Четири фирми наддават за ремонта на пл. "Ал. Невски" за 14 млн. лв.

Това са "Трейс", "Парсек груп", "Фармвил" и "Булстрой-монтажи". Отделно върви търг и за реконструкцията на ул. "Шишман" и "6-ти септември" за 5.4 млн. лв.

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нова обществена поръчка, нова страница. Такава се надява да отгърне София, след като спря заради некачествена работа договора на избрания преди три години изпълнител за реконструкцията на площад "Ал. Невски" - "ПСТ груп", и заедно с това отложи с години ремонта на ул. "Шишман". Оттогава много неща се промениха - проектът за новата визия на знаковото за София пространство претърпя редица изменения, така че в крайна сметка почти нищо няма да се промени въпреки усвояването на парите. А ул. "Шишман" се изчисти от скандали покрай предвидените декинги и по-малко паркоместа.

В петък стана ясно и кои са фирмите, които трябва да превърнат новите проекти в реалност. Спечелилите предишните търгове "Джи Пи груп" (за "Шишман") и "ПСТ груп" (за пл. "Ал Невски") този път не са подали оферти.

Кой иска да ремонтира "Ал. Невски"

За пространството около храм-паметника на стойност 14.3 млн. лв. са се включили "Парсек груп" на Бончо Бонев заедно с "Растер юг", собственост на Антоан Муртов и Радослав Костов. Двете фирми често участват заедно в консорциуми за различни поръчки като ВиК търга в Пловдив, обхода на Пловдив, ремонта на две улици в кв. "Илинден". "Парсек груп" участва самостоятелно и в първата позиция на поръчката - за ремонта на централните улици "6-ти септември" и "Иван Шишман".

Друг кандидат е "Трейс груп холд", която изпълняваше ремонта на бул. "Тодор Каблешков" и последно спечели една от станциите на бъдещото метро до "Левски-Г". Състезава се и обединение между "Фармвил", която е собственост на притежаваната от Николай Цветанов и Васил Стефанов "Аруна адвайзъри", и "БКС озеленяване" на Наталия Русева (дружеството е без реализирана печалба за миналата година).

Самостоятелна оферта е подала фирмата "Булстрой-монтажи" с управител Цветан Кордев и собственик Цветелина Персийска. Двамата са и в управлението на "Климатроник", която спечели заедно с още четири фирми друг столичен търг - за доставка на печки.

Новата стара визия

В последния си вариант проектът за пл. "Ал. Невски" в голяма степен предвижда запазване на сегашното състояние - паркингът около площад "Александър Невски" ще остане, а паветата ще бъдат пренаредени, вместо да бъдат заменени с плочи от сив гранит. Което пък повдига въпроса за какво точно ще се похарчат милионите.

Единствената по-забележима промяна ще е обособяването на пешеходна зона от площада до ул. "Г. Раковски". По този начин изглежда, че общината по-скоро се застрахова от критики, но все пак ще усвои 14.13 млн. лв. без ДДС, колкото е бюджетът за новия проект. Повече за това какво предвижда проектът вижте тук.

Наддаването за "Шишман" и "6-ти септември"

Другата обособена позиция е за довършване на т. нар. "Зона 2", която включва ул. "Иван Шишман" и ул. "6-ти септември" в частта ѝ от "Граф Игнатиев" до "Славянска". Ремонтите трябваше да се случат още през 2018 г., тъй като бяха включени в големия проект за Графа, но заради големите скандали тогава кметът Йорданка Фандъкова предпочете да отложи дейностите за след изборите през 2019-а и уж да предотврати всички възможни проблеми.

В позицията се включват три кандидата. Единият е обединение между строителната "Геострой", част от групата на "Геотехмин" на Цоло Вутов, и "АВ билд" на Александър Василев, чиято печалба за 2020 г. е 569 хил. лв. Самостоятелно се състезава "Парсек груп" на Бончо Бонев, която напоследък кандидатства по столични поръчки като трасето на трамвай 5, ремонта на бул. "Първа българска армия" и две улици в кв. "Илинден". Именно обединение с нейно участие спечели търг за ремонт на гарата в Стара Загора.

Третият кандидат е обединение между "Галчев инженеринг" на Марияна и Любомир Галчеви, които са нейни съдружници и управители, и занимаващата се със строителството на жилища "Ситипрогрес" на Жана Янева.

"ПСТ груп" спечели търга от 2017 г. за обновяването на площада с оферта 17.8 млн. лв. без ДДС, но общината прекрати договора ѝ и в крайна сметка плати само 4.6 млн. лв. за дейностите по ул. "Московска" от ул. "Г. С. Раковски" до "Дунав", както и за ул. "11 август" от "Дунав" до градинката "Кристал", ул. "6-ти септември" в частта ѝ от "Цар Освободител" до "Аксаков", градинката "Св. Климент Охридски" и бул. "Васил Левски" от "Цар Освободител" до кръговото на булеварда.

Засега изглежда сигурно, че въпреки големия поток от хора "Шишман" няма да е пешеходна, а тротоарите ще бъдат приравнени към пътното платно (както е в частта до "Св. Седмочисленици"). Проектът към поръчката предвижда и поставянето на кашпи и декинги на мястото на някои от паркоместата, но дали това ще се случи ще зависи от живеещите и бизнеса на улицата.

Сега започва временното асфалтиране на улицата, след като беше разкопана за подмяна на топлопровода и ВиК мрежата. Тя ще се прави от експлоатационните дружества "Топлофикация София" и "Софийска вода" и няма да струва нищо на общината. Очакванията са, като бъде избран изпълнител, тя отново да се асфалтира, този път с настилките по проект.

Успоредната улица "6-ти септември" пък почти няма да се промени. Единствено се предвижда да се обособят повече паркоместа при градината "Св. Седмочисленици", вероятно защото много родители се оплакват, че няма къде да паркират, за да оставят децата си в близкото училище. И тук ще се изграждат подземни контейнери.