Бюджет 2023: Ресторантите и полицаите да почерпят*

Бюджетна комисия гласува над 375 млн. лв. допълнителни разходи, а изискването за деклариране на парите във фирмената каса и плащането на заплати в плик отпадна

При гласуването на Бюджет 2023 в ресорната комисия стана ясно, че лидерите на (не)коалицията може и да имат принципни договорки, но депутатите невинаги ги харесват
При гласуването на Бюджет 2023 в ресорната комисия стана ясно, че лидерите на (не)коалицията може и да имат принципни договорки, но депутатите невинаги ги харесват
При гласуването на Бюджет 2023 в ресорната комисия стана ясно, че лидерите на (не)коалицията може и да имат принципни договорки, но депутатите невинаги ги харесват    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
При гласуването на Бюджет 2023 в ресорната комисия стана ясно, че лидерите на (не)коалицията може и да имат принципни договорки, но депутатите невинаги ги харесват    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • След 11 часов безсмислен маратон депутатите от бюджетна комисия гласуваха куп нови разходи - основно за заплати
  • Смут внесоха предложенията на Делян Добрев за отпадане на част от приходните мерки на Министерството на финансите, което накара Асен Василев да се отрече от собствения си бюджет
  • Тази сутрин лидерите на ГЕРБ и на ПП/ДБ увериха, че бурята е в чаша вода и идеите на Василев ще се приемат с леки корекции

Увеличение на заплатите на полицаи, военни, работещите в НАП, митниците, ДАНС, Спешна помощ, РЗИ, затворите, съдебна охрана и още няколко публични структури бяха гласувани от депутатите на второ четене на Бюджет 2023 във водещата бюджетна комисия в парламента. Новите разходи, които одобриха народните представители, са общо за над 375.6 млн. лв., като те ще са за сметка на по-малко капиталови разходи. По-голямата част от тези пари ще бъде използвана за увеличение на заплатите на куп ведомства от 1 август тази година. Друга - по-малка част, е за обезщетения на земеделци, за вероизповеданията, за образование.

Така на практика и този парламент е напът да направи това, което същите хора критикуваха преди няколко месеца - да води политика на постоянно увеличение на заплати и пенсии. Рискът от подобна политика е, че тя е проинфлационна и не е особено здравословна за фиска. Ако за пет месеца са нужни над 340 млн. лв. за изплащането на новите заплати, догодина очевидно трябва да се заложат повече от двойно повече.

Депутатите обсъждаха текстовете в Бюджет 2023 над 10 часа, а голяма част от дебатите бяха свързани с това коя парламентарна група е предложила първа даден текст, тъй като до голяма степен тези на ГЕРБ, ДПС и ПП се припокриваха.

Междувременно отпадна идеята за деклариране на касовите наличности на фирмите, както и идеята заведенията да плащат заплатите на служителите си по банков път. Предложение за отпадането и на двете идеи дойде от Делян Добрев от ГЕРБ и получи подкрепата на партии извън (не)коалицията въпреки настояването на Министерството на финансите (МФ), че тези мерки са важни за борба със сивата икономика - мнение, впрочем подкрепено и от председателя на бюджетна комисия Йордан Цонев (ДПС). В сряда сутринта обаче лидерите на ГЕРБ и ПП/ ДБ обявиха, че има разбирателство за бюджета и мерките на Асен Василев ще минат с лека корекция.

Делян Добрев внесе смут с още една внезапна идея - в Преходни и заключителни разпоредби да се гласува текст, според който правителството да бъде задължено в 7-дневен срок от обнародването на закона да започне действия по премахване на дерогацията за внос на руски петрол. Според него тази поправка, която беше прокарана от предния кабинет на ПП, е облагодетелствала единствено "Лукойл". Тази драстична идея, която щеше да заплаши сериозно местния пазар на горива, обаче срещна подкрепата единствено на ДПС и в крайна сметка отпадна.

Без задължение за заплати само по банков път

Депутатите, които започнаха заседанието си в 13 часа, приеха повечето идеи за промени в данъчните закони на Министерството на финансите. Към 21 часа вечерта обаче членовете в комисията вече така се объркаха, че не знаеха какво гласуват. Именно така (по предложение на Добрев от ГЕРБ) отпадна идеята фирми с персонал 50 или повече души да са длъжни да изплащат заплатите на наетите само по банков път. Това задължение трябваше да важи и за работодатели, извършващи доставка на ресторантьорски и кетъринг услуги, независимо колко хора работят за тях. Така че заведенията отново могат да почерпят. Още повече че отпадна още едно искане на МФ към тях - ако ресторант или кетъринг фирма не издадат касова бележка при плащане на сметката, клиентът да има право да не я плати. Това също беше направено по предложение на Добрев, подкрепено от ГЕРБ, "Възраждане" и ИТН.

А финансовият министър Асен Василев призова депутатите отново да помислят дали така не пречат на приходните агенции да си свършат работата и да съберат приходите, които се очаква да съберат.

Председателят на комисия Йордан Цонев (ДПС) дори беше принуден да заяви, че "ако продължавате така, от това няма да излезе бюджет, а хаос".

Редакция претърпя и идеята дивидентите да се изплащат само по банков път, като се сложи праг от 1000 лв., под който това изискване няма да важи. Този текст влиза в сила от първи септември.

Битката на министъра с депутатите

Депутатите очевидно успяха да изнервят финансовия министър. След като гласуваха предложението на ИТН да отпадне искането за задължително предварително деклариране на стоки с висок фискален риск, Василев директно заяви, че тогава иска да отпадне и един милиард от гласуваните разходи и демонстративно напусна залата. Впоследствие при прегласуване текстът на ИТН все пак не беше подкрепен и предложението на МФ остана.

Изненадващо депутатите от "Възраждане" и ИТН подкрепиха и друго предложение на Делян Добрев: да отпадне изискването бизнесът да обявява с ДДС декларациите си и касовите си наличности. С този текст МФ се надяваше, че ще спре скритото преразпределение на печалбата.

"Поради отпадналите мерки за събираемост Министерството на финансите не подкрепя бюджета в този му вид", заяви накрая Василев.

Ден по-късно пък след лидерска среща между ПП/ДБ и ГЕРБ, Бойко Борисов, Кирил Петков и Христо Иванов обявиха, че всички предложения на финансовия министър Асен Василев за приходните мерки ще бъдат приети, но с малки корекции. Лидерът на "Да, България" Христо Иванов обяви, че е постигнато съгласие плащането на заплати само по банков път да е задължително за фирми с персонал от над 100 души.

*Допълнена на 26 юли с позицията на лидерите на управляващото мнозинство.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay

    Десно-лявата коалиция продължава с левичарските проинфлационни мерки, които наследи от предишното ППДБ правителство.

    Нередност?
Нов коментар