Тръмп е с коронавирус, борсите се понижиха

Първата дама Мелания Тръмп също е заразена

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и съпругата му Мелания са с положителни тестове за коронавирус. Новината съобщи Тръмп в профила си в Twitter, след като по-рано стана ясно, че е заразена и близката му сътрудничка Хоуп Хикс, която често пътува с президентския самолет. След новината фючърсите върху американските индекси се понижиха в азиатската търговия, а петролът отстъпи с над 3%.

В понеделник Тръмп участва на събитие, без да носи маска и в близост до вицепрезидента Майк Пенс. Засега не е ясно дали и Пенс ще се самоизолира и как това ще се отрази на управлението на страната. Във вторник, по време на първия дебат с кандидата на демократите Джо Байдън, двамата също бяха близо един до друг и без маски.

Месец преди президентските избори

Заразяването с коронавирус на Тръмп става само месец преди президентските избори в САЩ. Това означава, че заради изолацията от поне две седмици, предизборната кампания ще трябва да продължи без него.

Азиатските борси леко се понижиха след новината, а фючърсите върху американските индекси се търгуват на червено - този на Dow Jones Industrial Average отстъпва с 1.38%, на S&P 500 спада с 1.24%, а на Nasdaq 100 - с 1.55%. Доходността по 10-годишните американски облигации се понижи до 0.6627% (когато тя намалява цените на облигациите растат). Индексите на водещите европейски борси също се понижиха с около 1% в началото на търговията в петък.

"Тръмп изоставаше зад Байдън и той очевидно не е успял да намали разликата след първия дебат... Подозирам, че пазарите ще се наклонят към мнението, че Байдън вероятно ще спечели изборите", коментира пред Reuters Наоя Ошикубо, старши икономист в Sumitomo Mitsui. "Това, от което се притеснявам, е, че той ще стане още по-агресивен срещу Китай, след като се зарази с вируса."

Какви могат да бъдат евентуалните ефекти в новата ситуация, прогнозира специализираният сайт fxstreet.com

- Преговорите за новия пакет фискални стимули може да не завършат

Министърът на финансите на Тръмп Стивън Мнучин участва активно в сключването на сделка за фискален стимул с председателя на парламента Нанси Пелоси. Други видни републиканци като началника на кабинета на Белия дом Марк Медоус и лидера на мнозинството в Сената Мич Макконъл са скептични относно голям пакет помощи. Ръководството на президента е от решаващо значение за прокарването на сделката, а заради новата ситуация тя може да се забави.

Пазарите доказаха, че допълнителната помощ от правителството често е по-важна от това кой ще бъде следващият президент. Ако преговорите не продължата или се провалят, акциите могат да поевтинеят.

- По-динамични избори за президент

Бившият вицепрезидент Джо Байдън беше в една стая с Тръмп за президентския дебат и е малко по-възрастен от него. Инвеститорите изглежда свикнаха с предвижданията, че Байдън ще замени Тръмп, ще осигури по-голяма сигурност, повече стимули и ще подобри отношенията със света, въпреки потенциалните нови регулации.

Притесненията относно здравето на Байдън - поне докато той не даде отрицателен резултат след тест за вируса, също могат да се засилят. Нещо повече, съчувствието към Тръмп може да тласне избирателите към него, което да повиши несигурността.

Ако Байдън спечели с по-малка разлика президентските избори, има повече място за Тръмп да се съмнява в резултатите, което може да предизвика конституционна криза. Това е кошмарният сценарий, към който пазарите са предпазливи.

- Динамичното дуо Пенс-Пелоси

Допълнителна несигурност идва от възможността за потенциалното влошаване на здравето на Тръмп. В момента се съобщава, че президентът и съпругата му се справят добре и са безсимптомни. Ако обаче се разболее, вицепрезидентът Майк Пенс ще поеме управлението.

Пенс е консерватор, който може да води като по-традиционен републиканец, но политиката му е съгласувана с Тръмп. Демократът Пелоси, в ролята си на председател на Камарата на представителите, може да стане вицепрезидент, което ще доведе до особена ситуация.

Притесненията относно липсата на лидерство тежат и върху пазарите. Несигурността на тях ще продължи, докато Тръмп се върне към нормалната си дейност, което може да отнеме повече от седмица.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар