Ключови пътни ремонти в "Младост" и "Дружба" могат да започнат тази година

София е обявила търг за 3.8 млн. лв без ДДС за кръгово кръстовище към "Студентски град", за обновяване на "Самоковско шосе" и ул. "Димитър Пешев".

Велоалея в жк "Младост" 4    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Обновяване на бул. "Самоковско шосе" и обособяване на велоалея, кръгово кръстовище при пресичането на булевардите "Андрей Ляпчев" и "Св. Климент Охридски" между "Младост" и "Студентски град", както и разширение на ул. "Димитър Пешев" в "Дружба", която прави връзката с бул. "Цариградско шосе". За тези важни за града проекти Столичната община е обявила обществена поръчка с прогнозна стойност 3.8 млн. лв. без ДДС.

Намеренията изглеждат похвални, след като настилките на въпросните улици са в доста лошо състояние, веломрежата - разпокъсана, а тротоарите - тесни или липсващи. Срокът за приключването на ремонтите след като бъде избран изпълнител, е до четири месеца. Което значи, че ако няма обжалвания, работата по улиците ще приключи в края на тази или в началото на следващата година.

Срокът за подаване на оферти е 10 май.

Какво ще се прави

Първата обособена позиция включва изграждането на велоалея и тротоари на бул. "Симеоновско шосе" между бул. "Копенхаген" и околовръстния път. Предвижда се велоалеята да е на едно ниво с тротоара, като ще се обвърже със съществуващата и бъдеща такава, предвидена по продължението на булеварда.

При кръстовището с ул."Инж. Г. Белов" ще бъде направено разширение към съществуващата спирка, която пък ще се премести. В участъка от ул. "Владичина ливада" и ул. "Цветна градина" велотрасето се предвижда да слиза на уличното платно за сметка на едната пътна лента. То ще бъде отделено от автомобилното движение с делинеатори. Прогнозната стойност за този участък е 1.8 млн. лв. без ДДС, а срокът за изпълнение - 120 дни, или четири месеца.

Втората позиция е с цена от 800 хил. лв. без ДДС и предвижда изграждане на кръгово кръстовище между бул. "Андрей Ляпчев" и "Св. Климент Охридски". Общината е решила, че това е най-удачният вариант за кръстовището, което е основната пътна връзка между жк. "Студентски град" и "Младост". При тази малка цена за обекта обаче остава неизвестно защо досега не е бил изпълнен, след като мястото е конфликтно от поне 10 години.

Кръговото кръстовище е проектирано с две ленти за движение по 4.5м. Ще бъдат изградени и тротоари (1.5 - 2.5 м) и бордюри. Срокът за изграждането е два месеца и половина.

На трето място, общината търси изпълнител за разширението на ул. "Димитър Пешев" в "Дружба" в частта ѝ между ул. "Обиколна" и ул. "Цариградско шосе", както и за прилежащото изграждане на тротоари и велотрасе. В момента тя е изключително натоварена, защото служи за връзка на източните квартали на града с бул. "Цариградско шосе" в посока центъра или Пловдив и освен това е пряка връзка с кв. "Горубляне".

"Разширяването на габарита на съществуващата улица ще доведе до нормализиране на движението в района", пише в документацията на поръчката. В момента тя е широка 9м, но след реконструкцията новата широчина на пътното платно ще е между 12 и 12.25, а тротоарите ще са широки между 2 и 2.25 м. Общината предлага за позицията 1.2 млн. лв. без ДДС, а срокът за ремонта е 75 дни, или два месеца и половина.

Изисквания

Условието е всеки участник в търга да подава оферта само за една от позициите. С най-голяма тежест в критериите за избор на изпълнител са предложената цена (60%), следвана от технологията и организацията на изпълнението (16%), общият срок (10%) и др. Срокът за подаване на оферти е 10 май.

Участниците трябва да имат опит в пътното строителство и да са изпълнявали проекти, подобни на избраната позиция, през последните пет години. За да кандидатства за първата позиция, кандидатът трябва да е реализирал оборот от 3 млн. лв за последните три финансови години, за втората - 1.5 млн. лв., а за третата - 2 млн. лв. Включени са и изисквания към персонала и квалификацията му.