🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Готови за ремонт 2.0: ул. "Иван Шишман" започва да се асфалтира

Временната настилка ще се ползва до пролетта на 2022 г., когато ще започне същинският ремонт

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В началото на тази седмица ще започне поредната инфраструктурна операция на малката търговска улица "Цар Иван Шишман". Две от експлоатационните дружества към Столична община - "Софийска вода" и "Топлофикация София", ще трябва да положат временна асфалтова настилка, докато не дойде време за "същинския" ремонт на улицата, който се очаква да започне през пролетта на следващата година.

Така на практика улицата ще се асфалтира два пъти, като това се налага заради удобството на живущи и граждани, които искат временно спасение от праха и разкопките. Живущите и бизнесът на улицата са в постоянна комуникация с общината още отпреди разкопаването ѝ и излагат своите притеснения и искания чрез инициативния комитет "Ремонт Шишман".

Асфалтовата настилка няма да струва нищо на общината, защото разходът ще се поеме от двете дружества като част от дейностите за подмяна на тръбопровода и ВиК мрежата под формата на възстановяване на нарушената настилка, обясни за "Капитал" зам.-кметът на строителството на Столичната община инж. Ангел Джоргов. "Двете дружества така или иначе имат предвидено възстановяване на настилката с по-малка дебелина", коментира той.

И така до пролетта

Асфалтирането ще започне в близките дни, в зависимост от времето. После, през пролетта на 2022 г., реално ще започне ремонтът на улицата, такъв, какъвто в голяма степен е по проект. Той върви "в комплект" с реконструкцията на площад "Ал. Невски" - двата обекта са в една обща обществена поръчка, която беше обявена в края на август тази година. Тя е на обща стойност 19.5 млн. лв. без ДДС, от които близо 4 млн. лв. са за ремонта на ул. "Шишман". На 15 октомври предстои да стане ясно кои са фирмите - кандидати в търга.

Джоргов коментира, че очаква избраният изпълнител да започне работа през април-май 2022 г. и ремонтът да приключи в края на лятото, през август-септември. "Пет месеца е срокът, като улицата ще се ремонтира на етапи, с временни участъци", казва той.

По принцип предишните очаквания бяха да има обявена поръчка за зоните още през март тази година, за да може ремонтите да започнат лятото. А ако общината беше направила така, имаше вероятност реконструкциите да започнат още това лято и нямаше да има нужда от временна настилка. Според зам.-кмета обаче така или иначе работите по подземната част на улицата е трябвало да започнат само след края на отоплителния сезон и да свършат преди началото на следващия, така че сега всичко се случва в добра последователност.

"Дори и да имахме избран изпълнител, нямаше как да започне работа, защото "Софийска вода" и "Топлофикация" приключват преди идването на зимата с дейностите си. За мен е нормално да има временна настилка на една толкова натоварена централна улица с толкова много търговски обекти, за да не се пречи на хората", обясни той.

"Шишман" - като нова и със закачени по фасадите лампи

Когато пък бъде избран изпълнител, той ще трябва да осъществи проекта за улицата към обществената поръчка с осигурено европейско финансиране още от 2017 г. В крайна сметка няма да има "кардинални намеси", казва Джоргов, като добавя, че най-вече се предвиждат различни цветове на настилките.

Най-голямата "болежка" на проекта - поставянето на кашпи и декинги, също е под въпрос. Вероятно, ако има такива, те може да са само сезонни и да се поставят например само през лятото, казва зам.-кметът, като добавя, че "това не касае цялостния проект и строителните работи". Затова в бъдеще ще има възможност да се реши този въпрос, от който пък ще зависи и дали ще се намаляват паркоместата.

Допуска се и вариант за окачено между фасадите осветление вместо поставяне на стълбове предвид размерите на улицата и недостатъчно широкия тротоар, по който и без лампи разминаването е трудно. "Ако има такова желание, ще предложим закачено по фасадите осветление, но това изисква съгласие на етажните собствености, което е труден процес. Предстои да видим", казва зам.-кметът. "Това ще бъде първата централна улица, обновена изцяло - с напълно подменена инфраструктура, и ремонтирана отгоре. Надявам се в бъдеще на още такива примери", добавя Джоргов.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qol16250481381063303 avatar :-|
    Величко Величков
    • + 1

    Г-н Джоргов, през последните два месеца на учебната година си позволихте да копаете с огромни багери над главите на преминаващи стотици ученици от две училища и пешеходци.През м.юли 2021г към 80% от улицата беше готова за асфалтиране,най-доброто време за асфалтиране беше тогава м.юли-м.септември.До първия учебен ден 15 септември 2021г можеше да се асфалтира основно поне участъка от ул. Аксаков до ул. "Гурко" и до началото на октомври 2021г цялата улица. Безхаберието на монополните структури - Столична община , Топлофикация и Софийска вода не учудват никой. Над тях е небе.

    Нередност?
Нов коментар