🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фотоволтаици ще захранват завода за боклук край София

Общината ще даде 3.5 млн. лв. за соларни панели върху пет от сградите, като планираната мощност е 1809.4 kWp

Заводът за боклук край с. Яна, където се преработват софийските отпадъци, ще се захранва със зелена енергия. Общината е обявила поръчка за изграждането на соларна система на покривите на пет от сградите му срещу 3.5 млн. лв. без ДДС.

Панели ще бъдат разположени върху сградите за биологично сушене, механично третиране и сепариране, приемната сграда за отпадъци, за съхранение и товарене на RDF и за производството му. Общата инсталирана мощност ще бъде 1809 kWp, като това би спестило на управляващото завода Столично предприятие за третиране на отпадъци (СПТО) по 600 лв. на час при сегашните цени на ток. Или над милион спестен разход за ток годишно.

През какви стъпки минава обработката на софийския боклук в Столичното предприятие за третиране на отпадъци, как изглеждат сградите и какви са процесите вижте тук.

В края на август общината обяви и търг за соларни панели, които да захранват зоопарка в София срещу 2.4 млн. лв. Идеята за фотоволтаици в двете съоръжения е заложена в Краткосрочната програма за насърчаване използването на енергия от ВЕИ и биогорива на Столичната община 2020-2022 г., приета от общинския съвет преди две години.

Изисквания към новото зелено

Към доставката и монтажа на панелите върви и система за мониторинг на производството на електрическа енергия с възможности за диагностика и за автоматично спиране на централата при опасност от прегряване например. Поръчката е за инженеринг, което значи, че една и съща фирма, избрана за изпълнител, проектира, строи и надзирава изграждания обект. Срокът за подаване на оферти е 29 ноември.

При инженеринга се допуска промяна на количества, като водеща е номиналната мощност на централата - тя трябва да е равна или над 1809.4 kWp, проектирана като две отделни фотоволтаични системи, всяка с инсталирана мощност до 1 MW. Изпълнителят трябва да покаже очакван общо годишно производство на електроенергия от поне 2 110 504 kWh, пише в техническата документация на общината.

Изискванията към участниците са да има опит с изпълнение на строителство, като през последните 5 години са изпълнявали сходни дейности, а именно "проектиране и изграждане на фотоволтаична система с номинална мощност над 0.5 МW" и др.

И още потенциал

В края на август общината обяви и търг за соларни панели в Зоологическата градина в четири сгради от зоопарка - "Хищници", "Гиганти", "Пароцентрала" и "Кухня". Прогнозната стойност е малко над 2 млн. лв., а номиналната мощност 281 kWp. Оферти са подали четири фирми - обединение между "Балканика енерджи", представлявано от Димитър Георгиев и Аглика Георгиева, фирмата "Котек" на Костадин Банков, "Прогрес 2021" и "Билд смарт 7" на Илия Игнатов.

По друг проект - "Пясъчник за иновации", бяха поставени и солари върху покривите и система за мониторинг в столична детска градина "Сърничка", които покриват собственото ѝ потребление. Идеята на зам.-кмета по дигитализация Генчо Керезов беше това да послужи като пример с доказани ползи, който впоследствие да бъде мултиплициран и в други учебни заведения.

Все още няма коментари
Нов коментар