Лекарите може да получават 24 различни вида основни заплати

Те ще зависят от стажа, обучението, пациентите, болницата и района, в който работят, сочи модел на остойностяване на лекарския труд

Доц Момчил Мавров (вдясно) и д-р Иван Маджаров (до него) представиха начина, по който ще се остойностява лекарският труд в болниците.
Доц Момчил Мавров (вдясно) и д-р Иван Маджаров (до него) представиха начина, по който ще се остойностява лекарският труд в болниците.
Доц Момчил Мавров (вдясно) и д-р Иван Маджаров (до него) представиха начина, по който ще се остойностява лекарският труд в болниците.    ©  БЛС
Доц Момчил Мавров (вдясно) и д-р Иван Маджаров (до него) представиха начина, по който ще се остойностява лекарският труд в болниците.    ©  БЛС
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Оглавяваният от депутата от ДПС доц. Петър Чобанов Институт по икономика и политики и неговият съвет по икономически политики (също оглавяван от Чобанов) изработи модел за остойностяване на лекарския труд, който беше представен от председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров и началника на кабинета на служебния министър доц. Момчил Мавров в понеделник.

Сред авторите на методиката от института, който е към УНСС, участват и бившите тв водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев, който пък бе кандидат-депутат от ВМРО. Остойностяването на лекарския труд бе посочено като пръв приоритет на служебния здравен министър д-р Асен Маджаров, който обяви, че го е възложил за изработване. Явно обаче задачата е извън способностите на държавната администрация и затова тя бе поета от Лекарския съюз, който пък вероятно е платил за изработването на проекта на Института по икономика и политики.

Моделът не посочва конкретно колко би трябвало да бъдат заплатите на младите лекари или който и да било по веригата, тъй като няма данни за заплатите по региони в момента. Министерството на здравеопазването обяви, че ще създаде работна група, такава ще има и в Министерството на финансите, които да направят точните изчисленията заедно с Института по икономика и политики.

Как ще се определят заплатите

По подобие на германската система за възнаграждение на лекарите, икономистите предлагат четири вида степени - ординатор, лекар-специалист, старши лекар и началник на отделение или клиника. Освен това във всяка степен ще има и шест ранга за всяка специалност, които ще взимат предвид стажа и професионалната квалификация на лекаря. Рангът се определя не само от годините стаж, но и от т.нар. CPD-точки, които отразяват допълнителните квалификационни курсове в рамките на следдипломното обучение. Тези курсове (и точки) ще бъдат структурирани между Българския лекарски съюз, дружествата по медицински специалности и медицинските университети.

Така лекарите в България, поне тези в болници, ще получават 24 вида различни заплати.

Освен степента и ранга, при определянето на заплатата ще се взимат предвид и нивото на компетентност на лечебното заведение (дали е най-високото ниво университетска или многопрофилна болница или е общинска или клиника с първо ниво на компетентност) и региона, в който се намира. При определянето на заплатите се цели началната минимална заплата на младите лекари да бъде минимум 50% от средната брутна заплата за конкретния регион, в който се намира лечебното заведение или 60% от средната стойност на заплатите за конкретния регион и специалност.

Авторите предлагат ежегодна индексация на заплатите с 50% от ръста на среднопретеглените реимбурсни нива на клиничните пътеки за текущата година и с 50% от ръста на хармонизирания индекс на потребителските цени през предходната календарна година.

Д-р Иван Маджаров коментира, че заплатите няма да бъдат еднакви за всички лекари с една и съща специалност,, тъй като ще се взимат предвид и вида болница, и броя пациенти, които търсят лекаря, и заплащането в съответния регион, тъй като има огромни дисбаланси в заплатите между София и другите области.

Икономистите предлагат да изготвят минимални заплати за всяка специалност за всеки регион, като за целта би трябвало да получат от Националната агенция по приходите информация за всички лекарски заплати по региони.

В отдалечените райони, в които има малък брой болници, ще има заложена фиксирана добавка за медицинския и немедицинския персонал.

Кога ще бъде готово

Според Лекарския съюз икономистите търсят устойчив модел на заплащане, който трудно да може да бъде компрометиран или атакуван, затова не позволили на лекарите да се намесват в предложения модел, който е описан на 94 страници, обясни д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

"Показателите за остойностяване трябва да бъдат всеобхватни, трябва да участват всички критерии, които имат значение за мотивацията на персонала", коментира доц. Мавров.

Д-р Маджаров коментира, че за да заработи методиката, тя трябва да бъде одобрена от работните групи към министерствата.

"Така ако лекарят си е завършил съответния курс, ще получи съответните точки и те ще може лесно да се виждат и да не се променят. Така няма опасност някой да не си развива квалификацията, защото му пречи началникът", каза д-р Маджаров.

По думите му правилата, по които ще се дават кредитни точки ще бъдат съгласувани и одобрени от министъра и трябва да се направят промени в закона за съсловната организация, за да бъде задължително продължаващото медицинско обучение.

"Притеснява ни, че често се сменят министри и парламенти. Това не би трябвало да ни кара да полагаме усилия", каза д-р Маджаров.

Все още няма коментари
Нов коментар