Новите антивирусни лекарства бележат голяма повратна точка в пандемията COVID-19

Високоефективните лекарства могат да се приемат като хапчета

Нарастващият брой на случаите в цяла Европа предполага, че ще има голямо търсене на такива лекарства, за да се намали броят на хората в болница
Нарастващият брой на случаите в цяла Европа предполага, че ще има голямо търсене на такива лекарства, за да се намали броят на хората в болница
Нарастващият брой на случаите в цяла Европа предполага, че ще има голямо търсене на такива лекарства, за да се намали броят на хората в болница    ©  Reuters
Нарастващият брой на случаите в цяла Европа предполага, че ще има голямо търсене на такива лекарства, за да се намали броят на хората в болница    ©  Reuters

Последните новини в борбата срещу COVID-19 са обнадеждаващи. Две нови антивирусни лекарства бяха счетени за толкова ефективни, че клиничните изпитвания приключиха рано. Данните от тези проучвания все още не са публикувани. Въпреки това регулаторите се движат бързо, за да обмислят общата употреба на лекарствата. Те ще запълнят голяма празнина в набора от инструменти, който лекарите използват за борба с вируса, и биха могли да помогнат за прекратяване на глобалната пандемия.

Новите лекарства са molnupiravir (Lagevrio), разработен от фармацевтичната компания Merck, работеща с биотехнологичната фирма Ridgeback Biotherapeutics, и Paxlovid, който е разработен от Pfizer. И трите са американски компании. Тези, които са най-застрашени от сериозните последици от COVID-19, е много по-малко вероятно да бъдат хоспитализирани или да умрат, ако приемат едно от тези хапчета в рамките на петте дни след появата на първите симптоми.

Merck заяви през октомври, че molnupiravir намалява риска от хоспитализация или смърт с около 50%, когато се дава на пациенти с един рисков фактор за ковид като затлъстяване или сърдечно заболяване. Регулаторите в Америка, Европа и Световната здравна организация оценяват лекарството. Великобритания го одобри и ще започне да използва лечението следващия месец. На 5 ноември Pfizer заяви, че нейното хапче намалява риска от хоспитализация или смърт с 89%, ако се приеме в рамките на три дни. (Всъщност по време на изпитването нито един пациент не е починал, когато е приемал Paxlovid в рамките на пет дни след появата на симптоми.)

Molnupiravir е това, което е известно като пролекарство, което означава, че се превръща в активната си форма, когато достигне до клетките. Стигне ли там, то се включва в генетичния материал на вируса, при което нарушава способността му да се възпроизвежда. Грешките се натрупват в генетичния материал на вируса - процес, известен като "катастрофа на грешката". Опитите върху животни предизвикаха опасения, че лекарството може да представлява рискове за неродените деца, поради което британското правителство препоръча да не се използва по време на бременност или по време на кърмене. Други регулатори може да издадат подобни предупреждения.

Paxlovid всъщност е комбинация от две лекарства: съществуващо, наречено ритонавир, което се прилага заедно с нов протеазен инхибитор, известен aspf-07321332. Протеазният инхибитор е проектиран да свързва и блокира протеазните ензими, които Sars-cov-2 използва за репликиране. Ритонавир предотвратява твърде бързото разграждане на протеазния инхибитор в организма.

Molnupiravir и Paxlovid са известни още като лекарства с "малка молекула". Това са молекули, които се правят лесно. И двете фирми казват, че цената на лекарствата ще варира в зависимост от това колко е развита страната, която ги купува. Това вероятно ще означава, че богатите страни ще платят 700 долара за петдневен курс с хапчета, докато по-бедните може да платят около 20 долара, а може би и по-малко, тъй като разходите за производство намаляват.

Въпреки че и двете фирми заявиха, че възнамеряват да направят тези лекарства широко достъпни по целия свят, Merck вече има предимство. Тя е подписала редица лицензи, които позволяват на други производители да произвеждат лекарството, и е запазила 3 милиона дози за страни с ниски и средни доходи. Това е, за да се гарантира, че богатите страни няма да монополизират доставките на новите лекарства, както направиха с ваксините. Merck очаква да направи 10 млн. дози тази година и 20 млн. през следващата. Производителите на генерични продукти ще произвеждат много повече. Pfizer, която все още не е получила никакви регулаторни разрешения, очаква да произведе 180 хил. опаковки хапчета до края на тази година и 21 млн. през първата половина на 2022 г.

Втори пробив

Тези лекарства предвещават втора голяма повратна точка в пандемията (първата са ваксините). Нарастващият брой на случаите в цяла Европа предполага, че ще има голямо търсене на такива лекарства, за да се намали броят на хората в болницата. Докато пациентите чакат да започнат продажбите, възможно е също така лекарите да обмислят употребата на флувоксамин, антидепресант, който също, изглежда, намалява рисковете от COVID-19.

Тъй като започват да се прилагат новите лечения, някои учени и лекари ще бъдат загрижени относно развитието на резистентност към вируса, особено ако пациентите не завършат курса си. Поддържането да сме на една крачка пред SARS-CoV-2 ще изисква планиране за такъв сценарий. Това означава да се определи кои антивирусни лекарства могат да се дават в комбинации, за да се създаде терапия, която вирусът няма да успее да победи.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар