Ивайло Станчев става главен редактор на "Капитал"

Алексей Лазаров се оттегля от поста след 10 години

Ивайло Станчев
Ивайло Станчев
Ивайло Станчев
Ивайло Станчев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ивайло Станчев ще поеме от Алексей Лазаров позицията главен редактор на "Капитал" от 1 юни.

Алексей е начело на редакцията през последните 10 години. Под негово ръководство са издадени над 515 броя на седмичния вестник. Успоредно на това "Капитал" се развиваше като пълнокръвна дигитална медиа, адекватна на променящите се потребителски навици и технологии в новинарската индустрия.

Неотдавна в една от бележките си по повод 30-годишнината на вестника Алексей беше написал, че медийните години не са като обикновените, 30 се равняват на стотици. Той е в "Капитал" от стотици години в този смисъл. Започва като стажант през 1996-та и преминава през различни позиции - репортер, редактор на секцията "Медиа и реклама", после "Политика", визуален редактор, заместник главен редактор, управляващ редактор и после главен редактор.

"Сигурен съм, че "Капитал" ще продължи да създава стандартите на модерната българска журналистика и да е една от платформите, които съхраняват свободата на медиите в България", казва Алексей Лазаров. Решението си да се оттегли от позицията главен редактор коментира: "Светът и начинът, по който си ги обясняваме, се променят изключително бързо и имам нужда от свежа перспектива и време извън новинарския цикъл, за да видя какъв е новият начин да разказваме истории".

Пред Ивайло Станчев стои не по-малко трудната задача да преведе "Капитал" през следващата вълна от промени, които очакват медиите. Индустрията е изправена пред поредната голяма трансформация, свързана с навлизането на генеративния изкуствен интелект. В същото време задълбочаващите се разделения в обществата и фрагментацията на обществения дебат поставят сериозни предизвикателства пред журналистиката.

Ивайло Станчев досега беше управляващ редактор на "Капитал". Той се присъедини към екипа на вестника преди седем години, в началото като репортер с ресор "Енергетика", а по-късно като редактор на отдел "Икономика". Преди това, в продължение на 10 години, е работил във вестник "Банкер".

"За мен, новата ми роля е преди всичко огромна отговорност, защото "Капитал" е институция, една от най-влиятелните медии в страната. Читателите ни разчитат на задълбочена и обективна информация, която да ги ориентира, да им помага да взимат решения", казва Ивайло Станчев. Още: "Това което ми дава увереност и мотивация, е страхотният журналистически екип и ценностите, които ни обединяват".

"Капитал" е най-голямата бизнес медиа в страната. Сайтът е посещаван от 900 хиляди уникални потребители на месец. Лоялната аудитория е 26%, регистрираните потребители са 200 хиляди, 100 хиляди са избрали да получават имейл бюлетините, броят на корпоративните и индивидуалните абонати расте непрекъснато.

В редакцията работят 46 журналисти и редактори, които поддържат високи професионални стандарти и са ангажирани със спазването на етичния кодекс на българските медии. Анализът и проверката на фактите, както и задълбоченото представяне на информацията са в основата на работата на екипа.

Ивайло ще е седмият главен редактор на "Капитал" от създаването на вестника през 1993 година. Редакционната позиция на медиата е изградена върху схващането, че свободното предприемачество, личната свобода и отговорността към средата, в която живеем, са важни предпоставки за просперитет.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    harribbo avatar :-|
    harribbo
    • - 4
    • + 3

    Защо се случва промяната? Да не би Алексей да е прекалено умерен?

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 10

    Сбогом, Алексей,

    Вие бяхте един от малкото хора в Капитал, които могат да мислят самостоятелно и да пишат сами.
    Никога не съм пропускал вашите коментари през годините, чиито тези, макар почти винаги да се различават от моите виждания, съм четял внимателно и с интерес.

    Капитал без вас ще деградира още по-бързо.
    Това не ме притеснява. Притеснява ме поредната демонстрация на нетърпимост към интелигентния, трудно управляем човек.
    Пък може би ви изписаха очите?
    Бъдете здрав

    Нередност?
  • 3
    bajhuj avatar :-|
    Николай Колев
    • + 6

    Успех на Ивайло Станчев и на добър път на Ал. Лазаров.

    Нередност?
Нов коментар