🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пъстрият регион край столицата

Изданието за Софийска област от поредицата "Капитал Градове" разказва за силната икономика и обичайният проблем с хората и инфраструктурата в региона

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

София не е България, не е дори Софийска област. София-окръг може да няма собствен административен център и да е силно разпокъсана географски, но дали въпреки или благодарение на столицата, областта се развива уверено, на места успоредно с големия град, който обичайно "изсмуква" силите на околностите.

Софийска област е домакин на някои от най-големите компании в страната като националния шампион "Аурубис", добивните "Елаците-Мед" и "Дънди прешъс металс Челопеч", а и производителите за автомобилната индустрия "Сенсата технолоджис България" и "Интегрейтид микро-електроникс". Силната индустрия в Божурище, Пирдоп и Челопеч или пък развитието на логистичния сектор в Елин Пелин движат региона напред, показва анализът на Института за пазарна икономика.

Дотук добре. Но за да растат големите компании, трябват хора. Постепенно селата в покрайнините на столицата успяват да привличат работещи хора от София, особено след пандемията, когато работата от дома стана "новото нормално", а и чистият въздух и добрите съседи надделяха над задръстванията и смога. Някои от тези места са привлекателни за живот и изглеждат като извадени от реклама като Челопеч, където са най- високите заплати в страната, или Чавдар, селото, в което има хубави улици, богат културен календар и дори френска пекарна. Въпреки това приливът на новите съселяни изпреварва развитието на инфраструктурата - има още какво да се желае откъм пътища, образование, транспорт, токоснабдяване.

Изобщо регионът далеч не е идеален, но със сигурност има посока да се развива. В Софийска област има възможност за всякакъв вид туризъм - СПА, зимен, планински, велопоходи, културен. Пейзажът край столицата е шарен във всякакъв план - икономически, бизнес, географски, инфраструктурен, като с повече визия и усилия той може да постигне много повече, отколкото сега.

Все още няма коментари
Нов коментар