🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мерките срещу инфлацията: помощи за пенсионери и данъчни намаления при горива

Засега управляващите работят по дълъг неокончателен списък. Щедростта може да доведе до още инфлация

Финансовият министър Асен Василев заяви, че обсъжданите мерки са общо за между 1.5 и 2 млрд. лв.
Финансовият министър Асен Василев заяви, че обсъжданите мерки са общо за между 1.5 и 2 млрд. лв.
Финансовият министър Асен Василев заяви, че обсъжданите мерки са общо за между 1.5 и 2 млрд. лв.    ©  Юлия Лазарова
Финансовият министър Асен Василев заяви, че обсъжданите мерки са общо за между 1.5 и 2 млрд. лв.    ©  Юлия Лазарова

Месечни добавки за пенсионери и хората с деца, отстъпка за всеки литър гориво за сметка на държавата, 9% ДДС за парно и природен газ, без акциз за електроенергията и метана. Това са част от антиинфлационните мерки, които са били обсъдени от управляващата коалиция в понеделник вечерта.

Още преди няколко седмици властта обяви, че ще предложи пакет от идеи за противодействие на растящите цени, като се чуха всевъзможни популистки предложения. В крайна сметка по информация на "Капитал" списъкът от идеи е свит до 13. И вероятно част от тях ще отпаднат или ще бъдат променени, тъй като е спорно как ще се прилагат и дали няма да засилят още повече инфлацията в страната. От тях отсъстват най-големите абсурди като таван на цени и нулев ДДС за много храни.

Днес финансовият министър Асен Василев заяви единствено, че обсъжданите мерки са общо за между 1.5 и 2 млрд. лв. и повечето от тях ще действат за около шест месеца - от средата до края на годината. Той подчерта, че все още всички идеи са на етап обсъждане и се надява окончателният им вариант да бъде оповестен в началото на следващата седмица.

За хората - добавки за пенсионери, семейства с деца и отстъпки за гориво

Най-спорни и най-скъпи са обсъжданите мерки за домакинствата. Една от тях предвижда пенсионерите да продължат да получават по 60 лв. всеки месец от юли до края на годината, като тази добавка вече ще се води "антиинфлационна". За целта са нужни над 1.2 млрд. лв., показват изчисленията на финансовото ведомство, представени на коалиционните партньори. От изказванията на социалния министър Димитър Гьоков пък стана ясно, че вероятно от 1 юли пенсиите ще бъдат индексирани с 10%, т.е. с по-голям процент, отколкото предвижда т.нар. швейцарско правило. Всичко това обаче може да генерира повече инфлация, защото директно ще доведе до повече потребление.

"Повечето обявени от правителството мерки оказват натиск върху инфлацията, а не са антиинфлационна политика и това е проблем", коментира финансистът Любомир Дацов пред БНР. Според него, ако голямата инфлация е от началото на годината, преди есента не бива да има актуализация на доходите, "за да не влезем в проинфлационен цикъл". "Компенсацията, която се дава, не бива да е цялостна, а частична - 50-60% от това, което реално се губи."

Подобен обратен ефект може да има и още една обсъждана мярка - за всяко дете под 18 години родителите да получават по 50 лв. месечно през второто полугодие. Това би струвало около 500 млн. лв. на бюджета. Според източници от управляващите идеята е получила много критики и е малко вероятно да бъде приета, като са се чули гласове и да бъде заменена с въвеждане на необлагаем минимум в размер на 413 лв. (т.е. колкото е линията на бедност) за данък общ доход. Подобна стъпка обаче означава дългосрочна промяна в данъчната система, която ще повдигне и въпроса откъде могат да бъдат компенсирани липсващите приходи.

Управляващите са разгледали и още една мярка, насочена към физическите лица - при всяко зареждане на бензиностанция хората да получават отстъпка от цената на литър гориво в размер на 25 ст. Ако схемата действа 6 месеца, загубите за бюджета се оценяват на между 120 и 150 млн. лв. Тук е бил повдигнат въпросът дали да не бъде сложен някакъв лимит за използване на отстъпката - например от по 50 л гориво месечно, както и как ще се следи дали няма злоупотреби.

Има и една точка, която ще донесе нова данъчна тежест за групата на пушачите. От средата на годината ще бъде увеличен акцизът на цигарите по силата на евродиректива, като се очаква те да поскъпнат средно с 20 ст. на кутия. Акцизът ще продължи да расте и през следващите две години, като мярката беше заложена и приета със закона за бюджет 2022. Очакваният ефект за тази година е 100 млн. лв. повече приходи в бюджета.

За фирмите - данъчни промени за по-добра бизнес среда

Голяма част от мерките за компаниите са свързани с промени в данъчни закони, целящи по-добра бизнес среда. Много от тях не са нови, но ако се приемат, вероятно ще облекчат някои фирми. Ето предложенията:

  • Вдигане на прага за регистрация по ДДС от 50 хил. на 100 хил. лв. от началото на 2023 г. Тази мярка не е нова - тя беше записана в коалиционното споразумение и ще облекчи основно малкия бизнес.
  • Понижаване на лихвата за забава от 10% +ОЛП на 4+ОЛП за физически лица и 8+ОЛП за фирми. Тя се дължи при просрочени плащания към НАП за данъци и осигуровки, комунални услуги, по някои банкови заеми и т.н. Това едва ли ще има директен ефект, но пък ще облекчи длъжниците - високата наказателна лихва понякога прави забавените плащания несъбираеми. Освен това ще остави и повече ресурс във фирмите.
  • Софтуерна фискализация. Идеята на този алтернативен начин за отчетност е да не се налага използването на касови апарати или фискални принтери. То може да се случи след промяна в Закона за ДДС, като преди това текстовете ще се дискутират и с бизнеса.
  • Въвеждане на електронни ваучери по желание. От април с тях освен храна вече могат да се плащат и комунални сметки, като лимитът им беше увеличен от 80 на 200 лв. на месец. Не е ясно какво стои зад тази идея - вероятно по-лесно използване на ваучерите, които сега са хартиени.
  • Вероятно най-спорно е предложението за 10% възнаграждение за тези, които съдействат на приходните агенции и им предоставят информация, за да разкрият схеми за укриване на данъци и осигуровки. Това може да стане с промяна в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

В енергетиката - без акциз за ток и метан, по-нисък ДДС за парно и газ

Първата мярка е приходна - облагане на свръхпечалбите от продажба на електрическа енергия, природен газ, горива, зърнени и технически култури. Тук трудността идва в определянето какво е свръхпечалба и как ще се администрира и приложи на всички дружества, част от които могат да я пренесат счетоводно в свои компании от други сектори.

Пакетът предвижда освобождаване от акциза на електрическата енергия и газа, който се използва като гориво от автомобилите. Токът принципно е акцизна стока (2 лв./мВтч) и всеки производител е длъжен да се регистрира в Агенция "Митници", за да плаща акциз. Наскоро беше предложено от това да бъде освободен бизнесът, който иска да използва соларни панели за собствена нужда. Общият ефект за бюджета от предложената мярка за електроенергията ще е около 35 млн. лв. годишно.

Автомобилите, които се движат на газ, ще бъдат облекчени със средно 15-20 ст. на килограм, като при цена на метана от 3.49 лв. в момента в страната това би означавало относително малък процентен спад в цената или връщане на нивата от няколко седмици по-рано. Тази мярка ще лиши бюджета от 5.6 млн. лв. годишно.

Допълнително се обсъжда и намаляване в ставката на ДДС на 9% при доставките на топлоенергия и природен газ. До голяма степен това би се усетило в сметките за топлата вода през идващите летни месеци и евентуално в началото на следващия отоплителен сезон. Доста по-голям ефект върху бюджета ще има свалянето на ДДС при доставките на природен газ, което ще се отрази с близо 100 млн. лв. годишно.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • + 3

    Тези пет пари не дават нито за инфлация, нито какво ще се случи в държавата след това. Тези са поставени от чужди сили, подпомогнати от икономически и олигархични субекти да свръшат определена работа. Гледат да се задъжат колкото се може по-дълго на власт, за да свършат тази работа и раздават всички налични държавни ресурси и правят безсрамно дългове. Тези са по-опасни и от комунистическите правителства, които винаги са били на принципа "след нас е потоп" когато успеят да докопат власт. Така наречената "Промяна'" ще остави в такова състояние държавата в което с години няма да може да се оправи който и да дойде след това!

    Нередност?
  • 2
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 1

    Бокаса и Патреотите загубиха изборите и от 12.май.2022г са на власт Радев и неговите хора. Близо година стана, НО... не вървим на добре.

    Нередност?
  • 3
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 3

    Мерките срещу инфлацията не може да бъдат поголовно раздаване на пари, както предвиждат някои от мерките. Това само ще засили инфлацията, вместо да я бори.

    Нередност?
Нов коментар