🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Депутатите одобриха допълнително 330 млн. лв. здравни разходи за ковид вълната

Здравното министерство ще получи още 224 млн. лв., здравната каса - 105

Средствата за лечение на заразените от COVID-19, за заплащане на ваксини и основно - на медиците, които лекуват, също станаха част от политическия дебат през миналата седмица. Малко преди второто четене в зала проектът за актуализация на бюджета на здравната каса със 105 млн. лв. имаше три одобрени варианта, които взаимно се изключваха. ГЕРБ пък отсъстваха от последното заседание на бюджетната комисия, на което беше одобрен финален вариант за парите на здравната каса и едва в зала подкрепиха проекта.

Колко получава здравната каса

Личните лекари ще получат с 2 млн. лв. повече средства до края на годината, а общо за първична извънболнична помощ се отделят 268.7 млн. лв. Също с 2 млн. лв. се повишават средствата за заплащане на специалистите в извънболничната помощ. Средствата за зъболечение се увеличават от 197 на 215 млн. лв., като отделно в резерва на НЗОК са предвидени 2 млн. лв. за безплатни зъбни протези по предложение на Мая Манолова. 17 млн. лв. повече са отделени за лабораторни и образни изследвания. С 25 млн. лв. е увеличението на средствата за лекарства на хронично болни пациенти. Болниците ще получат общо 2.659 млрд. лв. през тази година.

Депутатите приеха в бюджета на касата да бъдат отделени 14 млн. лв. за ваксинация на пациенти с платени здравни осигуровки, като в държавния бюджет са предвидени средства за ваксинация срещу ковид и на здравно неосигурените. В приетия бюджет са отделени 2.5 млн. лв. за сестрински и акушерски практики, въпреки че до момента такива практики не са пожелали да сключат договор със здравната каса.

Без кампания за ваксините срещу COVID

Здравното министерство получава до края на годината общо 224 млн. лв. допълнително след актуализацията на държавния бюджет. Тези средства са нужни за осигуряване на средствата за работещите на първа линия медици, за покупка на лекарства за лечение на COVID-19, за допълнителни ваксини и за поставяне на ваксини на здравно неосигурени.

Основните плащания, извън тези за медиците на първа линия, ще бъдат насочени за покупка на ремдесивир - 16.6 млн. лв., с 2 млн. лв. повече от поисканите от министерството на здравеопазването средства.

Депутатите отхвърлиха предложението на "Демократична България" да бъде записано в бюджета, че министърът е длъжен да използва 10 млн. лв. от допълнителните приходи за ваксинационна кампания и 3 млн. лв. за реконструкция, реновиране и логистика по прехвърляне на дейността на педиатричната болница "Проф. Иван Митев" в правителствената болница "Лозенец".

Мотивът на Александър Симидчиев от "Демократична България" беше, че до момента само загубите от смъртта на 3300 души от ковид в работоспособна възраст са 96.3 млн. лв., разходите за хоспитализация на болните - 96.7 млн. лв., общият разход за придобиване и поставяне на ваксини е 280 млн. лв., като до момента от тази сума са реализирани под 20% и реално пропусната полза е общо 400 млн. лв., без в нея да бъдат включени разходите за страдание, инвалидизация, загуба на бизнес и други по-трудно оценими ефекти вероятно с многократно по-голям икономически ефект.

"Срещу това предложихме 10 милиона, с които МЗ да организира ефективна национална кампания, която дори при 5% ефективност би спестила повече, отколкото би се вложило от бюджета. Само за информиране, за да могат хората да направят информиран избор за общото ни здраве", казва д-р Симидчиев.

В момента здравното министерство разполага само с 10 хил. лв. по бюджет за национална кампания за ковид ваксините.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    selofia avatar :-P
    Селофия
    • + 1

    А.. планира ли парламента да отдели и средства за останалите.. есеншъл работници - магазинерки, учители, служители на гише, ... техници, водо- клима- , теле- електро-, които имат досег с клиенти по офиси, домове, институции.. А?
    Наскоро разбрах от бивши колеги как меринджеите и яйчарите от БТК /Свиваком/, поради недостиг на здрав персонал командироват служители от СИ България в... Перник... където ще инсталират фибернет по блокове, домове и институции... Винкелно железно от последователите на Евгения Георгиева и Ат. Димитров за разпространение на вируса из страната... Двама колеги са изкарали вече ковида в болница, а един е в гроба - това от 20 души екип....
    Т. нар. ЧР, воглаве с Галина Софрониева, главен меринджей, на това отгоре дискриминират Селофия/ провинции - техниците там получават двойно по-малко /ок. 900 лв / срещу 2000 в Сф.. за един и същи труд.. Сега командироват хора без никаква компенсация за риска да донесеш вкъщи зараза от друга провинция, или повишения на заплатите поради риска...

    Кво и е на Галя - тя работи хоумофис, и гледа на хората като на числа и КП.. А Добрев -... той ше си земе бонуса.. компенсацията..
    Предполагам в ЕРП е подобно - те яйчарите са в една ложа...

    Нередност?
Нов коментар