🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Идеите за промяна в Бюджет 2023: Основно повече заплати и помощи за земеделието

Синдикатите са доволни, а депутатите предлагат това, което критикуваха само преди няколко месеца - раздуват разходи, които не могат да се свият

Ситуацията сега е такава: който протестира - печели.
Ситуацията сега е такава: който протестира - печели.
Ситуацията сега е такава: който протестира - печели.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Ситуацията сега е такава: който протестира - печели.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • С изключение на ПП, депутати от всички останали парламентарни сили са внесли текстове с разнообразни идеи (общо над 60 на брой) за увеличение на разходите
  • Най-щедрото предложение е на ГЕРБ и ДПС - за ръст на заплати и други добавки за работещите в системата на МВР - общо 157.2 млн. лв.
  • ГЕРБ и ДПС доскоро критикуваха политиката на увеличение на заплати и пенсии, защото тя е проинфлационна и не е здравословна за фиска, но сега на практика предлагат точно това

Предложенията за промени между двете четения на Бюджет 2023 могат да се обобщят така - заплати и помощи за земеделци. С изключение на ПП, депутати от всички останали парламентарни сили са внесли текстове с разнообразни идеи (общо над 60 на брой) за увеличение на разходите и нито една за оптимизирането им, като новите харчове са предложени да са основно за сметка на капиталовите инвестиции.

Преди няколко седмици финансовият министър Асен Василев заяви, че е възможно да бъдат увеличени заплатите, както искат синдикатите с новия бюджет за 2023 година, но ако се намалят разходите на други сектори.

Най-многобройните искания на депутатите сега са именно за ръст на заплатите в различни ведомства. Някои от тях дори се припокриват, което говори, че са имали срещи с едни и същи хора. На първо място това явно са синдикатите - в кулоарите на парламента от КНСБ вече коментираха, че всички искания, издигнати на организираните от синдикатите протести за ръст на заплатите в различни институции, са удовлетворени и са внесени като предложения в парламента. Още по-странното е, че ГЕРБ и ДПС доскоро критикуваха политиката на увеличение на заплати и пенсии, защото тя е проинфлационна и не е здравословна за фиска, но сега на практика предлагат точно това.

Веднъж увеличените възнаграждения обаче няма как да се намалят, т.е. всичко предложено сега ще тежи по две в бюджета за следващата година, който отсега се очертава на дефицит.

И за МВР, и за култура, и за спешна помощ

Най-щедрото предложение е на депутати на ГЕРБ и ДПС - за увеличение с 10% на заплати и други добавки за работещите в системата на МВР - общо 157.2 млн. лв. От разбивката се разбира, че при излизане в платен годишен отпуск например, полицаите имат право на 35 лв. за пътни разходи. Сега идеята е тези пари да станат по 120 лв. Само за справка - в момента бюджетът за персонал на МВР е в размер на 2.17 милиарда лева. Всяка година тази сума расте, а резултатът от работата на полицията се вижда и с просто око (с цялото уважение към труда на всички съвестни полицаи) и той трудно може да се нарече добър.

Анблок предложение за ръст на заплатите в НАП, МВР, Спешна помощ, РЗИ, Национално тол управление, Агенцията по горите, Селскостопанска академия, болниците, заетите в сектор Култура има и БСП. Общата сметка за половин година е около 230 млн. лв. Като партията на Корнелия Нинова е била по-скромна спрямо МВР и за тях е поискала само 140 млн. лв.

Ето и някои от другите искания на партиите, които в момента гласуват заедно по много от темите:

  • За сметка на повече приходи от ДДС депутати от ГЕРБ искат да се отпуснат 5.6 млн. лв. за изграждане на лаборатория на Капитан Андреево, както и 8 млн. лв. за самолетни ракети за разсейване на градушките.
  • ДПС, ГЕРБ и ДБ искат увеличение на заплатите с 10% на служителите в затворите и съдебна охрана. За целта се искат общо 11 млн. лв. за сметка на капиталовите разходи.
  • ГЕРБ предлага 36 млн. лв. от капиталовите разходи да се насочат към увеличение на заплатите в Спешна помощ и Регионалните здравни инспекции. Подобно искане имат депутати от ДПС. То е за 23 млн. лв. за заплати само в спешната помощ.
  • От ГЕРБ искат и увеличение на заплати в културната сфера
  • ДПС предлагат увеличение на заплатите в НОИ, за което ще са нужни около 8 млн. лв.
  • ИТН отново предлагат субсидията за партиите да стане 1 лв., както и увеличения на заплати в различни структури.

И малко за строежи и земеделие

ОТ ДПС настояват минималния осигурителен праг за земеделците да остане на сегашните нива от 710 лв. и да не се увеличава до 780 лв. Това си е традиционна политика на партията, чиито избиратели са от земеделски райони. Пак по тази логика от партията искат още 170 млн. лв. за компенсации на земеделските производители заради поскъпнали торове, фуражи и т.н. От ГЕРБ пък настояват за 20 млн. лв. за компенсации на пострадали от природни бедствия земеделци.

ДПС са поискали 1.45 млн. лв и за изграждане на столова и ремонт на българската гимназия в Молдова, ГЕРБ - за строеж на спортна площадка в същото училище.

Бойко Борисов, Делян Пеевски и Христо Иванов пък са се подписали под предложение да се отпуснат 310 хил. лв. за ремонт на старата джамия в Пазарджик.

Обсъждането на предложенията предстои следващата седмица, когато Бюджет 2023 трябва да бъде приет окончателно.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар