🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

С ръста на COVID-19 България се изолира все повече от Европа

Растящите случаи на коронавирус вкараха страната в много жълти и оранжеви списъци в ЕС и могат тепърва да доведат до още ограничения

Желаещите да почиват в Гърция се оказаха една от водещите причини за увеличения брой PCR тестове през юли
Желаещите да почиват в Гърция се оказаха една от водещите причини за увеличения брой PCR тестове през юли
Желаещите да почиват в Гърция се оказаха една от водещите причини за увеличения брой PCR тестове през юли    ©  Велко Ангелов
Желаещите да почиват в Гърция се оказаха една от водещите причини за увеличения брой PCR тестове през юли    ©  Велко Ангелов

Поради стабилно нарастващия брой нови потвърдени случаи на коронавирус в България пътуването на български граждани в чужбина става все по-трудно. През последните дни две държави - Италия и Австрия, въведоха по-строги изисквания към идващите от България.

Възможните ограничения при пътуването в ЕС засега са следните - директна забрана, задължителна карантина (обикновено от 14 дни), отрицателен PCR тест, направен през последните 48-72 часа преди пътуването, а понякога и комбинация между отрицателен PCR тест и задължителна карантина, или, разбира се, без ограничения.

В кои държави могат да пътуват свободно все още българите? Удобен ресурс за отговора на този въпрос остава сайтът на интерактивната карта Re-open EU. Министерството на външните работи (МВнР) също предлага подобна карта и за дестинации извън ЕС.

Без или почти без ограничения

Голяма част от Европа все още не въвежда ограничения за пристигащи от България граждани, въпреки че страната е преместена в жълтата или оранжевата графа за риск от вируса в много държави. Такива страни са Португалия, Испания, Франция, Германия, Швеция, Швейцария, Люксембург, Полша, Чехия (за туристи), Хърватия и Румъния.

Реално няма ограничения и за български граждани, пътуващи към Белгия - за тях белгийското правителство силно препоръчва 14-дневна карантина и PCR тест. Важно е да се спомене, че Белгия класифицира България като оранжева, тоест рискова, държава - поради сегашния ръст на потвърдените случаи в центъра на ЕС препоръчителният характер към пристигащите от оранжеви страни бързо може да стане задължителен.

Холандия също силно препоръчва 14-дневна домашна карантина за всички пристигащи от България. Нидерландските власти също "не препоръчват пътувания до България с цел туризъм с оглед на влошаващата се епидемиологична обстановка в страната по отношение на COVID-19," пише в сайта на МВнР.

Задължителен PCR

От вторник Гърция въведе задължителен отрицателен PCR тест, направен през последните 72 часа, и за пристигащите от България и със самолет. Досега такова изискване имаше само за преминаващите на сухопътната граница със страната. Друга държава, която изисква задължителен отрицателен PCR тест, направен през последните 72 часа преди пътуването, е Кипър. От днес в Австрия влезе в сила подобна мярка за всички български граждани. Това всъщност не е реална промяна - по-рано през юли Австрия въведе задължителна 10-дневна карантина за пристигащи български граждани, освен ако не представят отрицателен PCR тест, който поне на теория беше по желание. Сега също има възможност за избор между предварителен тест или изолация, която може да бъде прекратена при отрицателен тест на място.

Докато пътуванията до Чехия са разрешени на българските граждани и няма ограничения за туризъм, български работници, завръщащи се в Чешката република, са задължени да представят отрицателен PCR тест за COVID-19, направен в Чехия след влизане в контакт с регионалните здравни служби.

На пристигащите в Унгария от България пък се налага задължителна 14-дневна карантина, освен ако не представят два последователни отрицателни PCR теста, направени през 48 часа един от друг в рамките на предходните 5 дни. Ако такива не бъдат представени и бъдат вкарани в задължителна карантина, тя може да приключи след единичен отрицателен тест за COVID-19.

Словения изисква отрицателен PCR тест, направен през последните 36 часа, от пристигащи на територията й български граждани. Алтернативата е 14-дневна карантина. За български граждани със статут на временно или постоянно пребиваващи в Словения няма ограничения.

Задължителна карантина без други опции

През уикенда Италия, една от най-силно засегнатите от коронавируса държави в Европа, директно въведе задължителна карантина от 14 дни за всички пристигащи от България или минали транзитно през България в последните 14 дни преди пристигането си на италианска територия.

Други страни, които изискват задължителна карантина за пристигащи български граждани, са Словакия - задължителна 5-дневна карантина и PCR тест в края й; Латвия - 14-дневна карантина за всички пристигащи от България, независимо от гражданството им; и Естония - 14-дневна карантина за всички пристигащи от България.

Забрани и други ограничения

Няколко държави директно забраняват пътуванията от България. Литва забранява влизането на своя територия на български и чуждестранни граждани, пристигащи от България. Финландия не допуска пътувания на български граждани "без основателни причини".

В Норвегия пък се допускат само български граждани, които са постоянно пребиваващи в страната, имат регистриран трудов договор или собствен бизнес в страната, притежават недвижим имот в страната или имат роднини или семеен партньор в страната. Дори на българските граждани, вписващи се в тези категории, се налага задължителна 10-дневна домашна карантина. Дания има подобни на норвежките изисквания за пристигащи български граждани - наличие на адресна регистрация, трудов договор, документ, удостоверяващ бизнес пътуване, хуманитарни случаи - а пристигащите се съветват да се самоизолират за 14 дни.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hix32316977 avatar :-|
    hix32316977
    • - 9
    • + 1

    В България проблем реално няма, като това нарастване е заради прекалено рестриктивните мерки преди. По-големият въпрос е, какво прави нашето правителство срещу тези мерки на Европейски държави. Например, най-малкото може да въведе реципрочни. А най-умното е, да се работи в целия ЕС да няма мерки за гражданите на ЕС и те да пътуват свободно.

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • - 1
    • + 3

    Западняците най накрая намериха цаката на свободното придвижване ...

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 7

    Наказание е да се четат сомонадеяни глупости. За нещастие късно видях кой ги е писал...

    И като се говори за растящи случаи, на каква база се смятат тия растящи случаи? И тук ужасно се експлоатират вълшебствата на аритметиката!

    В началото на епидемичната обстановка в БГ случаите бяха изключително малко, съпоставимо с други страни от ЕС. Ако тогава сме имали 10, а сега 200 открити ВИРУСОНОСИТЕЛЯ на ден, това е увеличение с космическите 2000%, нали? Но ако в Италия от 2000 случаи на ден през март, сега има "само " 900, това е намаление с 55%, нали?
    И кво излиза: 200 са убийствено много, а 900 са феноменално намаление!!
    Кривото огледало на аритметиката, в което всеки вижда това, което иска да види!

    Всъщност еврообструкциите срещу пътуванията на българите имат не толкова здравен, колкото икономически и политически втори план. Обструкциите за достъп на българи до ред страни от ЕС имат своето елементарно обяснение: докато Борисов по най-тъпия начин с ударно тестване взе да гони висока "заболеваемост", за да изкрънка ковидпомощи, европейските политици го направиха по-умно: ограничиха риска от разпространение на к-инфекцията чрез свободно придвижване на безперспективни за икономиките им хора и поискаха ЕС да им плати пропуснатите ползи.
    Защото:
    1. БГ "изнася" в целия ЕС основно нискоквалифицирана работна ръка и ниско и средно платежостособни туристи в Гърция;
    2. Икономическите ползи за страните от тази публика са нищожни прямо вредата, която биха нанесла на икономиките и здравните им системи пренасянето на к-вируса от БГ сезонните, гастърбайтърите и халкидикаджиите. А ръст на разпространението води до страх от заразяване и би изгонил инвеститорите и платежоспособните туристи, на чиито пари се крепи всяка икономика;
    3. На онзиденшния ЕСъвет, от който Баце от Банкя едва домъкна обещанието за 29 млрд Е (под условия), европейските му "колеги" осигуриха на страните си в пъти повече евра! Само обичната ми Гърция - 70 млрд Е! Което навежда на близката до ума мисъл, че с гарантирането на тези траншове страните, които поставят обструкции срещу пътувания на въпросните групи българи (и цигани), са си осребрили риска и пропуснатите ползи.

    Нередност?
Нов коментар