🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

МВР и прокуратурата взеха на прицел журналиста Димитър Стоянов

Държавното обвинение не обръща внимание на твърденията на репортера, а вътрешното ведомство побърза да публикува манипулативно видео

МВР и прокуратурата взеха на прицел журналиста Димитър Стоянов
МВР и прокуратурата взеха на прицел журналиста Димитър Стоянов
   ©  Bird.bg
   ©  Bird.bg
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Битово спречкване между двама мъже или съзнателна провокация към разследващ журналист с цел той да си изпусне нервите и от това да бъде направена сензация, която да доведе и до озадачаващо резки действия на МВР и прокуратурата? С такъв въпрос може да се обобщи ситуацията от началото на седмицата, разиграла се около разследващия репортер на сайта BIRD.bg Димитър Стоянов. Сам се превърна в новина, след като беше арестуван, а видео, пуснато от МВР, показа как насочва законния си пистолет срещу мъж, който започва да се бие с него на улицата.

Каквото и да стои в основата на случката обаче, ясно се вижда, че последвалите действия на МВР и прокуратурата, както и интензитетът им изглеждат тенденциозно насочени срещу журналиста, който е участвал в десетки разследвания, свързани с репресивния апарат. И който според информация на колегата му Атанас Чобанов и сега работи по разследване, уличаващо вътрешния министър Калин Стоянов.

В началото на седмицата стана ясно, че Димитър Стоянов е бил задържан в понеделник вечерта по сигнал на мъж, служител на НАП. Мъжът твърди, че е бил заплашен от журналиста с оръжие. На този фон МВР светкавично разпространи и кратък видеозапис от охранителна камера, на който се виждаше как Стоянов действително насочва пистолет към човек, който го преследва в гръб.

Версиите, които се лансираха в медиите и социалните мрежи, бяха в двете крайности: от "мутренски действия от страна на журналиста, който ходи с оръжие" (което е законно - бел. авт.) до "полицейска репресия".

В сряда от съобщение на Софийската районна прокуратура (СРП) стана ясно, че заради случката журналистът е обвиняем за хулиганство и закана с убийство с пистолет. Ден преди това пък Софийският районен съд потвърди като законна заповедта за 24-часовото му задържане, издадена от МВР в понеделник. Съдът все пак освободи журналиста от ареста предсрочно във вторник. Мотивът беше, че Стоянов е бил арестуван над 18 часа, докато през тях държавното обвинение не е предприело никакви процесуални действия с него.

Обвиненията срещу Стоянов са предявени след освобождаването му от ареста. Все още не е ясно дали журналистът е съзнателно провокиран от служител на НАП (какъвто е другият участник в свадата), или случилото се е в резултат на стечение на обстоятелствата.

Какво точно се случва

В понеделник вечерта в МВР постъпва сигнал, че Стоянов е заплашил с оръжие служител на НАП в столичния квартал "Хаджи Димитър". В резултат журналистът е арестуван, МВР прави обиск в дома му, а скоро след това и разпространява кратък видеозапис от охранителна камера.

На видеото се вижда как Стоянов насочва законния си пистолет към човек, който преди това го преследва в гръб. След това непознатият се връща назад, а Стоянов се оттегля по пътя си, придружен от жена.

Същия ден журналистът сам разказва в личния си профил във facebook, че е бил нападнат от непознат. В публикацията той посочва, че се чуди дали става дума за провокация, или случилото се е "дело на идиот".

Когато оповестяваха информацията за ареста на Стоянов, от МВР не съобщиха, че той всъщност първо е бил нападнат и провокиран, а едва тогава е извадил законното си оръжие. От пресцентъра на министерството не обясниха също и че видеото, което публикуваха още в същата вечер на задържането, е значително съкратено от оригинала.

Тези действия на министерството, които повдигат поредица въпроси дали МВР всъщност не отмъщава на журналиста, провокираха и реакция от страна на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ). В позиция те поискаха МВР официално да публикува пълния видеоматериал. "Задължение на разследващите е да събират както уличаващи, така и оневиняващи доказателства, а на МВР им е забранено да показват и едните, и другите без разрешение на наблюдаващия прокурор, каквото със сигурност не са получили, тъй като към момента на разпространяване на видеото все още случаят не беше разпределен на прокурор", пишат в позиция от АЕЖ и констатират, че министерството е превишило правомощията си в случая със Стоянов.

Какво се вижда на пълния запис

В сряда bTV разпространи по-дълъг вариант записа. От него може да се проследи целият сблъсък между журналиста и другия мъж, който се оказа служител на НАП.

Видеото, което публикува телевизията, на практика доказа версията на Стоянов - виждат се агресивни действия първоначално от другия участник в свадата, а впоследствие и от Стоянов и съпругата му - Цветанка Иванова. На записа се вижда, че съпругата му паркира колата на аварийни светлини върху тротоар, той слиза от нея и пресича улицата. От другата страна е пресрещнат от мъж, който ускорено се приближава към него, блъска го, а той отговаря също с блъскане. Веднага след това жената на Стоянов мести колата, а между двамата мъже следва размяна на удари.

Секунди по-късно Цветанка Иванова влиза в кадъра, двамата с Димитър се отдалечават, но отново са настигнати от мъжа. Самата Цветанка замахва към него, а журналистът вади оръжие. След размяна на реплики свадата приключва.

Нито един от клиповете - нито този, публикуван от МВР, нито другият, излъчен в bTV, имат звук, така че не е ясно точно какво си казват участниците в скандала.

Позицията на Стоянов и жена му е, че той е бил нападнат вербално и физически от непознат мъж на улицата, след което превантивно е извадил пистолет в опит да го респектира.

Държавното обвинение обаче възприема версията на другия мъж - служителят на НАП. Той твърди, че при спор за паркиране Стоянов е извадил срещу него пистолета си и му е "нанесъл и множество удари с крака и ръце в областта на главата и тялото". СРП посочва още, че журналистът се е заканил, че "ще му разбие главата". Държавното обвинение квалифицира действията на Стоянов като "непристойни, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото" - което е законовата дефиниция за хулиганство.

Обвинението за закана с убийство пък предвижда затвор до шест години, ако бъде доказано в съда. В момента журналистът е на свобода под гаранция 5000 лв.

В сряда пред БНР Стоянов разказа подробно за случая. "Този човек агресира против мен, беше много пиян и според мен в тежка наркоза. Той първи ме удари в гърдите и аз го бутнах. Продължава да ме псува и обижда и че ще ме убие. Изпуснах си нервите, имаше много заплахи. Всеки път когато се опитвах да си тръгна, той ми пречи и посяга да ме удари. Той ми нанесе 4-5 удара, а аз само един десен прав, успях да го спра с крак", разказа Димитър Стоянов в интервю пред БНР.

По думите му той не е знаел, че е служител на НАП. "Отидох да се освидетелствам в "Пирогов" и да подам жалба в 5-о РПУ и там ме задържаха. Аз съм този, който подаде сигнала на 112 и отказаха да дойдат на място. Бързах за участие в телевизия и като казаха, че нямат екип, потеглих", обяснява Стоянов.

Действията на НАП, прокуратурата и МВР

Прокуратурата изобщо не споменава да е взела под внимание в обвиненията си агресията, която данъчният проявява към Стоянов и съпругата му, и обясненията, дадени от двамата.

В същото време с официална позиция излезе и шефът на НАП Румен Спецов. Той също изцяло игнорира и разширения видеоматериал, в който се вижда, че журналистът е провокиран от служителя на НАП, и твърденията на репортера от BIRD.bg, че скандалът всъщност е предизвикан от другия мъж.

"Не се интересувам кой и защо изкривява фактите, но няма да позволя НАП да бъде въвличана в чужди сценарии за "изчистване" на нечий имидж. В агенцията работят честни и достойни хора, които заслужават уважение за работата и усилията, които полагат ежедневно в интерес на обществото. Истинските журналисти не подменят истината, за да я направят удобна за лични или чужди интереси. Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба и не нападат хора. Оръжието на журналиста е истината. Това е и моето оръжие", пише Спецов в становище до медиите.

Междувременно от разследващия сайт припомниха, че са работили по темата как Спецов, преди да оглави НАП, прехвърля фирмата си с данъчни задължения на клошар.

Всички действия на МВР също са в особен контекст. Полицията предприема радикалните действия, докато по думите на журналистите от BIRD.bg те разследват вътрешния министър Калин Стоянов и негов роднина. Същевременно Калин Стоянов заведе дело за клевета срещу журналиста и колегата му от BIRD Атанас Чобанов. Министърът претендира от тях обезщетение 65 000 лв. заради два материала, които свързват министъра с убития Мартин Божанов-Нотариуса. Претендираната сума е символно висока и затова търсената отговорност е класически пример за SLAPP дело (дело шамар). Такова становище изказа и Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) миналата седмица.

Делата шамари са искове срещу граждански активисти и журналисти за големи суми, които имат за цел да откажат ответниците от обществено значимите теми, по които работят.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sqw avatar :-|
    sqw
    • - 7
    • + 6

    Мафията/прокуратурата/МВР са най-голямата организирана престъпна група в държавата.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 8
    • + 8

    За розовата пропаганда все нещо не е у ред, когато техни храненици са на пангара: или ще са "дела-шамари", или ще е нещо "манипулативно", или правоохранителните органи на държавата ще са на Пеевски, т.е. - лоши...

    Въпросният "журналист", в чиято защита се хвърлят представителите на поддържани от чужди фондации медии, в случая се проявява като махленски хулиган, съдейки по действията му.

    Който освен това ходи до кварталния магазин препасан с пистолет (!) и не пропуска да го размаха и насочи без да има видима заплаха нито за живота, нито за здравето му, защото всъщност "опонента" му не отговаря на агресията му.

    В линка е "манипулираното" видео за случката, заснето - без прекъсване! - от охранителна камера:

    https://glasove.com/na-fokus/palnoto-video-pokazva-che-dimitar-stoyanov-parvi-nalita-na-boy-i-vadi-pistolet-zaradi-zabelezhka-za-nepravilno-parkirane

    Според мен тези кадри са достатъчно плащеши що за - да го кажа така: хора с микроскопичен праг на агресия - се движат въоръжени помежду ни и колко им е да започнат да ни избиват, ако някой от нас им реагира по-твърдо...
    Наложително е тоза случай да послужи за поотръскване на разрешителните за притежаване на оръжие, раздавани на кило.

    Ако на журналисти им трябва оръжие, какво остава за лекари, санитари, шофьори на линейки и пр. които непрекъснато присъстват в новините като обект на агресия?
    Така - стъпка по стъпка - ще се въоръжим достатъчно, за да можем в един миг да подхванем светкавична гражданска война по изострянато на каквато се сетите тема!

    Нередност?
  • 4
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 1

    Журналист с пистолет наистина изглежда нелепо.

    Нередност?
Нов коментар