🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

AstraZeneca спря временно тестовете с ваксина срещу COVID-19 след заболяване на пациент

Това намалява очакванията за ранно пускане на пазара

Фармацевтичната компания AstraZeneca обяви, че е спряла временно глобалните си проучвания, включително тестовете в късен етап, на своята експериментална ваксина срещу коронавирус поради заболяване на пациент. Ваксината, разработена съвместно с Оксфордския университет, е най-напредналата по отношение на развитието. Преустановяването на работата по нея намалява перспективите за ранно пускане на пазара на фона на съобщенията, че САЩ се стремят към бързо одобрение преди президентските избори през ноември, съобщава Reuters.

Британският производител на лекарства заяви, че доброволно е решил временно да спре процеса, за да може независима комисия да прегледа данните за безопасност. Целта й е проверката да бъде извършена бързо, за да сведе до минимум всяко потенциално въздействие върху графика на изпитванията. Това е рутинно действие, което трябва да се предприема винаги, когато има потенциално необяснимо заболяване при някого от участващите в изпитванията, се казва в съобщението на компанията.

Естеството на заболяването не е разкрито, въпреки че човекът се очаква да се възстанови. Според американското медицинско списание Stat News, което първо съобщи за спирането, то се дължи на "предполагаема сериозна нежелана реакция". Американската Агенция за контрол на храните и лекарствата определя нежелано събитие като такова, при което доказателствата предполагат възможна връзка с тестваното лекарство.

Според информация на New York Times, в която се цитира човек, запознат със ситуацията, за участник от Великобритания е установено, че има напречен миелит - възпалителен процес, който засяга гръбначния мозък и често бива предизвикан от вирусни инфекции. Все още не е ясно дали болестта е пряко свързана с ваксината на AstraZeneca, се казва в текста, а компанията е отказала да коментира.

Ефект върху акциите

Акциите на AstraZeneca се понижиха с над 8% в следборсовата търговия в САЩ, докато тези на конкурентния разработчик на ваксини Moderna Inc са нараснали с повече от 4%. Книжата на индийското звено на AstraZeneca, AstraZeneca Pharma India, се понижиха с над 12%.

Ваксината AZD1222 е в късен етап на клинични изпитвания в САЩ, Великобритания, Бразилия и Южна Африка, а допълнителни опити се планират в Япония и Русия. Изпитването имат за цел в тях да участват до 50 хил. участници в световен мащаб.

Решението на британската компания повлия на клиничните изпитвания, провеждани от други производители на ваксини, които търсят признаци на подобни реакции, твърди сп. Stat. Американските здравни регулатори, които осигуряват финансиране за процеса на AstraZeneca, отказват коментар. Moderna заяви в съобщение по имейл, че към момента "не знае за никакво въздействие" върху текущото си проучване за ваксини срещу COVID-19.

Девет водещи разработчика на ваксини в САЩ и Европа обещаха във вторник да спазват научните стандарти за безопасност и ефикасност на своите експериментални ваксини въпреки нуждата спешно да се ограничи пандемията от коронавируса.

Компаниите, включително AstraZeneca, Moderna и Pfizer, дадоха "исторически обещание" след нарастване на опасенията, че стандартите за безопасност може да не се изпълняват заради политическия натиск за бързо създаване на ваксина. Другите компании, които приемат да работят по правилен начин, са Johnson & Johnson, Merck & Co, GlaxoSmithKline, Novavax Inc, Sanofi и BioNTech.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар