🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Умни" пътни знаци ще управляват трафика около "Цариградско шосе"

Общната ще инвестира 4 млн. лв за да може в реално време да контролира движението и да обособява нискоемисионни зони

По "Цариградско шосе" често се образуват задръствания
По "Цариградско шосе" често се образуват задръствания
По "Цариградско шосе" често се образуват задръствания    ©  Надежда Чипева
По "Цариградско шосе" често се образуват задръствания    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

София ще направи плаха крачка към обособяването на т. нар "умни улици" с информация в реално време и повече сигурност. Първите електронни табла и знаци с променливо съдържание се предвижда да бъдат монтирани на бул. "Цариградско шосе" при възела с бул. "П. Яворов". Те ще информират шофьорите за задръстванията и метеорологичните условия, ще пренасочват трафика, а също така ще бъдат използвани при въвеждането на нискоемисионни зони при замърсяване на въздуха.

Преди седмица общината обяви търг за избор на фирма, която да достави и монтира въпросните табла и знаци, като прогнозната стойност е 4 млн. лв без ДДС. Финансирането засега не е осигурено, но се планира средствата да бъдат отпуснати от общинския бюджет.

"Целта е да се подава информация относно транспортните задръжки по бул. Ситняково", бул. "Евлоги и Хр. Георгиеви", бул. "В.Левски", бул. "Цар Освободител" и всички основни пътни артерии в района, така че при задръствания и/или инциденти, да се пренасочва трафика към алтернативните маршрути", обясниха от общината за "Капитал".

Таблата ще подават информация за пътната ситуация и трафика по пътя на водачите, а знаците с променливо съдържание ще бъдат използвани за обособяване на улични коридори с променлива посока на движение в зависимост от трафика и времевия интервал. Те ще служат и при обособяването на зони с ниски емисии, каквито София планира да въведе следващата година, и други подобни регулации, изискващи подаване на информация в реално време. Броят на знаците и таблата, както и тяхното разположение ще станат ясни след анализ и проект на изпълнителя.

Очаквайте до 2026 г.

Срокът за подаване на оферти от кандидатите е 12 април. След като общината избере изпълнител, което най-рано би могло да се случи през есента на годината, дейностите ще продължат цели две години. А това значи, че проектът за пътни знаци и табла ще е изцяло изпълнен чак в края на 2023 г. Общината обаче планира да поднови договора след това, като го удължи за още две години, което значи, че всичко би трябвало да е напълно готово чак към началото на 2026 г. В стойността на поръчката (4 млн. лв без ДДС) е включена сумата след подновяване на договора - тоест, за общо 4 години.

Условия към изпълнителите

С по-голяма тежест (60%) са критериите към техническото предложение на кандидатите по обществената поръчка. Най-много точки носи начинът на управление на дейностите по поръчката, следвано от предложения гаранционен срок за таблата и знаците. Цената е с тежест 40%, като ценовото предложение трябва да включва цена за техническо оборудване (50т.) и цена за проектиране, монтаж и пускане в експлоатация (50 т.).

Изискването към участниците е да са вписвани в Централния професионален регистър на строителя за извършване на дейности от втора група, трета категория, като ще трябва да докажат това. Нужна е и застраховка "Професионална отговорност", както и реализиран минимален общ оборот от 4 млн. лв., изчислен на база годишните обороти за последните три приключили финансови години.

Все още няма коментари
Нов коментар