🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Министерството на финансите предлага ДДС облекчение за несъбираеми вземания

Данъчнaта отстъпка за инвестиции в райони с висока безработица да продължи до 2027 г., ще поиска България от ЕС

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Темата накратко
  • ДДС предложението е за фирмите, които имат несъбрани вземания от контрагенти
  • Министерството на финансите и публикува пакета предложения за промени в данъчните закони за догодина. В тях няма радикални текстове
  • Липсват и предложения за удължаване на действието на ДДС облекченията, които бяха гласувани от предходния кабинет

Фирмите, които имат несъбрани вземания от даден контрагент, да могат да намалят данъчната си основа по ДДС. В момента това не е разрешено от законодателството и се позволява само при прекратяване или разваляне на договор. Предложението е на Министерството на финансите и е част от пакета текстове за промени в данъчните закони за догодина.

В тях няма радикални идеи. Липсват и предложения за удължаване на действието на ДДС облекченията (виж карето), които бяха гласувани от предходния кабинет. Много от тях са със срок на действие до средата на следващата година. А според икономисти по-правилният подход е те да бъдат премахнати и причините са няколко - намалението на ДДС не води до автоматично и пропорционално понижение на цените на дадена стока, подобни облекчения облагодетелстват даден сектор за сметка на останалите, и не на последно място - догодина е много вероятно да сме в икономическа криза, така че премахването на преференции е по-честен и безболезнен вариант за увеличение на приходите в сравнение с вдигане на данъците за всички.

ДДС промените

Предложението, с което се дава възможност да се намали данъчната основа на доставка в случай на пълно или частично неплащане, е следствие на решение на Съда на ЕС по подобен казус като според съда ДДС в такива случаи не се дължи. В мотивите към проекта за промени в Закона за ДДС от финансовото ведомство посочват, че "несъбираемостта на вземането се счита за вероятна, когато вземането не е било изпълнено или погасено по друг начин в продължение на 730 дни от датата на изтичането на срока за неговото изпълнение, определен в договора или фактурата, и са налице доказателства, че длъжникът не разполага с активи, срещу които да бъде насочено принудителното изпълнение".

Предложена е промяна на срока за предоставянето на обезпечение при търговия с течни горива от 7 на три дни. Според Министерството на финансите предложената промяна ще се даде възможност на фирмите да отчитат своевременно промяната на цената на горивата на вътрешният пазар, повлияна от борсови котировки на световните борси; последици от аварии и природни бедствия и др.

Данъчното облекчение за общини с висока безработица - до 2027 г.

От Министерството на финансите обясняват, че ще поискат от ЕС схемата за държавна помощ, която действаше досега и която е за инвестиции на компании в региони с 25% по-висока от средната за страна безработица да се прилага и за новия програмен период - т.е. до 2027 г.

Заради нови евроизисквания обаче схемата за държавната помощ за регионално развитие под формата на преотстъпен данък, вече ще е само за микро-, малки или средни предприятия. Освен това тази помощ няма да се предоставя на компании, които извършват дейност в секторите транспорт, лигнитни въглища, въглища, стоманодобив, енергетика, широколентови мрежи, рибарство и аквакултури, първично производство, преработка и предлагане на пазара на някои селскостопански продукти.

Тъй като предходната схема е била с действие до края на 2021 г., от Министерството на финансите предлагат корпоративният данък за 2022 г. да се преотстъпва, в случай че е подаден формуляр за кандидатстване в срок от 1 януари 2023 г. до 31 май 2023 г. И има одобрение от страна на Българската агенция за инвестиции до 30 юни 2023 г.

Действащите данъчни отстъпки

- Нулев ДДС за доставките на хляб и брашно. Ще се прилага до 1 юли 2023 г.

- 9% ДДС за парно и природен газ от 1 юли. Промяната е в сила от сила от 09.07.2022 г. и ще се прилага до 1 юли 2023 г.

- 9% ДДС за доставките на храна в заведенията, на детски пюрета и памперси, книги, за ползването на спортни съоръжения.

- Нулева ставка при акциз на електрическата енергия, втечнения нефтен газ и природния газ в срок до 30 юни 2025 г.

- Увеличава се данъчното облекчение за едно дете - от 4500 на 6000 лв.

- Нормативно признати разходи на адвокатите се увеличават от 25% на 40% от началото на 2023 г.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pvv53314155 avatar :-|
    pvv53314155
    • + 1

    Това изобщо не е добре, показва че скоро до няколко месеца се планира да има сериозни гърмежи по кредитите и бум на несъбираемите вземания.

    Нередност?
Нов коментар