🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Музей, ресторант и 3D мапинг шоу за моста на Колю Фичето край Бяла

С 8 млн. лв. по оперативна програма "Региони в растеж" мостът ще бъде реставриран, но и ще бъде построена сграда в съседство

Това е идейният проект на фирма "Инжпроект"
Това е идейният проект на фирма "Инжпроект"
Това е идейният проект на фирма "Инжпроект"    ©  Община Бяла
Това е идейният проект на фирма "Инжпроект"    ©  Община Бяла
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мостът над река Янтра, който Колю Фичето завършва през 1867 г., скоро ще има нов облик. С ремонт по оперативна програма "Региони в растеж" паметникът на културата ще се сдобие и с ресторант и музей. Общата прогнозна стойност на обществената поръчка с възложител община Бяла е 8.6 млн. лв. с ДДС, а крайният срок за подаване на оферти е 27 април.

Освен консервацията на т.нар. Беленски мост, който е в лошо състояние от години и се използва само като пешеходен, поръчката включва и изграждането на сграда, в която ще се намират музей, ресторант и други обслужващи помещения, както и зоната около моста. Избраният изпълнител ще има две години да завърши заданието.

Критерии в търга са "оценка на качество на организацията на персонала" с тежест 60% и цена с тежест 40%.

От община Бяла дадоха подробна информация за проекта в отговор на "Капитал".

Какво ще е новото

Идейният проект за реконструкцията на Беленския мост е изготвен от фирма "Инжпроект".

Новата двуетажна сграда ще е с РЗП 690 кв.м (виж снимките). В сградата ще има ресторант, музей, обслужващи помещения, зала за прожекции, магазин за сувенири. "Основната концепция на музея ще бъде да представи историята на Беленския край, но по интересен интерактивен и атрактивен начин, което ще включва експозиция (постоянно подържана и актуализирана от музейните работници), която разказва историята на паметника на културата и Беленския край, восъчни фигури на личности, свързани с историята на паметника на културата, прожекции на интерактивно съдържание и документални филми", пишат от общината.

За Кольо Фичето и Беленския мост австроунгарският учен Феликс Каниц казва: "И тоя скромен човек в потури и абичка не знае, че с Беленския си мост е построил най-голямата хидравлическа постройка на Балканския полуостров извън Цариград."

Що се отнася до ресторанта, от общината изтъкват, че по път I-5 от Републиканска пътна мрежа в посока Русе - Велико Търново няма нито един. "Съществуват три крайпътни заведения в района, но те са в обратна посока на пътя, т.е. Велико Търново - Русе. Концепцията на ресторант "Беленски мост" е той да не бъде поредното крайпътно заведение ("капанче"), а да предлага на посетителите си добро обслужване, панорамна гледка и уникална атмосфера", казват от общината. Вeчер там се планира да има прожекции на 3D мапинг шоу.

Предисторията

Паметникът на културата е в окаяно състояние, има пукнатини, обрасъл е с растителност, а най-сериозният проблем към момента е рушащата се облицовка от каменни плочи на моста, обясняват от общината. При високите води на Янтра в основните на моста се затлачвали дървета и постепенно устоите се подкопавали.

Местната власт обяснява, че досегашните й инициативи за набиране на средства стигали само за козметични ремонти.

Община Бяла уточнява, че разполага със съгласуван инвестиционен проект във фаза "идеен проект" заедно с всички необходими одобрения, съгласувания и разрешения за реализацията му. Основният проблем с недвижимата културна ценност е, че ако в близко бъдеще не се вземат мерки за нейната консервация и реставрация, то тя ще бъде загубена за идните поколения, твърдят от общината.

Тъй като става въпрос за недвижима ценност на културното наследство с национално значение, проектът е преминал през няколко институции. Имало е две обсъждания - публично обсъждане на проекта на 18 април 2018 г. и обществено - на 11 септември 2019 г.

На 23 юли 2019г. община Бяла е получила становище на министъра на културата за съгласуването на проекта.

Получени са становища и от РИОСВ - Русе, за съгласие за реализация на инвестицията и за липса на необходимост от извършване на оценка върху въздействието на околната среда на инвестицията, както и за разрешение за осъществяване на инвестицията.