🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Централната власт не иска децентрализация, а зависими и послушни кметове

Около това мнение се обединиха градоначалниците на най-богатите общини в България по време на Срещата на бизнеса в Софийска област

Кметовете на Мирково (Цветанка Йотина), на Самоков (Владимир Георгиев), на Ботевград (Иван Гавалюгов), на Пирдоп (Ангел Геров) и Росен Христов от Vivacom (от ляво надясно)
Кметовете на Мирково (Цветанка Йотина), на Самоков (Владимир Георгиев), на Ботевград (Иван Гавалюгов), на Пирдоп (Ангел Геров) и Росен Христов от Vivacom (от ляво надясно)
Кметовете на Мирково (Цветанка Йотина), на Самоков (Владимир Георгиев), на Ботевград (Иван Гавалюгов), на Пирдоп (Ангел Геров) и Росен Христов от Vivacom (от ляво надясно)    ©  Цветелина Белутова
Кметовете на Мирково (Цветанка Йотина), на Самоков (Владимир Георгиев), на Ботевград (Иван Гавалюгов), на Пирдоп (Ангел Геров) и Росен Христов от Vivacom (от ляво надясно)    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Общините мечтаят от години за децентрализация - делегиране на пари, правомощия и отговорност към тях.
  • Централната власт поема ангажимент да я сбъдне, но от десетилетия не го изпълнява.
  • Кметовете споделиха своите идеи как да се случи това на Срещата на бизнеса в Софийска област.

Кметовете са на първа линия в сблъсъка с гражданите и бизнеса, те са тези, които могат да стимулират инвестициите, разкриването на работни места и да борят сивата икономика, но са поставени в почти изцяло зависимо положение от държавата. Това споделиха кметове от общините Мирково, Самоков, Ботевград и Пирдоп по време на Срещата на бизнеса в Софийска област, част от поредицата "Капитал Градове".

Почти всички кандидат-депутати обещават необходимата на общините финансова и административна децентрализация, но влязат ли във властта - не изпълняват ангажимента си, "за да може кметовете да са зависими и послушни". Това каза Ангел Геров, кмет на една от най-богатите общини в България - Пирдоп. В града се намира най-голямото предприятие у нас - медодобивната "Аурубис" с приходи близо 7.4 млрд. лв. за 2021 г. Средната брутна заплата в града е третата най-висока в страната - 1936 лв., изпреварвайки дори софийските нива.

"Много хора си мислят, че ходим по златни павета. Не, ходим по разбити улици. Общината не получава нито една стотинка, различна от такса смет и такса сгради", посочи Геров. Той припомни, че до 1999 г. данък общ доход е постъпвал в общините, но оттогава в местния бюджет не влиза нито лев. По думите му кметовете са тези, които могат да направят така, че инвестициите не просто да нараснат, ами да нараснат стотици пъти.

"Ние сме тези, които можем да осигурим терени за потенциалните инвеститори, да осигурим експерти. Разговорът с едрия бизнес винаги опира до липсата на кадри. Как да имаме подготвени кадри като Министерство на образованието решава какви училища и паралелки да има. Ние имаме професионални училища, които вместо специалисти по минно дело произвеждат счетоводители и бизнес администратори", допълни кметът на Пирдоп.

"Много хора си мислят, че ходим по златни павета. Не, ходим по разбити улици. Общината не получава нито една стотинка, различна от такса смет и такса сгради", сподели Ангел Геров, кмет на община Пирдоп.

Държава мащеха

"Ние дълго можем да си говорим с кметовете за децентрализация, но никой не ни чува", каза от своя страна кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов. В Ботевград се намира петата най-голяма компания в страната - "Сенсата технолоджис" за производство на сензори с 3600 служители. Гавалюгов посочи, че България е единствената страна в Югоизточна Европа, в която никаква част от данъка върху доходите на физически лица не остава в региона. "В Словения този процент е 100, в Сърбия се разпределя по различни показатели. Тук има идеи в тази посока, но никой няма желание да се случи. Оставени сме сами да се грижим за територията на общините и това ни принуждава да търсим всякакви механизми, включително да лобираме и да търси помощ от фирми. Тази помощ обаче не е безвъзмездна и понякога изпадаме в неловка и неудобна ситуация. Дори една малка част от плоския данък да остава в общината по местоживеене - 20%, това пак би ни направило по-самостоятелни и по-ефективни", каза кметът на Ботевград.

По думите му това би помогнало в борбата със сивата икономика: "Когато сме пряко заинтересовани от това приходите да остават при нас, ще сме мотивирани за спазване на трудовото законодателство. Знаете, че в строителството, в дърводобива и други все още има доста сив сектор. Инспекция по труда няма ресурса, няма и информацията, с която ние често разполагаме. Ние имаме повече възможности в тази посока."

Владимир Георгиев, кмет на Самоков, предложи от своя страна част от актовете за превишена скорост да остават в общините и да се използват за инфраструктура или дори за подпомагане на местните структури на МВР. Няма никаква техническа пречка това да се случи, посочи от своя страна Росен Христов, старши мениджър "Корпоративни продажби" във Vivacom. Компанията е изградила смарт наблюдение в над 46 общини. "Когато стартирахме разговорите с кметовете, първото нещо, което ни питаха, е дали има начин наблюдението да бъде обвързано с глоби. Има. България е държавата в Европа с най-голямо покритие на 5G мрежа - 95% от територията. Трябва да се възползваме от тази свързаност", каза Христов.

Христов добави, че след като се подобри пътната инфраструктура - отново болна тема на някои общини в Софийска област като Самоков - идват и умните решения за паркинги и управление на трафика, които могат да се отразят на качеството на живот.

Отговорният бизнес в помощ на регионите

Когато държавата липсва, се налага бизнесът да изземва функции, обясни Цветанка Йотина, кмет на Мирково. На територията на общината се намира третата най-голяма компания в България - "Елаците - Мед", част от групата на "Геотехмин". "Компаниите в Средногорието са дом на най-големите предприятия в страната, те формират между 5 и 7% от БВП", посочи Йотина.

По думите й компаниите разбират проблемите на общините и често като отговорни бизнеси доброволно помагат за разрешаването им. В рамките на програмата "Нашето зелено утре" на "Геотехмин" много общини в Средногорието са засадили различни видове растителност. Компанията е финансирала закупуването на сметосъбираща машина, на кола за социалния патронаж, на мерки за енергийна ефективност в детската градина и др. "Благодарни сме за това и отговаряме с бързи адекватни решения за техните бизнеси", каза Йотина.

Все още няма коментари
Нов коментар