Над половината COVID легла в софийските болници вече са запълнени

В интензивните сектори в столицата корона капацитетът е запълнен 36%, здравните власти няма да предлагат нови мерки

Здравният министър проф. Костадин Ангелов
Здравният министър проф. Костадин Ангелов
Здравният министър проф. Костадин Ангелов    ©  Георги Кожухаров
Здравният министър проф. Костадин Ангелов    ©  Георги Кожухаров

Данните от Софийската регионална здравна инспекция показват, че към сряда в столицата са били заети 55% от леглата за леки случаи и 36% от интензивните легла, като най-претоварени са ВМА, УМБАЛСМ "Пирогов" и белодробната болница "Св. София".

Това е формата, в която градът с най-много болнични легла в България влиза в есенно-зимния сезон, през който се очаква сериозно увеличение на заразените с коронавирус. През последните два дни вече има рязък скок на регистрираните носители на вируса.

Капацитетът на здравната система е един от ключовите показатели, който има значение за управлението на епидемията, тъй като при първите сигнали, че той може да бъде достигнат или преминат, ограничителните мерки трябва да бъдат засилени. Най-сериозната опасност от рязкото увеличение на заразените и съответно болните е, че претоварването на болниците може доведе до невъзможност да се лекуват всички хора, които имат нужда от това - болни от COVID-19 или от други болести.

Подобен сценарий обаче все още изглежда далече. Въпреки рекордно високия брой новозаразени с COVID-19 за втори пореден ден - 437, здравните власти засега няма да затягат мерките за предпазване и да предлагат нови. Това стана ясно на пресконференция на оперативния щаб. На нея здравният министър проф. Костадин Ангелов отбеляза само, че щабът следи показателите на база на две седмици и след още една седмица ще предложи допълнителни мерки, ако се налага. (Повече по темата очаквайте и в утрешния брой на "Капитал".)

Болниците са готови

От щаба съобщиха още, че болниците са в готовност за прием на пациенти и в момента системата все още не е претоварена. До вчера в болниците са приети общо 1033 пациенти, като 53 от тях са в интензивни отделения.

Общо леглата в страната в инфекциозни отделения са 7307, а 1108 е капацитетът за прием на тежко болни пациенти в интензивно отделение. Това прави средно за страната заетост 14% на леглата в болниците и 5% на интензивните легла.

През миналата седмица например са били заети 10% от интензивните легла, посочи проф. Ангелов.

"Повишена заболяемост има в Благоевград и Бургас. Има области, в които няма никакъв натиск. Всички са уморени, но лекарите и сестрите са бойци и няма да се откажат. Благодарение на тях ние се справяме", допълни здравният министър.

Без повече тестове

В същото време той допълни, че на поставените под карантина пациенти вече няма да се правят тестове и те да излизат от дома само ако резултатът е отрицателен. В момента под карантина се поставят пристигнали от държави с разпространение на коронавирусна инфекция, контактни със заразени и заразени лица с леки симптоми. Карантината продължава 14 дни и пациентите имат право да излизат от дома само след отрицателен тест.

"Имаме доказателства, че след 14-ия ден, дори и пациентът да е болен, вирусният товар не е достатъчен за заразяване на други пациенти", каза проф. Ангелов. Доскоро се смяташе, че пациентите с COVID-19 могат да бъдат заразни до 38 и повече дни, а и в момента лежащите в болница се изписват след два отрицателни теста.

Все още лека епидемия

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира, че в момента България е на 24-о място в ЕС по брой болни на 100 хил. души с показател 43.19. Според някои от членовете на щаба мерките ще бъдат затегнати по области при достигане на праг от 120 на 100 хил. заразени.

България е на седмо място в ЕС по смъртност от коронавирусна инфекция с 1.19 на 100 хил. души.

Според проф. Ангелов сегашните ограничения - носене на маски на закрито и на публични места, дистанция и дезинфекция, са напълно достатъчни за предотвратяване на заразяването, стига да се спазват. През следващите дни обаче ще бъдат засилени проверките за спазването на тези мерки.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    clint_eastwood avatar :-|
    clint_eastwood

    Ще ми се да видя данни за предходния грипен сезон - каква част от капацитета на болниците е била заета и колко са умрели на 100 000 население.

    Нередност?
  • 3
    edin131 avatar :-|
    Nikoi
    • + 1

    До коментар [#2] от "Clint_Eastwood":

    тези данни нямат никакво значение ,по важно е като станат болните след 2 седмици по 2000-3000 на ден ,кой и къде ще им намери място за лечение ,защото 7000 легла никак не са подплатени с персонал за обслужване ,това са легла ,а в къщи също имаш 3-4 легла ,също без персонал за обслужване на болен в тях .

    Нередност?
Нов коментар