Почти сигурно: Максималният осигурителен доход става 3750 лв.

Минималната заплата и осигурителният доход за самоосигуряващите се стават 933 лв. от 1 януари, а максималният праг за земеделски стопани ще се определи в зала

По традиция депутатите отново се объркаха и са на път да сътворят поредна законова каша - в желанието си да оставят осигурителния праг за земеделците на ниво от тази година, на практика го премахнаха
По традиция депутатите отново се объркаха и са на път да сътворят поредна законова каша - в желанието си да оставят осигурителния праг за земеделците на ниво от тази година, на практика го премахнаха
По традиция депутатите отново се объркаха и са на път да сътворят поредна законова каша - в желанието си да оставят осигурителния праг за земеделците на ниво от тази година, на практика го премахнаха    ©  Велко Ангелов
По традиция депутатите отново се объркаха и са на път да сътворят поредна законова каша - в желанието си да оставят осигурителния праг за земеделците на ниво от тази година, на практика го премахнаха    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Максималният осигурителен праг се увеличава с 350 лв. и от 1 януари 2024 г. ще е 3750 лв. Това решиха депутатите от ресорната бюджетна комисия в парламента при второ четене на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за догодина. Предстои текстовете да бъдат разгледани и в пленарната зала, но ако се съди по гласуването в комисия, вероятно тази стойност ще бъде приета окончателно.

По традиция депутатите отново се объркаха и са на път да сътворят поредна законова каша - в желанието си да оставят осигурителния праг за земеделците на ниво от тази година, на практика го премахнаха. Така се наложи прегласуване на законовите текстове на няколко пъти в комисията, но в крайна сметка крайното решение ще се оформи при гласуване на текстовете в пленарната зала.

Минималната работна заплата за страната става 933 лв. От догодина тази сума се определя и като минимален осигурителен праг за свободните професии.

Осигурителният доход е сумата, от която се изчисляват и се удържат осигурителните вноски към държавата. Максималният осигурителен доход (МОД) пък е прагът, над който парите не подлежат на облагане с осигуровки, а само с подоходен данък.

Кой и как засяга

В момента максималният осигурителен доход е 3400 лв. Тоест хората, които получават брутен месечен доход от заплата или по договор за управление в размер на тази сума или по-висока, на месец дължат за осигуровки 1111 лева. При ръст до 3750 лв. от началото на следващата година разходите за осигуровки на един нает ще нараснат с около 100 лв. на месец.

Увеличението му ще засегне около 163 хил. души, които по данни на НОИ към началото на 2022 г. са били с облагаем месечен доход над 3400 лв. Около 25% от тях са IT специалисти, 11% са от здравеопазването, държавното управление е около 6%, следвани от консултантския бизнес с 4.2% и финансовия сектор - 2.5%.

Без решение за осигурителния доход на земеделците

Цялото объркване на депутатите дойде от желанието на ГЕРБ и ДПС да се гласува по-малко увеличение на минималния осигурителен доход за земеделските производители. В момента той е 780 лв. Имаше предложения той да се запази и догодина или да стане 810 лв., но тези предложения не бяха приети. Не се прие обаче и сумата, която предлага Министерството на финансите - 933 лв. А това според председателя на бюджетна комисия Йордан Цонев означава, че догодина такъв праг за земеделците няма да има. Крайното решение ще се вземе в пленарната зала.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    western_ avatar :-|
    western_
    • - 2
    • + 19

    най лесната крава за доене - хората с високи доходи. Вместо да запушат течовете и да намалят кражбите, те наказват високопроизводителните хора

    Нередност?
  • 3
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 1
    • + 14

    Неприятното е, че ни смятат за балъци и че все едно сме им длъжни да гласуваме за тях, просто защото "няма за кой друг". Проблемът не са 40-50 лв. отгоре, а че докато ГЕРБ/ДПС си лобират за техните селски тарикати, ППДБ се правят на много принципни и режат собствения клон, на който стоят, отново. Сори ама аз бях дотук.

    Нередност?
  • 7
    oix39371817 avatar :-@
    TM
    • + 1

    До коментар [#3] от "Rational":

    Направо са си проблем 40-50 лв. Реално на кой друг му намаляват заплатата? На никой в държавния сектор (там само се вдигат) и няма такова нещо като намаляване на заплатите. Аз не съм съгласен да ми взимат допълнително 50 лв от моя джоб (буквално), за да си закрепят левичарския бюджет. Раздават за щяло и нещяло и на който си поиска,а пък на хората, които с честен труд си изкарват доходите им го набиват. Ай сиктир.

    Нередност?
Нов коментар