🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как Бургас реши проблема с вечно миришещите и мръсни контейнери за боклук

Въведената преди година иновативна система за сметосъбиране предотвратява разпиляването на отпадъците от улични животни

Контейнерите са затворени, докато не бъде натиснат лостът с крак
Контейнерите са затворени, докато не бъде натиснат лостът с крак
Контейнерите са затворени, докато не бъде натиснат лостът с крак    ©  Атанас Станчев
Контейнерите са затворени, докато не бъде натиснат лостът с крак    ©  Атанас Станчев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Шумни камиони, бързащи служители с оранжеви жилетки, обикновено пречещи на движението, разтоварване на контейнери, изсипване, връщане, миризма... С тази рутинна процедура са свикнали повечето жители на българските градове. Затова и може би изразът "иновации в сметосъбирането" звучи доста странно и далечно. В Бургас обаче от миналата година те са съвсем реални и сега градът вижда ефекта от новата си система за сметопочистване. Която между другото е проста, но ефективна.

Тя има няколко плюсове. На първо място, събирането на отпадъците става изцяло автоматизирано, без никаква човешка намеса. Единствено шофьорът на събиращата отпадъка машина управлява чрез джойстик крана, с който се вдигат контейнерите. Това само по себе си прави процесът много по-кратък - в рамките на минута и половина, а шумове почти липсват. Второ, което е и по-важното - контейнерите са затворени и така боклукът не се разпилява, а улиците са по-чисти. Това води автоматично до третата полза - уличните котки и кучета, а в Бургас и гларуси, не могат да използват кофите като място за хранене, което рязко намалява боклуците около кофите, а и популацията на бездомните животни. Има и още нещо - липсва вероятността да бъдат "пропуснати" контейнери, тъй като маршрутът на движение на сметоизвозващия автомобил е програмиран и се следи постоянно.

По стъпките на промяната

Фирмата, която интегрира новата система в града, е "Нелсен чистота". В началото на 2019 г. тя печели търга на общината за сметоизвозване и поддържане на улици. Предложената цена е 59.03 млн. лв без ДДС при прогнозна стойност на поръчката от 65.25 млн. лв. След допълнителни дейности по заявка на общината, сумата всъщност става 64.9 млн. лв без ДДС, става ясно от договора между общината и "Нелсен чистота". Фирмата е изцяло собственост на "Титан Интернешанъл Холдинг" на Иво Иванов.

Миналата година "Нелсен чистота" спечели поддръжката на столичните райони Искър", "Панчарево" и "Кремиковци" и "Банкя", "Връбница" и "Нови Искър", но подобни нововъведения липсват в София. Дружеството участва в обединението "Титан София Изток", заедно със свързаното с Кирил Домусчиев "Ай Ес Ви трейд".

Как работи

Системата, която прилага "Нелсен чистота" в Бургас всъщност е базирана на технология на италианската фирма Nord Engineering, която отговаря за сметопочистването в големи градове като Париж, Барселона, Рио де Жанейро, Флоренция, Севиля, Истанбул и много други, посочват от община Бургас за "Капитал". Иновативното в нея са както новите контейнери, така и новите сметоизвозващи машини и специализираните хардуер и софтуер за управление и контрол.

Подмяната на старите контейнери с нови и интегрирането на системата започва през 2019 г., като към момента вече е обхванала 90% от локациите за сметосъбиране. Новите контейнери са метални, боядисани с антибактериална боя, която е и негорима. А за да не влизат животни, които да разпиляват отпадъка, както е във всеки друг български гард, капакът им е постоянно затворен. Начините да се отвори са чрез педал или ръчно, чрез дръжка, поставена върху него. Така се предотвратява и пълненето с вода при валежи.

"Съществено предимство на новите съдове е наличието на вани в долната част където генерираният от отпадъците инфилтрат се задържа и не изтича върху настилката", обясниха от община Бургас.

Друг важен детайл е, че контейнерите нямат колела и се поставят направо върху земята или специално обособени места. Това предотвратява възможността да се преместят от гражданите или, както често се случва, да се ползват за запазване на места за паркиране.

Събирането на отпадъците пък става със специализирана машина с кран. Тя захваща, повдига и изпразва контейнера, след което го връща на мястото му. Цялата тази операция става автоматизирано - чрез джойстик, които се управляват единствено от шофьора, и приключва за по-малко от 90 секунди.

Какви са предимствата

По-малкото време, нужно за целия процес, липсата на допълнителни работници и устойчивостта на контейнерите, води до ефективност, тъй като намалява разходите по поддръжка и замърсяването на околната среда. Количеството отпадъци, което може да извози на един курс специализираният сметоизвозващ автомобил е около 11- 13 тона, а броят на обслужените съдове е между 50 и 60.

Освен това системата има и надстройка за подвижна миялна, която позволява вътрешно и външно измиване на контейнерите и тяхната дезинфекция. Когато се използва, тя просто се поставя на мястото за стандартната система за сметосъбиране.

Друго предимство е, че системата е интегрирана и позволява на всеки един автомобил, включен в нея, да обслужва всички видове контейнери - надземни, подземни, полуподземни, индустриални, както и такива с вместимост между 2250 до 7000 литра.

"Предвид всички тези предимства, внедряването на система NORD намира все по-широко одобрение и подкрепа от страна на гражданите. Освен това смяната на старите, мръсни и постоянно отворени съдове с новите като цяло подобрява облика на града", обясняват от община Бургас.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bln1529995220568762 avatar :-P
    Georgi Raykov
    • - 1
    • + 5

    В Западна Европа отдавна я има тази система. Огромни са плюсовете наистина. Надявам се това да стигне до всички БГ градове възможно най-бързо.

    Нередност?
  • 2
    pkd38688879 avatar :-|
    pkd38688879
    • - 1
    • + 7

    Би било коректно като журналисти да не пускате такива половинчати статии само с половината/лъската част от информацията.
    - Да, има нов начин за сметосъбиране.
    - Да, при сметосъбирането минава само един камион с шофьор.
    - Да, гларусите вече не могат да ровят в кофите.
    - В тези казани се рови също толкова лесно като в старите
    - Тези казани поне не могат да се местят

    Какви са проблемите обаче:
    - миризмата не е намаляла. Всъщност има сериозен проблем с подземните съоръжения - явно не се мият и в центъра, където са разположени смърди ужасно.
    - сметосъбирането на един от новите казани е почти двойно по-бавно (като време) спрямо стария начин с двойката работници
    - новите казани са почти с 50% по-големи, заради което: се събират по-рядко и имат време да се вмиришат повече, често заемат място на пътното платно и пречат на нормалното движение на колите и/или пречат на пешеходците, защото често са поставени на тротоара и го заемат/препречват изцяло

    Нередност?
  • 3
    borkar avatar :-|
    borkar
    • + 3

    До коментар [#2] от "pkd38688879":

    + за реалистичния коментар!

    Нередност?
  • 5
    sfasaf avatar :-?
    sfasaf
    • - 1

    Я, какви чудеса се случват в градове, в които избирането на кмета не зависи от циганския електорат...

    Нередност?
  • 6
    antibg avatar :-|
    Dick Dickerson
    • - 2

    До коментар [#5] от "sfasaf":

    Избирането на кмета в Бургас става с гласовете на най-голямата човешка измет от Сливен, Карнобат, Айтос, Руенския Балкан, Странджата и още десетки палатки, паланки и землянки в тази част от страната, преселила се в Бургас за да получава 500лв заплата. Колкото до самата технология на сметосъбиране, устойчивостта на процеса и последващата обработка на отпадъка - по-добре да не започвам да ви обяснявам. ГЕРБ, та дрънка!

    Нередност?
Нов коментар