ДДС за ресторантите остава 9%, данъчните оценки на имотите няма да се променят, май

Големите компании получиха исканото облекчение за новия по-висок данък печалба

Според председателя на бюджетна комисия Йордан Цонев новият данък за големите компании е първа крачка към уеднаквяване на данъчните ставки в ЕС.
Според председателя на бюджетна комисия Йордан Цонев новият данък за големите компании е първа крачка към уеднаквяване на данъчните ставки в ЕС.
Според председателя на бюджетна комисия Йордан Цонев новият данък за големите компании е първа крачка към уеднаквяване на данъчните ставки в ЕС.    ©  Велко Ангелов
Според председателя на бюджетна комисия Йордан Цонев новият данък за големите компании е първа крачка към уеднаквяване на данъчните ставки в ЕС.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Заведенията отново си излобираха да се облагат с преференциален ДДС от 9% поне още една година. За сметка на това фитнесите и туроператорите, чиято ставка също беше намалена заради ковид кризата, от 1 януари вече ще дължат 20% ДДС.

Депутатите искаха да отпаднат и текстовете в Закона за местните данъци и такси, с които се предлагаше общините да могат да увеличават данъчните оценки на имотите, съответно това да доведе до по-висок данък сгради. Тъй като работата им бе хаотична и самите те на моменти не знаеха какво точно гласуват, реално приеха това да не се случи. Така вероятно "грешката" ще остане да бъде поправена в зала.

Накратко това е есенцията от гласуванията на второ четене на данъчните промени от депутатите от водещата бюджетна комисия в парламента. Предстои другата седмица текстовете да бъдат гледани и в пленарна зала, където не е изключено да има промени. Като цяло обаче почти всички идеи на Министерството на финансите, които предизвикаха някакъв обществен отпор (независимо дали са добри или не), отпадат при гласуване в парламента.

Заведенията са големият печеливш

Заведенията май ще са един от най-големите печеливши - хем ще запазят преференциалната си ставка по ДДС, хем отпаднаха и всички идеи за изсветляване на сектора. Министерството на финансите се опита да въведе няколко мерки в тази посока, но депутатите отхвърлиха текста, според който заведенията, категоризирани с повече от една звезда, ще са длъжни да изплащат заплатите на служителите си само по банков път. Няма да се облагат и бакшишите на персонала, отпада и идеята ако не се издаде касов бон клиентът да може да си тръгне без да плати сметката.

За сметка на това фитнесите ще се облагат с 20% от началото на 2024 г., както и туроператорите за пакети в ЕС.

Без промени при имотните данъци

Депутатите почти отхвърлиха и текстовете, които даваха право на общините да въвеждат различни промили за данък сгради според вида и местоположението на имотите, както и да актуализират данъчните оценки. Идеите предизвикаха голям дебат, още повече, че данъчните оценки не са пипани от над 15 години и не отговарят на пазарните реалности, но ако се съди по дебата в ресорната комисия, желанието е да отпаднат. Само че депутатите не разбраха какво гласуват и на практика се прие да останат. Вероятно обаче при второ гласуване в пленара зала грешката ще се поправи, тъй като по-високите данъчни оценки ще вдигнат автоматично и данък сгради, а това не се харесва на ГЕРБ и ДПС.

Големите компании получиха облекчение за новия данък

Депутатите приеха искането на големите компании облагането с по-висок данък да е при облекчени условия през първите години от въвеждането на допълнителен национален корпоративен данък в размер на 15%. Той е за големи български групи, както и дружества и места на стопанска дейност на големи чуждестранни групи в България. Условието е годишните приходи в консолидираните финансови отчети на групата да са най-малко 750 млн. евро през поне 2 от последните 4 данъчни периода.

Това, което се гласува (по предложение на Делян Добрев от ГЕРБ) е да се прилага облекчение за съществена стопанска дейност. То предвижда възможност за изключване за целите на изчисляването на допълнителен данък на фиксирана възвръщаемост от съществени стопански дейности, изчислена въз основа на стойността на дълготрайни материални активи и изключване на допустими разходи за възнаграждения. "Директивата предвижда облекчението за съществена стопанска дейност да се определя като сума от: 5% от балансовата стойност на материални активи, за всяко съставно образувание, намиращо се в юрисдикцията и 5% от разходите за заплати на служителите, които извършват дейности в тази юрисдикцията за определена данъчна година. Но може да се въведе 10-годишен преходен период, през който размерът от 5% може да се замени с по-висок за съответните календарни години, започвайки с 10% за 2023 г. за изключването на база разходи за заплати и 8% за материални активи, като тези проценти намаляват до 5% с течение на времето (т.е. до 2032 г.)", според данъчни консултанти.

Според представители на чуждите бизнес камари това означава за бюджета около 70 млн. лв. по-малко приходи, но пък без него България ще се лиши от конкурентното си предимство на ниското данъчно облагане.

Зам-финансовия министър Георги Клисурски пък заяви, че така разликата в корпоративния данък най-вероятно ще отиде в друга държава. И даде пример с "Лукойл България"- тъй като те имат ДМА в размер на 2.8 млрд. лв., ще излязат на счетоводна загуба "и няма да платят никакъв корпоративен данък".

Да почерпят и земеделците

Изненадващо минаха и предложенията на депутата от ГЕРБ Десислава Танева да се освободят от облагане всички субсидии до 100 хил. лв., които земеделските стопани получават като физически и като юридически лица. Това означава около 200 млн. лв. по-малко приходи в бюджета догодина.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 1

    Посланието е - намерете си депутати, които да защитават вашите икономически интереси, реално, а не само на думи. Най-добре, ако имат бизнес във вашия бранш.

    Нередност?
Нов коментар