Коментар | Стоиш и чакаш... за касова бележка

Промените в данъчните закони за догодина - големият печеливш са заведенията

Ричард Алибегов от Българска асоциация на заведенията беше гост на няколко пъти на бюджетна комисия в парламента.
Ричард Алибегов от Българска асоциация на заведенията беше гост на няколко пъти на бюджетна комисия в парламента.
Ричард Алибегов от Българска асоциация на заведенията беше гост на няколко пъти на бюджетна комисия в парламента.    ©  Цветелина Белутова
Ричард Алибегов от Българска асоциация на заведенията беше гост на няколко пъти на бюджетна комисия в парламента.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако има сектор, който от сърце може да почерпи депутатите в парламента, то това са заведенията. Защото са единствените, чиито интереси бяха напълно защитени при гласуването на данъчните закони за догодина. Без дори да им се налага да протестират, постигнаха оптималното - запазиха си ниската преференциална ставка по ДДС без насреща да трябва да предприемат каквато и да е сериозна мярка за изваждане на светло на иначе доста посивелия сектор. Фен групата на заведенията в парламента е огромна - преференцията им гласуваха депутатите от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Възраждане", но нямаше и особено яростна съпротива от ПП/ДБ.

Ползата от тази сделка между собственици на ресторанти и политици обаче май е само за договарящите се. Държавата доброволно се лиши от стотици милиони приходи от ДДС и отново показа на останалия бизнес, че ако успее да лобира добре, може да си издейства лична преференция. Другите фирми обаче се сдобиха с по-високи разходи за труд (заради вдигнатата минимална заплата и по-високия максимален осигурителен праг), повече административни задължения (трябва да декларират куп необлагаеми доходи), а едрите компании - с нов по-висок корпоративен данък.

И за да сме напълно честни, все пак се прие един невероятно иновативен (хаха) текст за борбата със сивата икономика - клиентът има право да задържи (да не се бърка с изобщо да не плати!) плащането на стойността на стока или услуга, ако не му бъде издадена касова бележка. Т.е. - стоите и чакате и не плащате, докато например пикочният ви мехур не ви откаже от тази кауза. Или нечий злобен поглед. Стоите и чакате не само при посещение на ресторанти и заведения, а и във фризьорския салон, и в кварталната бакалия, дори и ако ви поискат такса за ползване на тоалетната на някоя крайпътна отбивка.

Почти сигурно това няма да напълни бюджета, но пък ви дава законен начин да се освободите негативната емоция, натрупана през деня: бонус идеи във видеото тук.

Но най-неприятно усещане оставя слухът, че тази (без извинение) глупост е била изтъргувана от финансовия министър Асен Василев срещу 68 млн. лв. повече за култура, поискани от ГЕРБ и ДПС. И че това не е никаква промяна в правенето на политика, а претоплено меню отпреди няколко години, което е по-скъпо, но за сметка на това отдавна е загубило каквито и да е вкусови качества.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар