AstraZeneca започва да сключва търговски договори за ваксината си срещу коронавирус

Компанията ще я продава на по-високи цени в развитите държави

Приходите на AstraZeneca от продажбата на ваксини през третото тримесечие на 2021 г. възлизат на 1 млрд. долара.
Приходите на AstraZeneca от продажбата на ваксини през третото тримесечие на 2021 г. възлизат на 1 млрд. долара.
Приходите на AstraZeneca от продажбата на ваксини през третото тримесечие на 2021 г. възлизат на 1 млрд. долара.    ©  Reuters
Приходите на AstraZeneca от продажбата на ваксини през третото тримесечие на 2021 г. възлизат на 1 млрд. долара.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Английско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca започва да продава ваксината, която разработи съвместно с Оксфордския университет, на по-високи цени, от което очаква "скромни печалби". Това ще стане в развитите страни и е първият сигнал, че компанията изоставя подхода, който използваше до момента - да не печели от ваксината. Развиващите се държави ще продължат да плащат по-ниски цени за ваксината. Изпълнителният директор на производителя Паскал Сорио заяви пред Financial Times през май, че компанията му ще спре да продава ваксината си на производствена цена чак когато пандемията приключи, каквото е било и разбирателството с Оксфордския университет. Тогава той също така призна, че определянето на пандемията като "приключила" е изключително трудна задача, и допусна, че това най-вероятно ще става държава по държава. "Продажбите на ваксини Covid-19 през четвъртото тримесечие се очаква да бъдат микс от първоначалните споразумения за справяне с пандемията и нови поръчки, като голямата част идва от споразумения. Новите поръчки ще бъдат изпълнявани на по-високите цени", се казва в изявление на компанията.

Приходите на AstraZeneca от продажбата на ваксини през третото тримесечие на 2021 г. възлизат на 1 млрд. долара. Те са значително по-малки от тези на конкурентите Pfizer и Moderna, съответно 13 млрд. и 5 млрд. долара. Маржовете на печалба на двете конкурентни компании също са значително по-високи, като според изявление на Pfizer нейният марж е в "горните 20%", но тя разделя печалбата с партньора си в разработването на ваксината - германската BioNTech. Въпреки това приходите от продажби на ваксини на английско-шведската компания се увеличава всяко тримесечие на годината - първото бяха 275 млн. долара, а второто - 894 млн.

Общите продажби на AstraZeneca са се увеличили с 48% до 9.9 млрд. долара, което е леко над очакванията на анализаторите за 9.6 млрд. Изключвайки ваксините, нарастването е с 32%, като най-голямо е при онкологичните лекарства. Силните резултати са повлияни и от завършеното през юли придобиване за 39 млрд. долара на фармацевтичната компания Alexion Pharmaceuticals, която е специализирана в лечението на редки болести. Общата оперативна печалба за годината до момента е намаляла с 63% спрямо същия период на 2020 г. до 1.3 млрд. долара. Печалбата преди облагане с данъци е спаднала до 371 млн. долара от 2.75 млрд. година по-рано.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    western_ avatar :-|
    western_

    Ако конспираторите и антиваксърите можеха да четат, трябваше да прочетат тази статия. Винаги като чуя аргументите: биг фарма, всичко с ваксините е за пари и тн. ги питам: добре де, кой ги взима тия пари? тия дето продават ваксините по 2 долара и не очакват печалби или 10-те компании, които опитаха, но се провалиха в опитите си и натрупаха загуби от тая работа.

    Нередност?
Нов коментар