🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Предпоследно: за 780 лв. минимална заплата от 1 януари ще настоява социалното министерство

Окончателното решение остава на правителството и трябва да стане ясно до края на тази година. Идеята за брутно възнаграждение засега отпада

След тристранката служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров коригира нагоре своето предложение до 780 лв. вместо преди предвижданите 770 лв.
След тристранката служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров коригира нагоре своето предложение до 780 лв. вместо преди предвижданите 770 лв.
След тристранката служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров коригира нагоре своето предложение до 780 лв. вместо преди предвижданите 770 лв.    ©  Юлия Лазарова
След тристранката служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров коригира нагоре своето предложение до 780 лв. вместо преди предвижданите 770 лв.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Минималната работна заплата да стане 780 лв. от 1 януари е окончателното предложение на социалното министерство, стана ясно след днешното заседание на Съвета за тристранно сътрудничество. За да влезе в сила решението, то трябва да бъде прието от Министерския съвет. Очаква се това да случи през работните дни между Коледа и Нова година. Позицията на финансовото министерство обаче е, че ръстът на минималните възнаграждения е по-добре да се случи от средата, а не от началото на 2023 г. И засега не е ясно дали тя няма да надделее.

По време на тристранка синдикати и работодатели не постигнаха съгласие с колко да се увеличи минималното възнаграждение от догодина. Така служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров коригира нагоре своето предложение до 780 лв. вместо преди предвижданите 770 лв., с което ръстът спрямо настоящото най-ниско възнаграждение от 710 лв. ще бъде близо 10%. А с повишението от 1 април 2022 г., общо годишният ръст към 1 януари би достигнал 20%, с което леко ще надхвърли темпа на инфлацията, аргументира се Лазаров.

Без определение за брутна заплата

Решението за определяне на минимална работна заплата отново остана в ръцете на правителството. Депутатите се отказаха да гласуват промените в Кодекса на труда, които предвиждаха долният праг на възнагражденията да се фиксира като 50% от средната заплата за страната за предходната година. По тази формула, предложена от БСП, минималната заплата от догодина щеше да достигне 850 лв. Предложението беше прието на първо четене с идея да има практически ефект едва от 2024 г. Точката обаче умишлено не влезе в дневния ред на днешното заседание на парламента. Не е ясно дали ще бъде разгледана и в петък, когато е последният работен ден на парламента тази година. А така на практика ще отпадне и приетото определение за брутна минимална заплата (т.е. която не включва добавки като клас прослужено време) и която събра много негативни реакции заради хаоса, който ще предизвика.

Идеята да се въведе формула, по която да се определя минималната работна заплата, на практика стъпва на директива на ЕС за "адекватните минимални работни заплати". Тя беше приета през октомври и страната има срок от 2 години да я приложи в националното си законодателство. Някои политически сили обаче форсираха процеса, за да постигнат драстично повишение на МРЗ от 1 януари. Официално дискусията със социалните партньори за транспонирането на директивата ще започне догодина, каза министърът. Тя не задължава с конкретен механизъм, а препоръчва няколко варианта на формули, по които да се определя МРЗ. Министърът също така се изказа в полза на идеята за референтна стойност да се използва средната заплата от предходната година, а не от последните две тримесечия, каквито предложения също има.

Все още няма коментари
Нов коментар