Защо производителите на лекарства призовават Доналд Тръмп да изчака

Девет фармацевтични гиганта се ангажират да спазват научните и етичните стандарти, вместо да бързат с ваксината за COVID-19

Светът иска ваксина за COVID-19 възможно най-скоро. Един човек се нуждае от нея до 3 ноември. Докато президентът Доналд Тръмп се приближава към деня на изборите, той иска да отчете истински медицински напредък срещу болестта. По-рано тази година изглеждаше възможно една или две фармацевтични компании да успеят да получат някакво одобрение до момента, в който американците могат да гласуват. Това все още е възможно. Със сигурност е желано предвид тежестта на пандемията върху живота и бизнеса. Но на 8 септември девет световни производителя на лекарства, включително AstraZeneca, GSK, Pfizer и Sanofi, обещаха безпрецедентно да спазват научните и етични стандарти в търсене на ваксина за коронавируса.

Съобщението има за цел да успокои обществото, че компаниите няма да се поддадат на нарастващия политически натиск на Белия дом за разработване на ваксина без подходящи тестове за безопасност и ефективност. Но също и за да скастри американския президент, който политизира процеса по одобрение на медикамента и подкопава общественото доверие в Администрацията по храните и лекарствата (FDA). Това може да срине доверието във всяка появила се ваксина, а рано или късно такава със сигурност ще има.

Тръмп вече успешно принуди FDA да одобри лекарства като хидроксихлороквин, за които няма научни доказателства, че са ефективни. Той (нечестно) обвини регулатора, че е част от т.нар. тайно правителство, което се опитва да забави разработката на ваксината до след изборите. Изглеждаше като част от стратегия за пришпорване на регулатора.

Рискове за производителите

Най-големите фармацевтични компании очевидно са притеснени. Те ще изгубят много, ако продуктите им бъдат отхвърлени преждевременно. Индустрията разчита на FDA да помогне на бизнеса им в тази ситуация. По същия начин, по който хората летят, защото се доверяват на авиационния регулатор, те приемат лекарства, защото смятат, че са безопасни и ефективни. Ако доверието го няма, производителите на медикаменти ще пострадат.

Но също ще пострадат и инвестициите в клинични проучвания. Фармацевтичните компании имат малък стимул да разработват лекарства, ако просто могат да кажат, че новият продукт е по-добър, без да се налага да го доказват. Когато Тръмп встъпи в длъжност, хора от обкръжението му се опитаха да му повлияят да назначи някой с по-лежерен подход към стандартите за ефикасност начело на FDA. Лекарите и пациентите незабавно вдигнаха тревога. Но същото направиха и производителите на лекарства, които настояваха по-сериозен кандидат да заеме поста.

От изявлението на индустрията става ясно, че разработването на ваксината ще се движи с темповете на науката, а не на политиката. Доказателствата за това дойдоха още на същия ден, когато AstraZeneca спря клиничните изпитвания по целия свят, след като един от участниците прояви нежелана реакция. Това може да забави разработването на ваксината. Но също е и нещо нормално предвид обстоятелствата. Всъщност решението на AstraZeneca показва, че системата работи. Не става въпрос за тайно правителство, а за истинска наука.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар