Европа гори по-силно от всякога (инфографика)

Тази година на Стария континент има с пъти повече пожари от обичайно. Тенденцията се усеща и в България

Мащабните пожари в Испания засегнаха и земеделски земи.
Мащабните пожари в Испания засегнаха и земеделски земи.
Мащабните пожари в Испания засегнаха и земеделски земи.
Мащабните пожари в Испания засегнаха и земеделски земи.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фаталната комбинация от рекордно високи температури и суша за поредно лято разпалиха огромни горски пожари в цяла Европа. Стотици хектари от испанския национален парк Monfragüe, известен със съхранената си дива природа, включително редки птици, са опожарени. Около 30 хил. души са евакуирани от домовете си в Югозападна Франция, където бушуват огромни огньове. Пожарникарите се борят с тежки пожари по Средиземноморието - от Португалия до Турция и Мароко.

Горските пожари са важна и често здравословна част от екосистемите. Но този път данните на европейската система за сателитно наблюдение "Коперник" показват ясно и нещо друго: честотата и размерът на тазгодишните пожари са в пъти над обичайното и представляват значителен риск за хората в засегнатите региони, както и за природата (виж графиките).

От началото на годината досега в ЕС са регистрирани почти 1800 горски пожара - това е с близо 280% повече от средния брой, характерен за това време на годината между 2006 г. и 2021 г., както и с 65% над най-високите нива, регистрирани през същия период в предходните години. Повече от 345 000 хектара земя са били опожарени в ЕС само от началото на годината - три пъти повече от обичайното.

Румъния, Испания, Хърватия и Финландия са сред страните, в които броят на пожарите към този момент вече надвишава в пъти средните годишни стойности.

България обаче също е сред най- засегнатите. Макар и в страната ни до момента все още да не са регистрирани големи пожари, които да намерят място в централните новини, броят им за годината към този момент вече е 50 - над два пъти повече от средното за предходните години. За последните 15 години единствено през 2019 г са регистрирани повече пожари - 73 на брой, но тези данни са за цялата година, докато настоящата е едва преполовила.

В Западна Европа температурите се покачиха доста над средното още през май. Много страни на Балканите пък измериха рекордни температури през юни. В момента редица западни страни отчитат рекордни стойности, които застрашават живота на хиляди хора - Португалия, Испания, Франция, Великобритания регистрираха температури над 40°C. Прогнозите са в идните дни вълната да се измести и към Германия и Белгия. Междувременно влошаваща се суша в части на Европа запрашава големи участъци земя - от това положение пожарите лесно възникват и по естествени причини - например от мълнии, но по-често заради човешка дейност.

Причината за всичко това е глобалното затопляне - средните световни температури са се повишили "само" с около 1.1°C над прединдустриалните нива, но това създава ефекти, които са по-резки, по-бързи и по-мащабни, отколкото учени и политици очакваха. Междуправителственият панел по изменение на климата (IPCC) към ООН предупреждава, че проблемът вероятно ще се влоши в следващите години, докато светът полага усилия да задържи покачването на средните температури до 1.5°C над прединдустриалните нива. За съжаление заради сложен комплекс от (гео)политически, финансови, социални, технологични и други причини тази граница по-вероятно ще бъде подмината. Непосредствените щети върху домовете, посевите и дивата природа предшестват по-дългосрочните въздействия върху общественото здраве и екосистемите, смятат експертите. За голяма част от света животът с огън ще стане новото нормално.

Все още няма коментари
Нов коментар