От пандемия към ендемия

Нови лекарства и изобилие от ваксини ще помогнат заплахата от коронавируса да бъде контролирана, но не и елиминирана

В добре ваксинираните богати държави по света третата година на пандемията ще е по-добра от втората, а COVID-19 ще има много по-малко отражение върху здравето и всекидневните дейности. Ваксините отслабиха връзката между броя на новозаразените и смъртните случаи в страни като Великобритания и Израел (виж графиката). Но в държави, които са по-бедни, по-слабо ваксинирани или и двете едновременно, вредното въздействие на вируса ще продължи. Ще се забележи разминаване в крайните резултати между богатите и бедните. Gates Foundation, която е една от най-големите благотворителни организации в света, предвижда, че в 90% от развитите икономики средните доходи ще се възстановят до нивата си отпреди пандемията за сметка на слабо и средно развитите страни, където този процент ще е около 30.

Въпреки че доставките на ваксини се устремиха нагоре през последното тримесечие на 2021 г., много държави ще останат недостатъчно имунизирани и през 2022 г. заради проблеми с дистрибуцията и колебливостта на хората. Това ще доведе до повече болни и по-голяма смъртност, а също и до по-слабо икономическо възстановяване. Проблемът с "последната миля" при доставката на ваксини ще стане болезнено видим, когато здравните работници трябва да осигурят ваксини в най-далечните и най-бедните места на планетата.

Но през 2022 г. недоволството на тема несправедливо разпределение ще започне да намалява, тъй като недостигът на хора, които искат да се имунизират, ще стане по-сериозен ограничаващ фактор от достъпа до инжекции. Ако фармацевтичните фирми не намалят производството на ваксини, ще има изобилие през втората половина на годината, предвижда Airfinity, анализатор на биомедицински данни.

През 2022 г. бустерните дози ще се прилагат в по-голяма степен, тъй като държавите ще имат по-ясна представа кога те трябва да бъдат използвани. Появата на нови варианти също ще стимулира поставянето им, коментира Стенли Плоткин, изследовател от Университета в Пенсилвания и изобретател на ваксината за рубеола. Според д-р Плоткин за бустер дозите ще бъдат използвани сегашните ваксини и техни подобрени версии, които ще увеличат защитата срещу мутирали версии на коронавируса.

Имунизирането на децата също ще се увеличи, като в някои държави ще се прилага дори на бебета над шест месеца. Там, където колебанието на тема ваксини създава проблем на правителствата да достигна планираните нива, държавите ще бъдат склонни да създадат пречки в житейски план за неимунизираните, като например ще изискват ваксинационни паспорти за присъствие на определени места или ще въведат задължително ваксиниране за определени групи, като например за здравните работници.

До средата на 2022 г. имунизацията и лечебните терапии може би ще са достатъчно широко разпространени, така че броят на новите случаи да започне да спада и да се намали рискът от възникване на нови варианти. По това време в някои държави COVID-19 ще стане ендемичен. Но въпреки че съществуващите ваксини са способни да потискат вируса, ще има нужда от нови, които да неутрализират способността му да заразява.

Стефан Бансел, който ръководи компанията Moderna, създала едноименната иРНК ваксина, споделя, че фирмата работи по "многовалентен" препарат, който ще защитава срещу повече от един вариант на ковид-19. Отвъд това той прогнозира създаването на "панреспираторни" ваксини, които комбинират защита срещу много коронавируси, респираторни инфекции и различни щамове на грипа.

Други иновации в областта на имунизацията срещу COVID-19 включват сухо замразени микстури на иРНК препарати и ваксини, които се поставят чрез лепенки върху кожата или чрез инхалация. Сухо замразените ваксини са лесни за транспортиране. През 2022 г., когато доставките на имунизационни препарати се увеличават, онези от тях, които са базирани на иРНК, ще стават все по-предпочитани, защото осигуряват по-високо ниво на защита. Това ще свие глобалния пазар за по-слабо ефективни ваксини, като например китайските.

В богатите държави ще се отделя по-голямо внимание и на лечението на пациенти с коронавирус посредством терапии с антитела. САЩ, Великобритания и други страни ще разчитат в по-голяма степен на коктейли от медикаменти като тези на Regeneron и AstraZeneca.

Най-обещаващи от всички са новите антивирусни лекарства. Pfizer вече произвежда "значителни количества" от своя инхибитор на протеаза. В САЩ правителството има договор за закупуване на 1.2 мрлд. дози от антивирусното лекарство Molnupiravir, разработено от Merck. То демонстрира ефективност по време на клиничните изпитвания и компанията го лицензира за производство на достъпни цени по света.

Има още множество антивирусни медикаменти в процес на разработка. През 2022 г. се очаква да станат много популярни препаратите, които се приемат под формата на хапчета и за които се очаква да направят ковид-19 още по-лечима болест. Това от своя страна ще доведе до нови притеснения по въпроса с неравния достъп и евентуалните злоупотреби, които могат да доведат до поява на устойчиви щамове.

Най-големият риск по отношение на това по-скоро оптимистично развитие на ситуацията е евентуалната поява на нов по-опасен вариант, способен да избегне защитата, осигурявана от съществуващите ваксини. Защото коронавирусът продължава да е труден противник.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар