🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Човекът на покрива", който предпочита да инвестира в Стара Загора вместо в Германия

Стефан Шоселов    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Смелост. Това е ключовата дума за Стефан Шоселов. "Без риск няма успех. Нещата обаче стават с умерен риск. Преценяваш възможностите, пазарите и тръгваш смело напред", казва той.

Шоселов е важно име в старозагорския бизнес, разказва "Капитал". Той регистрира първата частна фирма в града през 1989 г. След като пробива в Германия, днес неговата "Новотехпром" работи предимно за българския пазар, за който са предназначени 70% от произведената продукция. Покривните конструкции и стенни профили на старозагорската компания покриват 85% от нуждите на строителството на търговски и индустриални обекти в България. С тях са изградени по-голямата част от търговските хипермаркети, индустриалните, логистичните и спортните бази, както и много селскостопански обекти в страната.

Стефан Шоселов оглавява бизнес организации и участва в обществения живот на Стара Загора. Председател е на КРИБ, начело е на борда на директорите на Индустриална зона "Загоре", зам.-председател на Конфедерацията на работодателите "Тракия" в Южна България, активен член на Клуба на работодателите. Казва, че намира време за всичко това, защото вярва, че България има добър потенциал, който трябва да се развие през следващите години.

История

Пазарният глад е това, което движи разрастването на бизнеса на Шоселов. Той стартира преди 30 години като вносител на индустриална и климатична техника. "Постепенно обаче нашите клиенти поискаха да внасяме и термоизолационни панели, защото една хладилна камера се състои от хладилни агрегати и термоизолационни панели. По този начин станах представител на ThyssenKrupp и започнах да внасям от тях термоизолационни панели, тъй като на територията на Балканите все още нямаше такива производители", казва той.

Следващият глад е за окантващи профили, с които се закопчават панелите на хладилното съоръжение. Така постепенно предприемачът започва да внася метал и оборудва самостоятелно производство.

Един от ключовите моменти в кариерата му е решението да инвестира в Германия. Това се случва по времето на управлението на Жан Виденов. "Икономическата ситуация тук беше ужасна", обяснява Шоселов. Инвестицията му е в бивш автосервиз близо до Динслакен, който той превръща в логистичен склад - общо около 250 хил. германски марки. Това обаче му дава достъп до германски контакти и връзка с местния бизнес, което се оказва безценно в бъдеще. "Ако си коректен и веднъж влезеш в тази верига на германския бизнес, нещата стават много по-лесни", казва той.

Така десет години по-късно, когато ThyssenKrupp затварят завода си в Динслакен, му предлагат съвместна инвестиция в България. Шоселов отказва, защото обемът, който търси световният концерн (1.2 млн. кв.м годишно), е непосилен за местния пазар според него. Вместо това той изкупува част от линиите на затворения завод и ги изнася в България.

Центърът в Германия затваря врати преди около година, когато бизнесменът решава да се съсредоточи изцяло върху работата в България. "Цялата ми печалба е реинвестирана тук", обяснява той решението си. Днес "Новотехпром" разполага с логистичен център в Австрия, който подпомага търговската дейност на компанията. За работата там се грижи дъщерята на предприемача - Антония. Синът му Радослав пък е икономически директор на компанията в България и пръв помощник в бизнеса. Държи и 10% в компанията, като естествено основният пакет от 90% е на бащата.

Рискът и успехът

Днес, когато се връща назад , за да проследи пътя си, Шоселов казва, че определено смелостта е това, което му е помогнало. Другото важно условие според него е да не се отчайваш от неуспехите, а успехите да те мобилизират за повече работа.

Имал е много трудни моменти в бизнеса си. Така, например по време на икономическата криза през 2008 г. губи 2.5 млн. евро. "Цената на металите падна рязко, започнах да продавам под 150 евро на тон от покупната цена. Това, че предприех смело тази стъпка и продадох голяма част от стоката си, намалих загубите наполовина, иначе те щяха да стигнат до 5 млн. евро, казва Шоселов. Точно по това време фалират и много големи строителни фирми в България.

Фирмата оцелява и оборотът на "Новотехпром" за 2018 г. е 40 млн. лева, като бележи ръст от 6-7%.

В публикувания консолидиран отчет за 2017 г. се виждат приходи от дейността от 37 млн. лв., което е с над 9 млн. лв. повече от постигнатото предходната година. Печалбата също е възходяща - от 3 на 4 млн. лв. за 2017 г.

Сив сектор - ниски заплати

На срещата с бизнеса на "Капитал" миналата година инвеститорът обясни, че единственият начин хората да се върнат в градове като Стара Загора е вдигането на заплатите на приемливо равнище. От бизнес гледна точка това го притеснява, защото непрекъснатият ръст вдига разходите му. От друга, той има отговор на въпроса. "В момента калкулираме за нацепването на тон метал 30 лв., а за разкрояване на листове - 20 лв. Същите неща в Германия ще бъдат съответно около 90 и 60 евро. Има как да вдигнем стойността на услугата, на нашата продукция веднага." Това ще резултира според него в моментално вдигане и на заплатите на работниците му. Проблемът обаче, казва той, е сивият сектор.

Шоселов дава пример с редица малки производства, които работят на сиво или дори на черно и свалят цените непрекъснато, защото си спестяват дължими суми. Това е нелоялна конкуренция и тя сваля цените, казва той. Ако държавата реши този проблем, неговият бизнес ще вдигне стойността на някои услуги, което ще бъде последвано от увеличение и на заплатите.

Производство

"Новотехпром" разполага с пет производствени бази. Три от тях се намират в местността Голеш край Стара Загора и имат обща производствена и складова площ от 50 дка. През последните години компанията активно използва европейските субсидии, за да модернизира изцяло производството си, да автоматизира и роботизира част от производствените процеси. Усвоените средства, по-голяма част от които по програма "Конкурентоспособност", са от порядъка на 8 млн. лева. "Конкуренцията в Европа е много голяма и ако не се използват европейски програми, времето за възвръщане на инвестицията става прекалено дълго", казва Шоселов.

С машините, които е закупила фирмата му през 2018 г. и началото на 2019 г., е успял да увеличи с 30% производителността на труда и да намали с 40% разходите за електроенергия при производството на т.нар. окантващи профили. Всеки месец "Новотехпром" внася около 3000 тона метал, за да изпълни поръчките на своите клиенти. Работи с доставчици от Италия, Австрия, Австралия и Южна Корея. Прави богата гама от трапецовидни и вълнообразни метални профили. Така клиентът има възможност да получи всичко необходимо от една ръка.

Стефан Шоселов се гордее, че притежава най-модерното оборудване за това производство в Европа. На една производствена линия в "Новотехпром" работят само двама души, а излизат по 1 тон готови профили на минута. В предприятието работят 100 души. Плановете на Шоселов са и през 2019 г. да използва възможностите на програма "Конкурентоспособност", като закупи нова линия за производство на покривни елементи – метални керемиди. Общата инвестиция в този проект ще бъде в размер на около 900 хил. лв.

Опит по проекти с европейско финансиране

Компанията има до момента четири успешни проекта по европейските програми, като повечето от тях са минали петгодишния период на мониторинг от управляващия орган. Първият проект на "Новотехпром" е от 2013 г. по ОП "Развитие и конкурентоспособност на българската икономика" и е на стойност 515 584 лв. Той дава възможност на старозагорското предприятие да закупи и внедри в производството си профилираща линия за производство на студено огънати профили с височина от 18 до 50 мм, както и линия за производство на гама профили.

Следващият проект е по същата програма и е насочен към подобряване на конкурентните предимства и пазарните позиции на "Новотехпром". Инвестирани са в производството 999 147 лв., като основният актив е линия за дълбоки трапецовидни профили . Следва проект по ОП "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика. Инвестиции за подобряване на енергийната ефективност". Благодарение на този проект "Новотехпром" закупува линия за студено огънати трапецовидни профили, устройство за пакетиране на листов материал, както и товарна инсталация за битова, гореща вода. Инвестираните по проекта средства са в размер на 515 000 лева.

Опирайки се на добрия опит, придобит по европейските проекти, "Новотехпром" днес разработва проект за подобряване на енергийната си ефективност по ОП "Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 година". Той е на стойност 557 000 лева и дава възможност на предприятието да закупи огъваща машина, абкант преса, въздушен гейтов компресор и автоматизирана система за мониторинг на енергопотреблението.

Ефектът от европейските пари

След внедряването на модерните линии за производство, закупени с помощта на европейските средства, "Новотехпром"успява да се нареди сред най-добрите производители на студено огънати метални профили на покриви и стени в Европа. "Благодарение на реализираните инвестиции по европейските проекти спряхме на 100% вноса на подобни профили от Западна Европа. Преди тези профили се внасяха в страната предимно от Германия", казва предприемачът. Според него ефектът от европейските програми за България е особено важен в периода 2008-2009 г. - времето на икономическата криза. Тогава те са основен източник за инвестиции в икономиката и дават възможност за създаване на нови работни места. Благодарение на средствата, които българският бизнес получи по европейските програми, увеличихме и износа на страната ни, казва Стефан Шоселов.

"През 2018 г. се отчита повишение на износа с близо половин процент, като очакваме в продължителен план още по-голям ръст като резултат от по-високата производителност на труда и ефективността на производствения процес в България", допълва Шоселов. Според него, ако българският бизнес успее да увеличи производителността на труда чрез ефективност в производството, това ще даде добра възможност за значително увеличение на заплатите. Така голяма част от хората, отишли да работят в чужбина, ще се завърнат в страната си. Препоръката на собственика на "Новотехпром" е фирмите, които са реализирали успешно европейски проекти и продължават да разширяват производствения си капацитет в направлението, в което работят, да имат възможност да набират повече точки при кандидатстване по европейските програми.

"Има и фирми, които закупуват машини със средства по европейски проекти, държат ги по складовете и след преминаването на периода на мониторинг от страна на управляващия орган ги продава", казва Шоселов. Според него тази практика трябва да бъдат ликвидирана, за да могат работещите фирми да получат още по-добри възможности.

Клиентите

С конструкции на старозагорската фирма са изградени около 80% от магазините "Кауфланд", всички магазини "Джъмбо", големите логистични бази на "Лидл", столичната зала "Арена Армеец", халетата на бившия автомобилен завод в Ловеч. Почти няма голям обект в България, в който да не присъстваме с нашите покривни и стенни профили, казва с гордост Шоселов. Извън България "Новотехпром" продава в Румъния, Македония, Косово, Гърция, Турция.

От тази година фирмата ще започне производството и на метални керемиди, които навлизат все повече в строителството на еднофамилни и жилищни кооперации и в България. Сега българските строители разчитат на вносни метални керемиди предимно от Румъния.

Специалното издание "Капитал Градове: Стара Загора" може да намерите в библиотеката на "Капитал" - тук. Изданието е по проект на Икономедиа за информиране относно политиката за сближаване на Европейския съюз (Кохезионна политика), съфинансиран от ЕС.

На 4 април 2019 г. ще се проведе Среща на бизнеса в Стара Загора и региона. Дискусията е част от проект на Икономедиа за информиране в областта на политиката на сближаване на ЕС (т.нар. Кохезионна политика). Целта на срещата е разкаже за проектите, успехите, предизвикателствата и възможностите за развитие в областта, както и да създаде предпоставки за ефективен диалог между активните компании в региона и местната власт. Повече информация за лекторите, темите и мястото на провеждане може да намерите на страницата на събитието - тук.

Все още няма коментари
Нов коментар