🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Епидемията в България върви към нов пик

Страната ни достигна най-големия брой активни случаи и хоспитализации от март досега, въпреки че инфекциите растат сравнително плавно в последните две седмици

В подареното ни късно лято в началото на октомври почти по нищо в ежедневието и социалния живот в България не личи, че има епидемия. Дори и завръщането след почти четири месеца пауза на брифингите на НОЩ остави усещането, че това се налага не толкова заради коронавируса, а защото наближава сезонът на грипа и другите респираторни заболявания. В същото време обаче светът все още е насред пандемия, американският президент Доналд Тръмп е в болница, в Европа инфекциите растат с огромни темпове, а България също отново отчита увеличение на случаите, и то сериозно - в последните две седмици то е с по около 30% на седмична база, а на двуседмична е с 64%.

Страната ни на практика достига някои от най-високите си стойности на епидемията от COVID-19 от началото през март досега: рекорден брой активни случаи (5693) и рекорден брой хоспитализирани - 912 души, докато броят на излекуваните се колебае с ръстове и спадове и няма ясна тенденция в последния месец.

В последните дни България се е върнала към активно разпространение на вируса и репродуктивното му число отново е над 1, като всеки 10 болни заразяват 11 други, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред "Нова телевизия" в петък.

Близо 50% ръст отчитат и смъртните случаи - 52 общо за седмицата (при 36 предходната), както и настанените в интензивни отделения - към неделя са 54 при 36 миналата неделя. Доколкото тези най-черни показатели обаче се натрупват с известно закъснение (защото отнема поне 2 седмици, докато се развият усложнения от вируса), ефектът от увеличения брой заболели ще се усеща и в следващите седмици.

Защо растат случаите

Ръстът на случаите не се дължи на повече тестове, напротив - след края на активния сезон за море в Гърция броят на тестовете в страната очаквано падна значително и в момента дневните изследвания не надвишават 5000, докато през август се случваше да надхвърлят и 8000. Това значително повишава процента положителни тестове, като в момента техният дял е около 5.8% - ниво, съпоставимо с това от първата половина на юли, когато инфекциите в страната започнаха да растат интензивно.

Увеличението всъщност е повече от логично и очаквано с навлизането в есента и е функция на поне пет фактора. Първо, защото изчезват положителните ефекти на силното слънце и топлото, сухо време, които пречеха на вируса да се разпространява по-успешно, особено навън. Второ, защото летните отпуски приключиха и хората изпълниха пак офисите и институциите. Трето, защото поради захлаждането вратите и прозорците все по-често са затворени. Четвърто - отварянето на училищата има своя ефект. И пето, с може би най-голямо значение - мерките все така продължават да не се спазват.

Така огнищата в цехове и учреждения се завърнаха. Само за последната седмица бяха регистрирани няколко такива - в регионалния клон на фонд "Земеделие" в Ямбол, в хоспис в Търговище и в шивашки цех в Ямбол. По данни на образователния министър от уикенда пък за първите две учебни седмици са регистрирани стотина случаи на ученици с коронавирус, но и още толкова сред учители. Това потвърждава очакванията на учени и здравни специалисти, че новият вирус не е толкова опасен за децата, които най-често не развиват никакви симптоми, но пък те вероятно са достатъчно активни посредници на заразата и я предават към учители и родители. Недопустимо много остават и случаите сред медицинските лица, а в последната седмица отново има значителен ръст.

Колко лошо е положението

На фона на масовото неспазване на мерки и дори показна съпротива срещу тях сред немалка част от населението ръстът на случаите в България остава все пак сравнително плавен за разлика от случващото се в големите западноевропейски държави като Испания и Франция, където само за няколко седмици заболеваемостта нарасна десетки пъти. В началото на септември България бе втора по смъртност в ЕС, но на фона на новата вълна в Европа вече е на осма позиция.

Проблем обаче остава недостигът на медицински персонал и преумората сред медиците, докато хоспитализациите растат, а в последната седмица отново е отчетен и значителен ръст на заразените медицински лица. Въпреки големия брой легла за COVID-19 в страната, които здравното министерство отчита на хартия, болниците по региони много бързо запълват капацитета си при наличието на огнища. Последният пресен пример е Бургас, където няколко десетки случая от последните дни бяха достатъчни, за да бъде презапълнен капацитетът не само на болницата в Айтос, но и на отделенията за лечение на коронавирус в четвъртия най-голям град в България.

Няма да затваряме

Въпреки тези тенденции и за разлика с практиката с други страни в ЕС здравните власти в България смятат, че не се налага превантивно затягане на мерки - с изключение, разбира се, на местата, където има огнища. В айтоското село Зайчар например, откъдето са по-голяма част от заразените в шивашкия цех, са затворени заведенията и други места за събиране и е въведено задължително носене на маски и на открито.

"Няма да има блокиране на цели населени места, а ще се действа регионално в зависимост от ситуацията", каза главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на първия от възобновените брифинги на щаба за борба с коронавируса миналата седмица. Общо превантивно затягане на мерки в страната засега не се задава, категоричен бе и здравният министър Костадин Ангелов. По думите им има общо над 20 показателя, по които се следи развитието на епидемията и няма алгоритъм, който да е идентичен за всички области в страната.

Всъщност картината в страната наистина е шарена и - поне официално - повечето региони са със сравнително ниска заболеваемост на фона на Западна Европа. От картата на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията става ясно, че 10 области в България са с под 20 случая на 100 хил. души население за последните 14 дни, други 13 са в групата с между 20 и 60 случая, а четири области - Благоевград, Ямбол, Търговище и Габрово - имат между 60 и 120 случая. За сравнение - Испания, Белгия, Чехия, Исландия, по-голямата част от Франция и Холандия, както и една трета от Великобритания регистрират над 120 случая на 100 души за последните две седмици.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 7

    Нов пик на епидемията, болниците пращят по шевовете, погребалните агенции не насмогват, военни нощем ровят масови гробове из нивите...

    Ана отново бие камбаната на умрело.

    И ми се струва, че е наложително заради щаденето на психическото здраве на публиката, над нейните текстове да върви банер: Четенето е опасно за вашето здраве.

    Да оставим без внимание новата вълна корона словоблудства.
    Да се опитаме да уловим закономерностите, защо те, а не колко често си отваряме прозорците и колко пъти ходим в Гърция, дават картината.

    Хайде да смятаме.
    Днес са направени 2843 теста. Открити са 182 души с антитела - 6.4% от тестваните.
    Това не са БОЛНИ! Това са хора прекарали без да усетят инфекцията, такива, които имат някакви симптоми или постъпили в болница заради друго заболяване и дали там положителен ПСР тест, както и контактни с установени вирусоносители.

    Според статистиката около 80% от срещналите се с вируса го изкарват без никакви индикации. За да си го представите: от днешните 182 това са 146. От останалите 36 едва 5% се нуждаят от хоспитализиране, т.е. 2 души. Като не е задължително да се за реанимация. Т.е. при 1400 интензивни легла в БГ болниците, от които около 50 са заети от пациенти и С к-вирус, не всеки ден там постъпва нов корона пациент...
    Казано с две думи - натискът върху здравната система е поносим.

    После внушаване на страхове е да се твърди, че страната има к-епидемия. Което много нагледно се вижда от данните във всички диаграми на НОЩ:

    https://coronavirus.bg/arcgis/apps/opsdashboard/index.html #/ecacd239ee7e4fba956f7948f586af93

    Да, има отделни огнища - в старчески дом, шивашки цех и пр. струпвания на хора от рискови групи.
    В Швеция 60% от смъртните случаи в първите месеци бяха обитатели на пансиони за възрастни. Сходна е и статистиката за Италия и Франция.

    И после - леталните случаи на хора С к-вирус и у нас по директива се приписват на к-вируса. А така рискуваме да си оправим статистиката на смъртността при сърдечно-съдови и онкологични заболявания, защото огромният процент на починалите по данните на кризисния щаб на БЛС говорят именно това:
    За 30.9:
    "Шест са новите случаи от изминалото денонощие. Починали са жена на 69 г. със сърдечно и онкологично заболяване, мъж на 73 г. с неуточнено към момента заболяване, мъж на 71 г. с диабет и сърдечно заболяване, жена на 60 г. с диабет и сърдечно заболяване, жена на 45 г., за която към момента няма информация за придружаващи заболявания, и мъж на 62 г. със сърдечно заболяване."
    За 1.10:
    "...Починали са мъж на 92 г. с хронично белодробно заболяване, мъж на 66 г. с диабет и сърдечно заболяване, мъж на 72 г. с пневмония, жена на 84 г. със сърдечно и хронично бъбречно заболяване, мъж на 78 г. със сърдечно заболяване и диабет, жена на 80 г. със сърдечно заболяване и диабет, жена на 55 г. с диабет, жена на 56 г. с диабет, жена на 65 г. с онкологично и сърдечно заболяване, мъж на 65 г. с диабет, жена на 76 г. с диабет и сърдечно заболяване и мъж на 95 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания."
    За 2.10:
    Починали са мъж на 65 г. със сърдечно и хронично белодробно заболяване, жена на 68 г. със сърдечно заболяване, жена на 36 г. със сърдечно и хронично чернодробно заболяване, жена на 70 г. с диабет и сърдечно заболяване, мъж на 76 г. с онкологично и хронично бъбречно заболяване, мъж на 77 г. с диабет, сърдечно и хронично неврологично заболяване и мъж на 83 г. с неуточнено към момента заболяване."

    https://blsbg.com/bg/4961.2-oktomvri-21096-sa-zarazenite-s-covid-19-u-nas-izlekuvanite-sa-14787.html

    Прекрасно е фактите да се четат при компетентни източници.

    С предъвканата инфо в Капитал рискувате да погълнете и доза класическа некомпетентност.

    Нередност?
  • 2
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 2

    През май на много места по света отчетоха рязък спад на смъртността от Ковид. Това навремето НОЩ го обясниха доста подвеждащо с "отслабване на вируса".

    Такова няма - вирусът си е същия.

    Това, което се промени е клиничният протокол - и по-конкретно това, че сравнително рано се дават медикаменти потискащи имунната система. Това в началото на епидемията по правило не се правеше - защото клиничните протоколи тогава следваха тези за нормални респираторни инфекции.

    Новият протокол смъкна смъртността от Ковид близо 3 пъти - от около 1% до около 0.3%.

    Което пак е доста повече от смъртността от "нормален грип" (последната е около 0.1%), но Ковид вече не е този мор, който беше през зимата.

    Като добавим и по-високата изолация - както принудителна (маски), така и доброволна - напр. работата от вкъщи, доброволните социални ограничения (аз, примерно, спрях посещенията във фитнеса още в края на февруари - и много направиха същото междувременно) то рискът от повторение на ситуацията от Бергамо някъде другаде в ЕС е нищожно малка.

    С което не казвам, че епидемията е минало - а, че вече може да се управлява без драстични ограничения.

    Нередност?
  • 3
    gmh09686033 avatar :-|
    gmh09686033
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Сега ми изчисли, ако цялата страна се разболее, 5-те процента хора където постъпват в болниците колко са. После изчисли на 100 млн население колко са 5 %. Тогава ще разбереш защо се слага карантина в европейските страни. А и нещо друго, ти ако нямаш родители, други хора имат и ги е грижа. Да жена на 70 год. с придружаващи заболявания, ама ако е майка ти ще искаш ли да умре.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 4

    До коментар [#3] от "gmh09686033":

    Ако държите да бъдете плашен - никой не е в състояние да ви попречи.

    Няма как цялото население да се разболее от един агент. Просто това е Братя Грим! Хомо сапиенсът си има имунна система. Чак когато тя не се справя, идва някакъв проблем. Четете малко, все пак, преди да започнете да редите първосигнални съждения. Може други като вас да ги прочетат и ще започнат масови самоубийства като пред свършек на света...

    Рискът да си отидете от ковид е десетки пъти по-малък от този в смъртния акт да ви напишат някое скучно обществено-значимо заболяване- инфаркт, инсулт, рак, диабет, емболия и пр, - което не се гони ни с маска, ни с калцуни, ни с проветряване.

    А и някой да не би да ви е обещавал, че сте безсмъртен?

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    До редакцията:
    Системата ви отчита, че съм бил препоръчал тази "статия".
    Това е абсурд! През ум не ми е минавало! Моля, възстановете истинското положение!

    Нередност?
  • 6
    k_ avatar :-|
    k_
    • - 3
    • + 4

    До коментар [#2] от "Николов":
    Ооо, Николов, какво стана с твойте експоненти от Април-Май?
    Въх, ама имало "нов протокол" сега. Ама тя тогава "науката" дето знае всичко не го ли знайше туй?
    Въй, въй - уж "наука" пък не знае протоколите кое как да лекува
    Не мой тъй бе, човеко.
    "Науката" знае всичко!
    Във всеки един момент.
    Не трябва да имаш и грам съмнение в "науката" ако държиш да си истински ковидист, защото може да те обяват за опортюнист и тогава - лошо.
    Иначе по статията:
    Това което е написала Ани е фашизоиден, текст.
    Извинявай Ани, но от всички пет фактора, които си изброила (без да предлагаш факторен анализ с числа, значи изсмукани от пръстите) твърдиш че " И пето, с може би най-голямо значение - мерките все така продължават да не се спазват."

    Е, точно с това "може би" оня мустакат чичко се е докопал до цялата власт в Германия навремето и станало-каквото-станало.
    Преди няколко седмици имах възможност да разговарям с колега гераманец на маса.
    Несъмнено, умен, образован човек. Разбиращ от числа и пр.
    Обсъждаме тия ковид неща още от пролетта през интернета и винаги си казвам мнението, но тоя път имахме шанса най-после след купища ПСР тестове да се видим на живо на маса.
    И на въпроса - "Е, какво мислиш сега за това нещо?
    Той отговори" "Да, знам че е глупост, но какво можеш да направиш, като общестовото го иска."
    Силен аргумент.
    Замълчах си.
    После си дадох сметка, че за тия неще си говорихме преди първата ракия, защото ако беше по-късно със сигурност щях да изръся голяма глупост от която после да се срамувам.
    В смисъл - "Ами вие тогава общестово ви така си избра оня мустакатия перко и огромното мнозинство германци се правихте на маймуни изпъващи ръце, удрящи токове и крящящи името му".
    Е, затова скъпа Ани, мисля че мнението ти относно "решаващия фактор" е фашизоидно.
    Защото и тогава в Германия е имало много млади хора, запленени от идеята на устатия мустакат чичко, който предлага решения на проблемите за 1000г напред и ако спазваме някаква дисциплина, мерки и ритуали "може би" ще успеем.
    Ах, да се докопаме до тая пуста ваксина и всичко ще бъде както през 2019та е надеждата сега.
    Нямаш си представа колко много хора вярват в тая фантасмагория, наистина.

    Нередност?
  • 8
    oii34567760 avatar :-|
    oii34567760
    • - 2
    • + 3

    За всеки, който се интересува, ето руската версия на един швейцарски сайт за Ковид-19, в който редовно се изнасят актуализирани научни факти (updated scientific facts)

    https://swprs.org/covid-facts-russian/

    като се цитират и прилагат публикации на съответните изследвания. Сайта се поддържа от анонимни анализатори, които се опасяват от професионална дискриминация (отказ на проектно финансиране, намиране на работна позиция, прием на публикации и прочее йезуитски приоми, добре познати на научната общественост по света). Политическите обвинения на някои зложелатели на сайта, че бил „проруски“ са неоснователни, тъй като има цял раздел, в който се разобличават геополитическите амбиции на Кремъл (както и на Белия дом, разбира се). Общо взето, сайтът се стреми към обективно изнасяне преди всичко на фактите, с предлагане на интернет- връзки към съответните оригинални източници. Личните мнения на анонимните съставители на сайта са сведени до минимум.

    Във вразка с Ковид-19, собено убедителни са цитираните данни тук

    https://swprs.org/studies-on-covid-19-lethality/

    Вижда се, че научните оценки за смъртността от Ковид-19 наистина се движат между 0.1% и 0.5%, което ще рече че вероятността за оцеляване на всеки заразен е между 99.9% и 99.5%. Това ще рече, животът си е гарантиран както между слаб грип , (какъвто е сезонния), и силен грип, какъвто е бил по време на епидемиите през 1957г. (3 милиона жертви) и 1968г. (1 милион жертви). Т.е. тези епидемии не са били по-малко смъртоносни от К-епидемията, но тогава хората са си живеели нормално, т.е. без локдауни и задължителни намордници!

    Впрочем, от началото на годината в БГ са починали общо около 80 хиляди души, от които тези, които се ПРИПИСВАТ на Ковид-19 до днес са 844, което ще рече, че официалният „принос“ на коронавируса към смъртността у нас е малко над 1%. При такъв факт е крайно необосновано да се говори за епидемия. В световен мащаб смъртността от Ковид-19 е около 2% от общата смъртност, което също не е повод за медийно преекспониране на заболяването. Но СЗО и медиите продължават да надуват тръбата на тревогата. Защо ли?

    Нередност?
  • 9
    paliacho avatar :-|
    paliacho
    • + 2

    Картата на Европа е показателна сравнена с БЦЖ покритието на страните http://www.bcgatlas.org/ Отново прави впечатление Източна и Западна Германия. Източна и Западна Европа.

    Нередност?
  • 10
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 1

    До коментар [#6] от "k_":

    Да, аз писах с тревога за експоненциалния ръст в края на април и началото на май. Тогава това беше информацията с която всички разполагаха.

    В средата на май започнаха да излизат статистики за резкия спад в смъртността в резултат на новия клиничен протокол (който бе въведен през април). Към края на юни вече имаше данни от поне 10-тина страни потвърждаващо същото. Тогава вече стана ясно, че това не е нито случайно, нито временно явление.

    Науката не е нещо статично. Когато става дума за нов феномен знанието ни непрекъснато се ъпдейтва.

    През февруари ковид беше невиждан бич с катастрофални последици.

    През юни вече бе сериозен, но управляем проблем.

    Моето очакване е, че до пролетта смъртността ще падне до нивото на “нормалния” грип дори и без ваксина в резултат на подобрения в клиничния протокол.

    Нередност?
Нов коментар