🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

По 330 лв. на брой излизат новите сензори на светофарите в София

Цената им не е по-различна от тази на бутоните за заявка, но е доста завишена по мнение на експерти

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като по-рано през седмицата София обяви, че заменя старите бутони за пешеходци на светофарите със сензори, естествено възникна въпросът колко ще струва това на софиянци. От Столичната община първо заявиха само, че те няма да излязат по-скъпо от старите и ще са към договора за поддръжка, а после обясниха за "Капитал", че фирмата, която ги произвежда и инсталира, е тази, с която е сключен той - консорциум "Трафик мениджмънт София". Справка на "Капитал" показа, че за доставка на бутон той е предложил впечатляващата сума от 317.74 лв. за бутон, а за монтажа му - още 11.25 лв. А щом по думите на общината цената е почти същата, то излиза, че един нов сензор струва близо 330 лв.

На пръв поглед тази сума изглежда необичайно висока както за инсталирането на старите, "аналогови" бутони за сигнал, така и за новите сензори, твърдят експерти, с които "Капитал" се свърза. Източник на медиата коментира, че капацитивен сензор струва левче, силовото реле, което представлява електромеханичен превключвател - 2 лв., а плексигласовата кутия е близо 100 лв. При поръчката на по-голям брой обаче сумата намалява драстично, тъй като може да се направи матрица. При 1000 бройки например цената би била максимум 10 лв.

Бърза справка в интернет показва, че безконтактен инфрачервен бутон с алуминиева платка струва 33 лв. Сензор за безконтактно отключване на врата с инфрачервена технология пък се продава в Amazon за 24.22 долара (или 40.27 лв.). Това не е особено изненадващо предвид факта, че технологичното решение е доста просто - зад черната кутия се слагат сензор и LED лампа, които се свързват с електрическа верига, предаваща сигнал към светофара. За пример - сензорите, които се поставят в ароматизаторите, за да улавят движение, струват по 1.40 лв. с ДДС. А те не са никак по-различни.

Трудно е все пак да се изчисли колко точно струва използваният от изпълнителя сензор, защото в изискванията към обществената поръчка липсват подробности, а в техническото му предложение точно тази част от системата е пренебрегната откъм описания. Така не се казва с какви характеристики трябва да е контролерът, с каква система трябва да си "говори" - все неща, от които зависи формирането на цената.

Един от вариантите бутоните и сензорите да излизат по-скъпо е, ако имат условия за добра защита от вандализъм, но това, както всеки може да се убеди, едва ли е случаят - именно защото старите бутони са изпочупени, се заменят с нови. Които впрочем не изглеждат по-надеждни.

По-скъпият търг

Сумата за доставка на един бутон за заявка на фаза от пешеходец от 317.74 лв. фигурира в сключения договор на общината с изпълнителя на светофарната поддръжка - консорциум "Трафик мениджмънт София". В него влизат фирмите "Ес Ди нет комюникейшънс" и "Трейс груп холд", които отговарят за поддръжката от 2018 г. Срокът на договора е четири години, което значи, че фирмите ще продължат да се грижат за светофарните уредби до 2022 г. Сумата, която общината е договорила за този период, е 13.8 млн. лв. без ДДС. Когато избираше изпълнител в търга от 2017 г., общината реално увеличи средствата за месечна поддръжка двойно в сравнение с предишната обществена поръчка. Така, от 40 хил. лв. те нараснаха до 80 хил. лв.

Според договора консорциумът отговаря за поддръжката на 366 светофарни уредби и 41 пешеходни светофара. В момента общината иска да замени бутоните със сензори на общо 200 светофара със счупени или липсващи бутони, което, изглежда, ще струва 66 хил. лв. При повреда всеки стар бутон оттук насетне ще се заменя със сензор. Засега такива има на общо три кръстовища - на ул. "Константин Величков" и ул. "Пиротска", бул. "Константин Величков" и бул. "Възкресение", бул. "Шипченски проход" и ул. "Иван Димитров-Куклата".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    neptun avatar :-(
    neptun
    • + 1

    Нащте фирми само качествени продукти предлагат. А качеството е скъпо!

    Нередност?
  • 2
    coffee.bean avatar :-|
    coffee.bean
    • + 2

    Крадат със гъ.зовете си. 10 пъти е завишена цената. Засмукват като прахосмукачки.

    Нередност?
  • 3
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 1

    Оф, пак явен пример за корупция и злоуптреба с обществени средства. Няма ли как да се сигнализира за такива порочни практики? В това има повече смисъл, отколкото да разбера последните новини около Мегън и Хари.

    Нередност?
Нов коментар