🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Окончателно: Фирмите ще декларират касови наличности над 50 хил. лв. всяко тримесечие

Компаниите с над 100 души персонал ще са задължени да плащат заплатите им само по банков път

Идеята на финансовия министър Асен Василев клиентите на заведенията да не плащат сметката, ако не получат касов бон, не получи подкрепа.
Идеята на финансовия министър Асен Василев клиентите на заведенията да не плащат сметката, ако не получат касов бон, не получи подкрепа.
Идеята на финансовия министър Асен Василев клиентите на заведенията да не плащат сметката, ако не получат касов бон, не получи подкрепа.    ©  Велко Ангелов
Идеята на финансовия министър Асен Василев клиентите на заведенията да не плащат сметката, ако не получат касов бон, не получи подкрепа.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Дивидентите над 1000 лв. ще се изплащат само по банков път
  • Ако ресторант или кетъринг фирма не издадат касова бележка при плащане на сметката, клиентът има право да не я плати
  • Въвежда се и задължително предварително деклариране на превозите на стоки с висок фискален риск

Повечето промени в данъчните закони, които Министерството на финансите предложи с Бюджет 2023 с цел борба със сивата икономика, вече са приети окончателно. Така фирмите със 100 и повече заети ще са задължени да изплащат заплатите им само по банков път. Изключение от това правило ще има само за временните селскостопански работници, решиха депутатите при окончателно гласуване на Бюджет 2023.

Остава и изискването компаниите да декларират кешови наличности в каса, но ако те заедно с вземанията към собственици и служители надхвърлят 50 хил. лв. Това ще става на тримесечна база и не с ДДС декларациите, а с тези по ЗКПО и ЗДДФЛ.

Същите тези текстове предизвикаха среднощен смут между управляващите преди дни. В ресорната комисия депутати на ГЕРБ, ИТН и "Възраждане" подкрепиха предложенията на Делян Добрев (ГЕРБ) изискването за заплатите и за декларирането на касовите наличности да отпаднат. На сутринта обаче последва среща между лидерите на ГЕРБ и ПП/ДБ, след която беше съобщено, че бюджетът няма да се бламира. А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дори заяви драматично, че ако не бъде приет внесеният от финансовия министър Асен Василев бюджет, правителството пада.

За заплатите и дивидентите

Първоначалното предложение на финансовото ведомство предвиждаше дружества с персонал 50 или повече души да са длъжни да изплащат заплатите на наетите само по банков път. Това задължение трябваше да важи и за работодатели, извършващи доставка на ресторантьорски и кетъринг услуги, независимо колко хора работят за тях. Но като краен текст депутатите приеха праг от 100 наети за всички.

Министърът на финансите Асен Василев пък заяви, че има договореност с Асоциацията на търговските банки да бъдат премахнати таксите за теглене и за обслужване на пари от сметка, в която хората получават пари от заплати, социални помощи и пенсии. Няма да има и такси за теглене на суми от банкомат, собственост на банката, в която е разкрита тази базова сметка.

Според приетите текстове от 1 септември се създава такъв вид сметка, при която се извършват операции по нареждане на титуляра, включително и теглене на суми в брой, за тях не се заплащат такси, когато са за сметка на получени средства от трудови възнаграждения, пенсии, помощи и обезщетения по социално осигуряване и социално подпомагане, стипендии за ученици, студенти и докторанти. Сметката за основни операции се обслужва безплатно от банката.

Промяна има и в първоначалната идея дивидентите да се изплащат само по банков път. По предложение на депутати от управляващото мнозинство беше сложен праг от 1000 лв. Над който дивидентите ще трябва да се плащат само по банков път. Промените са разписани в Закона за ограничаване на плащанията в брой.

Въвежда се и задължително предварително деклариране на превозите на стоки с висок фискален риск. Такива са например месо, риба, яйца, мляко, плодове и зеленчуци и т.н. (виж пълния списък тук). Това изискване ще е за стоки, чийто превоз започва от територията на друга държава - членка на Европейския съюз, или трета страна и завършва на територията на България или започва от територията на страната и завършва на територията на друга държава членка, както и превози на територията на страната. Очакваният ефект за тази година е 530 млн. лв. повече приходи и 740 млн. лв. допълнително догодина.

Влиза в сила и още една мярка - преди да направят плащане към компания, която изпълнява договор по обществена поръчка, публичните структури (с някои изключения като БНБ, дипломатическите служби, парламент и съдебна власт) ще са задължени да уведомяват НАП и митниците за предстоящи плащания от бюджета към физически и юридически лица.

Как ще се декларират касовите наличности

Министерството на финансите искаше и с ДДС декларациите си компаниите да подават информация всеки месец за предходния данъчен период за "общата сума на налични парични средства в касите", както и "размер на вземания по разчети със собственици и персонал, когато надхвърлят праг от 10 хил. лв. По последни данни над 300 хил. дружества са регистрирани по ДДС. Мартин Димитров и група народни представители обаче предложиха.

Идеята ако ресторант или кетъринг фирма не издадат касова бележка при плащане на сметката, клиентът да има право да не я плати обаче отпадна.

Депутатите одобриха и облагането на свръхпечалбите на енергийните дружества за попълване на фонд "Сигурност на енергийната система".

Депутатите започнаха работа първо по преходните и заключителни разпоредби на държавния бюджет, с които се изменят редица други закони. Увеличение на заплатите от август ще получат полицаи, военни, работещите в НАП, митниците, ДАНС, Спешна помощ, РЗИ, затворите, съдебна охрана и още няколко публични структури. Новите разходи, които одобриха народните представители, са общо за над 300 млн. лв., като те ще са за сметка на по-малко капиталови разходи. По-голямата част от тези пари ще бъде използвана за увеличение на заплатите, друга - по-малка част, е за обезщетения на земеделци, за вероизповеданията, за образование.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 2

    Дано не Ви се стори дребнаво, но във втория абзац в израза "вземанията към собственици и служители надхвърлят 50 хил. лв" е лекинко неточен. Вземанията са ОТ някого /физически или юрид. лица/, могат да бъдат и ПО липси и начети, напр.
    А задълженията на дружествата са КЪМ клиенти, служители и др.

    Нередност?
Нов коментар