрез купуване на имот в Барселона. В съобщението на прокуратурата се акцентира на няколко пъти, че няма никакви данни за "самостоятелни действия" на Борисов във връзка с покупката на имота, нито за движения на пари от негови сметки или за негови указания към други лица за посредничество и сключване на сделката с цел прикриване на действителни права и т.н.

Това се случва месец и половина след като в края на август прокуратурата прекрати разследването за кюлчетата и пачките в чекмеджето на Борисов с мотив, че няма извършено престъпление. В този смисъл оневиняването на Борисов и за къщата в Барселона беше очаквано, предвид всички действия на настоящия и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов до момента. През май Сарафов влезе в публичен конфликт с тогавашния главен прокурор Иван Гешев именно когато Гешев започна да употребява разследването "Барселонагейт" като средство за натиск върху Борисов. С назначаването на Сарафов начело на прокуратурата беше ясно, че част от договорката е разпъването на чадър над Борисов.

Същевременно обаче, преди прекратяването на разследването "Барселонагейт" наблюдаващите прокурори са отделили материали за отделно разследване за четири престъпления, в което са участвали лица с инициали Р.Р. и Б.Й., се казва в съобщението. Под тези инициали вероятно се крият имената на Росен Русимов (пернишки предприемач от кръга на "Котараците") и бившата манекенка Борислава Йовчева, за която се говори, че е изгора на Борисов. От досегашните информации за начина, по който е финансиран животът и бизнесът на Йовчева в Барселона, излиза, че именно Русимов е захранвал нейните сметки, от които са се издържали тя и дъщеря й. По новото разследване прокуратурата ще проверява данни за:

  • пране на пари при увеличаване на капитала на испанско търговско дружество
  • пране на пари за преводи между Р.Р. и Б.Й.
  • пране на пари за закупуване на недвижим имот в Република Турция
  • неизгодна сделка по повод продажба на акции на търговско дружество.

В прессъобщението прокуратурата много внимателно и пунктоално е пояснила защо - въпреки положените усилия - не са открити никакви действия на Борисов, които да свидетелстват за негова съпричастност към покупката на имота, макар че беше пределно ясно, че такива данни няма как да се открият. Формално имотът е купен от търговско дружество с достатъчно доказани приходи от бизнес, така че няма основание да се твърди пране на пари.

Андрей Янкулов: Няма подстрадал, няма опция за обжалване по съдебен ред

"Постановлението не е публикувано. То не може да бъде обжалвано по съдебен ред и проверено, защото няма пострадал. При промените в НПК от лятото отпадна предложението едно такова постановление за прекратяване на досъдебно производство да може да се обжалва не само от пострадалия, но и от лицето, което е информирало властите за извършеното престъпление, за да може в този случай, когато няма пострадал, все пак някой да инициира съдебен контрол върху прекратяването. Сега това постановление подлежи на контрол само в рамките на прокуратурата."

Това коментира за "Капитал" Андрей Янкулов, бивш прокурор, експерт в Антикорупционния фонд.

Какво е "Барселонагейт"

"Барселонагейт" е разследване за къща в Барселона, в което се проверява схема за пране на пари, свързвани с бившия премиер Бойко Борисов. Съмненията за връзка на Борисов с т.нар. къща в Барселона датират още от 2016 г., когато бяха провокирани от разпространени записи на разговори между двете бивши съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова със столичния адвокат Момчил Мондешки. В тях се чуваше бившата председателка на Софийския градски съд Янева да казва, че Борисов е купил къща в Барселона на жена, към която имал "положително отношение".

През февруари 2020 г. каталунското издание "Периодико" съобщи, че местните власти разследват предполагаема връзка на Борисов с пране на пари по този случай. Това пък принуди българската прокуратура също да започне разследване, като на това основание после изиска данните от испанските служби. След тези действия на българските власти в Испания разследването бе прекратено, за да не се допусне дублиране. Прокуратурата у нас три години протакаше делото, докато Борисов и ГЕРБ поеха курс към отстраняване на Иван Гешев през май и тогава разследването рязко се интензифицира, а Гешев поиска имунитета на Борисов във връзка с него.

После Гешев съобщи, че в негово отсъствие зам.-главният прокурор Борислав Сарафов е оказвал натиск за прекратяването на "Барселонагейт".

Малко след това Гешев беше отстранен, а овакантеният пост беше зает от Сарафов, който назначи проверка на делото, установи, че то е водено неритмично и с огромни периоди на забавяне, поради което нареди отстраняване на наблюдаващия прокурор Стефан Христов и предлагането му за дисциплинарно наказание. Делото бе връчено на нов екип.

Мотивите: няма данни, че къщата в Барселона е купена с пари от престъпление

Няма каквито и да било доказателства, от които да бъде направен единствен и категоричен извод, че къщата в Барселона е купена са пари от престъпление, се казва в съобщението на прокуратурата. Тя е била придобита от бизнесмена Александър Чаушев за 2 900 000 евро в Барселона по силата на договор за мандат с търговско дружество "Т. Т. С"., което пък е имало достатъчно средства от бизнес и чийто предмет на дейност е свързан с туристически услуги.

"В показанията на свидетелите не се съдържат твърдения Б. Борисов да е възложил лично или чрез посредник извършването на сделка през март 2013 г. за закупуване на недвижим имот в Испания - къща с прилежаща площ и басейн, находящ се в гр. Барселона, както и да е предоставил имущество за закупуването й в размер на близо 3 млн. евро. Не се съдържат твърдения да е възложено на друг да прикрие действителните права, както и свидетелят Борисов да е указал имотът да бъде апортиран или да е възложил лично или чрез посредник извършването на превод на валута с цел наем на друг недвижим имот - магазин в Барселона, Кралство Испания.

Наблюдаващите прокурори са стигнали до заключението, че твърденията за самостоятелни действия на Борисов, а именно, че последният бил закупил къщата в Барселона, съдържащи се в показанията на свидетелите Ченалова и Бакалова, не са от характер да обосноват с необходимата степен на категоричност обвинителна теза. При техния анализ се установява, че същите не осигуряват конкретна, категорична и непротиворечива доказателствена информация относно съществени елементи от състава на престъплението по чл. 321 от НК, а именно време (периодичност) на неговото осъществяване, както и за индивидуални прояви на Борисов, чрез които същият да е демонстрирал своята принадлежност към организирано престъпно сдружение, за което е било образувано наказателното производство. В тези им части показанията на коментираните свидетели са неконкретизирани и непоследователни, поднесени в обобщаваща и декларативна форма, показанията им имат характер на предположение и са основани на извършен от самите свидетели анализ на техни субективни впечатления за факти и обстоятелства, които не могат да бъдат проверени в хода на досъдебното производство със съответните процесуални способи. Показанията на двете свидетелки не се подкрепят от другите доказателства по делото.", се казва в съобщението на прокуратурата.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 6

    Паметта на две млади дами не би трябвало да е чак толкова къса или секторна.
    Стотици хиляди българи (сред които и неколцина читатели на Капитал, може би) чуха в прочутия запис, огласен от Радостин Расилев, много ясно гласа на Асен В, който запознава останалите на седянката с "методиката на Ицо Иванов" за изпирането на Борисов, срещу което би се гарантирало неговото придържане на правителство на ПП-ДБ.
    Е, "методиката" се осъществява пунктуално: първо разследването на кюлчетата бе прекратено, сега и това за Барселонския сарай.
    Всъщност друго срещу баце няма! Нали?

    Но аз съм убеден, че БМБ и по друг начин и от другаде е "мотивиран", въпреки феноменалните електорални вреди, които нанесе на партията си, да продължава като кариатида да поддържа "дунапременото" (АлЛа) правителство на сглобката.
    Защото от време на време идва по един мъж с черен костюм и тънка черна вратовръзка и с едни листове - викат му Магнитски. Идва и пита за баце. Иначе на БМБ му е ясно, че ако ходи по начертаната му осева линия, нищо няма да се случи със съдържанието на сметките му по света и у нас.

    В този смисъл единствените му притеснения трябва да са, че в бъдещите учебници по БГ история името и отпуснатото му лице ще са на една страница с другите поргебателите на България - Васил Радославов заради Първата и Богдан Филов заради Втората. За банкянеца вероятно ще пише, че е предпочел да опази зайчарника си срещу вкарването ни в Третата.

    Нередност?
Нов коментар